Σε βάρος των δημοτών Κοζάνης η αδράνεια της Δημοτικής Αρχής μπροστά στην εκρηκτική ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών (Του Θεόδωρου Γ. Σιόγκα)

16 Σεπτεμβρίου 2022
09:30

Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε σημαντική ανάπτυξη της παραγωγής ενέργειας από Φωτοβολταϊκά συστήματα (Φ/Β) στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κοζάνης.

Είναι γεγονός όμως ότι έτσι όπως εξελίχθηκε η κατάσταση, εξαιτίας της σημερινής Δημοτικής Αρχής, πολύ λίγα είναι τα οφέλη που αποκομίσαμε ως τοπική κοινωνία από την αλματώδη ανάπτυξη των Φ/Β και γενικότερα των ΑΠΕ.

Οι θέσεις εργασίας της κατασκευαστικής φάσης θα πάψουν να υπάρχουν μετά το τέλος της. Οι θέσεις εργασίας για συντήρηση και φύλαξη είναι εξαιρετικά λίγες, αναλογικά με το μέγεθος των επενδύσεων. Τα αποδιδόμενα μισθώματα προς τον Δήμο Κοζάνης είναι μικρά, όπως και τα όποια ανταποδοτικά οφέλη.

Η Δημοτική Αρχή όμως, εκτός των παραπάνω πενιχρών κερδών, θα μπορούσε να διεκδικήσει πολύ περισσότερα πράγματα προς όφελος των δημοτών, δεδομένου ότι η περιοχή μας καλύπτει δύο βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των ΑΠΕ:

α) ύπαρξη εκτάσεων οι οποίες είναι δυνατόν να χαρακτηριστούν κατάλληλες για τέτοιου είδους επενδύσεις,

β) δίκτυα σε μικρή απόσταση για να διοχετευθεί η παραγόμενη ενέργεια.

Θα μπορούσε να διεκδικηθεί περισσότερος ηλεκτρικός χώρος, τόσο στους δημόσιους όσο και στους ιδιωτικούς υποσταθμούς υψηλής τάσης (ανταποδοτικά), με σκοπό τη σύνδεση σε αυτούς έργων ΑΠΕ ενεργειακών κοινοτήτων συμψηφισμού δημοτών.

Μία ευκαιρία χάθηκε. Λόγω της ανεξήγητης απραξίας της Δημοτικής Αρχής. Ο ηλεκτρικός χώρος στα δημόσια δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ εξαντλήθηκε, ενώ οι ιδιωτικοί υποσταθμοί έχουν λάβει τις αδειοδοτήσεις και έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζονται τα Φ/Β που θα συνδεθούν σε αυτούς.

Μία δεύτερη ευκαιρία δίνεται, αφενός μεν με τον Ν. 4951/2022, με τον οποίο δεσμεύονται τουλάχιστον 10Mw ανά υποσταθμό αποκλειστικά για σύνδεση έργων αυτοπαραγωγών (συμψηφισμού), αφετέρου δε με την προγραμματισμένη αναβάθμιση των υποσταθμών του ΔΕΔΔΗΕ. Να σημειωθεί εδώ ότι πλέον, με πρόσφατη απόφαση του ΥΠΕΝ, τα αιτήματα σύνδεσης των αυτοπαραγωγών, προτάσσονται της συντριπτικής πλειοψηφίας των αιτημάτων σύνδεσης έργων ΑΠΕ.

Στο πλαίσιο λοιπόν των αρνητικών επιπτώσεων από την μείωση του πληθυσμού, τη μεγάλη μείωση των εισοδημάτων των δημοτών, καθώς και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας της περιοχής, μία Δημοτική Αρχή που στέκεται πραγματικά στο ύψος των περιστάσεων, θα μπορούσε να αναλάβει δράση προς όφελος των δημοτών, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας σε σχέση με άλλες περιοχές, με πολλούς τρόπους.

  • Να διεκδικήσει χώρο μεγαλύτερο των 10Mw ανά υποσταθμό, για την ικανοποίηση έργων συμψηφισμού του Δήμου, των ενεργειακών κοινοτήτων αλλά και των μεμονωμένων έργων των μικροεπενδυτών-δημοτών της περιοχής, που στο κάτω-κάτω εδώ θα ανακυκλώσουν τα όποια εισοδήματα εισπράξουν.

  • Να προσδιορίσει τις κατάλληλες δημοτικές εκτάσεις που είναι κοντά σε υποσταθμούς που θα έχουν διαθέσιμο ηλεκτρικό χώρο για σύνδεση ΑΠΕ.

  • Να πρωτοστατήσει στην οργάνωση ή/και να συμμετάσχει σε ενεργειακές ομάδες πολιτών και τοπικών επιχειρήσεων (αγροτικών, εμπορικών, μεταποιητικών).

  • Να εκμισθώσει δημοτικές εκτάσεις με σκοπό τη δημιουργία έργων ΑΠΕ των δημοτών.

Αξίζει να αναφερθεί ενδεικτικά ότι η συμμετοχή δημότη (οικιακής παροχής) με 3Kw, σε ενεργειακή κοινότητα συμψηφισμού, θα μπορούσε να του αποφέρει ετήσιο όφελος περίπου 1000€. Μια επιχείρηση αντίστοιχα, με συμμετοχή 15kw, θα μπορούσε να έχει ετήσιο όφελος περίπου 4.500€.

Σε ένα έργο Φ/Β ισχύος 1Mw, μπορούν να συμμετάσχουν 330 οικιακές παροχές με ισχύ συμψηφισμού 3Kw η κάθε μία ή 70 επαγγελματικές παροχές με ισχύ συμψηφισμού 15Kw έκαστη.

Ας ελπίσουμε πως ο χρόνος που απομένει έως τις επόμενες δημοτικές εκλογές δε θα αποβεί ολέθριος για τους δημότες της Κοζάνης, εξαιτίας της αδράνειας της σημερινής Δημοτικής Αρχής.

17 σχόλια

  • Κε Σιογκα δυστυχως αργησατε, οταν το μισο και παραπανω Δημοτικο Συμβουλιο ολων των παραταξεων συμμετεχουν με το α η β τροπο στα μεγαλα εργα των μεγαλων εταιρειων και εχουν εξασφαλισει τον εαυτο τους, τι τους νοιαζει για το πληθος?
    Δυστυχως καποιοι που αυτην την στιγμη βρισκονται σε θεσεις ευθυνης εχουν κανει την δουλεια για τον εαυτο τους…..

  • υποκρισία.διότι το δημοτικό συμβούλιο ΓΝΩΜΟΔΟΤΕΙ- όχι ότι δεν έχει ευθύνες κυρίως για την ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
    Τις εγκρίσεις τις δίνει η αποκεντρωμένη διοίκηση που είναι μακρύ χέρι του κράτους. Και δεν βλέπω κριτική στην κυβέρνηση. λογικό για νεοδημοκράτη. Παράλογο για όποιον θέλει να ασχοληθεί με την αυτοδιοίκηση.

    • Ξαναδιάβασε το κείμενο, δεν το κατάλαβες ή δεν το διάβασες ολόκληρο Έρχεται και δεύτερη ευκαιρία σου λέει ο άνθρωπος να μην την αφήσουμε να πάει χαμένη.

  • Ο άνθρωπος λέει να μη χαθεί και η δεύτερη ευκαιρία έτσι ώστε η τοπική κοινωνία να έχει όφελος και εσείς οι κολλητοί του δήμου το χαβά σας….. δεν θα σας περάσει όμως!!!!

  • Ο άνθρωπός μας λέει να μη χάσουμε τη δεύτερη ευκαιρία που μας δίνετε έτσι ώστε να έχει ώφελος η τοπική κοινωνία και εσείς οι κολλητοί του δήμου τρολάρετε και σφυρίζετε αδιάφορα για το πάρτι που έγινε….. αλλά δεν θα σας περάσει!!!

  • Θελουμε φθηνό ρεύμα… αλλα δεν θελουμε φωτοβολταικα… μαλλον χρειαζόμασε γιατρό…

    Εκτός κι αν υπάρχει καμια λυση που δεν ξερουμε και μας την κρατούν κρυφή… γιατι η καραμέλα με το λιγνίτη δεν κρατα πολυ…

  • “Μία ευκαιρία χάθηκε. Λόγω της ανεξήγητης απραξίας της Δημοτικής Αρχής. Ο ηλεκτρικός χώρος στα δημόσια δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ εξαντλήθηκε, ενώ οι ιδιωτικοί υποσταθμοί έχουν λάβει τις αδειοδοτήσεις και έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζονται τα Φ/Β που θα συνδεθούν σε αυτούς.”
    Η απραξία δεν είναι καθόλου ανεξήγητη όταν το μισό δημοτικό συμβούλιο ξαφνικά απέκτησε κι ένα φωτοβολταϊκό για την πάρτη του…

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.