Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση για το έργο «Επικάλυψη στέγης Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην Λευκοπηγή Κοζάνης με Βυζαντινά κεραμίδια» από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη

16 Σεπτεμβρίου 2022
08:40

 

Την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ενοριακού Ιερού Ναού Τιμίου Προδρόμου Λευκοπηγής για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου: «Επικάλυψη στέγης Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην Λευκοπηγή Κοζάνης με Βυζαντινά κεραμίδια» υπέγραψαν την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδη και ο εφημέριος του Ναού, Πατέρας Ιωάννης Χρυσοστομίδης.

Στην υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης του έργου παραβρέθηκαν, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης  Αρετή Χονδρογιάννη και ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Κοζάνης Παναγιώτης Τσιάμης

Η στέγη του Ναού, συνολικού εμβαδού 348.03 μ2, είναι ξύλινη, δίριχτη με επικάλυψη από βυζαντινά κεραμίδια και έχει έντονα προβλήματα στεγανότητας λόγω φθοράς των υλικών.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 64.300 ευρώ, περιλαμβάνει εργασίες επισκευής της στέγης του Ιερού Ναού, με καθαίρεση των υφιστάμενων βυζαντινών κεραμιδιών και επανατοποθέτηση, αφού μεσολαβήσουν εργασίες αποκατάστασης των φθορών της στέγης. Οι εργασίες αυτές θα βοηθήσουν προκειμένου να αποφευχθεί η εισροή υδάτων στο εσωτερικό του Ναού και η πρόκληση ζημιών στις τοιχογραφίες.

Η λιθανάγλυφη επιγραφή που είναι εντοιχισμένη στον ανατολικό τοίχο του ναού, φέρει έτος κτίσης 1865, ενώ στο εσωτερικό του ναού υπάρχουν τοιχογραφίες και φορητά έργα και εικόνες από το 1866 και 1880 αντίστοιχα.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, «ο ναός είναι ιστορικό διατηρητέο μνημείο, που χρήζει ειδικής προστασίας. Η συντήρηση, διαχείριση, προστασία και αξιοποίηση των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς μας, καθώς και η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας μέσω της αύξησης της επισκεψιμότητας των μνημείων και της αναβάθμισης του επιπέδου των προσφερόμενων υπηρεσιών, είναι στις προτεραιότητες της Περιφερειακής Αρχής».

9 σχόλια

  • Άντε από του χρόνου θα βγει να αναζητά τη Δήμητρα και θα απαλλαγούμε από αυτόν τον ταΐζαμε 20 χρόνια και τόση αχαριστία ποιος να την περίμενε.

    • Ναι έτσι είναι, ψηφαλακια εις βάρος της κοινωνίας αφού πριν 20 μέρες έδωσε 765 χιλιάδες ευρώ στην μητρόπολη με φορέα υλοποίησης την μητρόπολη, για έργα σε εκκλησίες της Εταιρίας της μητροπολης Σέρβων και Κοζάνης
      Δηλαδή ρε Κασαπιδη ζούμε για να δίνουμε άσωτο χρήμα σε λίγους και κυρίως σε εκλεκτούς
      Κασαπιδη από την 10ετια του 80 είναι έτοιμο το αρδευτικό στην Λευκοπηγη και δεν δούλεψε ούτε μια μέρα, γιατί δεν το βάζετε μπροστά να δούμε και εμείς μια άσπρη μέρα, και δίνεις τοσα πολλά ευρώ στις εκκλησίες, εμείς δεν είμαστε χριστιανοί….

  • Xλευασμός απο τους σχολιαστάς προς οτιδήποτε θυμίζει παράδοση κι ορθόδοξη πίστη,
    ΔΙΟΤΙ ???
    «Εις λαός δυσσεβής και παράνομος, μελετά κενά»

    • Ο Σεφέρης έλεγε πως η παράδοση είναι ζωντανός οργανισμός και η ορθοδοξία μιλάει για ζωντανό Θεό. Πως τα υπηρετεί τώρα αυτά ο άρχοντας σας που δεν εμπιστεύεται ζωντανό άνθρωπο, ούτε καν αυτούς που έχει δίπλα του, ας μας το εξηγήσει κάποιος.

  • Το ότι πρέπει να γίνει το αρδευτικό,και μάλιστα σύντομα,δεν αναιρεί την απόφαση να γίνει η σκεπή της εκκλησίας.Τωρα αν εσείς δεν είστε χριστιανοί και χλεβαζεται τους χριστιανούς,ζητείστε ρε παιδιά από τον βουδα και κάθε Βούδα να σας βοηθήσει!!Ντροπή μόνο αυτό σας λέω να είστε πάντα πικροχολοι σε οτιδήποτε καλό πάει να γίνει.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.