Παρά το σάλο που προκλήθηκε από την ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ υπέρ της θέσης Τραμπ για την κλιματική αλλαγή, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Αδαμίδης επιμένει ότι η κλιματική αλλαγή είναι μύθος και επικαλείται διεθνείς μελέτες.
Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή των Β.Αδαμόπουλου και Σ.Ξενάκη, είπε ότι μια λιγνιτική μονάδα εκπέμπει χαμηλές εκπομπές αερίων και υπογράμμισε ότι η μονάδα 5 της πτολεμαϊδας είναι από τις πλέον σύγχρονες στην Ευρώπη.
Ο κ. Αδαμίδης τόνισε ακόμη πως όλη αυτή η ιστορία απέναντι στην κλιματική αλλαγή είναι στοχευεμένη απέναντι στις καύσεις εργοστασίων.
Στην ίδια εκπομπή μίλησε ο υπεύθυνος εκστρατειών της Greenpeace Δημήτρης Ιμπραήμ, ο οποίος επισήμανε ότι η αλλαγή του κλίματος υπάρχει και οφείλεται στον άνθρωπο.
Ο ίδιος κάλεσε τη ΔΕΗ να δει τις προσκλήσεις και να καθορίσει τις επενδυτικές επιλογές της.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αιολική ενέργεια στην Ελλάδα καλύπτει μικρό ποσοστό των αναγκών ηλεκτρικού ρεύματος της χώρα μας.
energypress.gr
Οι σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται αισθητές και όπως φαίνεται επιδεινώνονται διαρκώς, σύμφωνα με τις πρόσφατες εκθέσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC).
«Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στον πλανήτη υπερβαίνουν σημαντικά τις υψηλότερες συγκεντρώσεις που καταγράφονται στους πυρήνες του πάγου κατά τη διάρκεια των τελευταίων 800.000 χρόνων», αναφέρουν οι εκθέσεις. είπε η IPCC. Τα ατμοσφαιρικά επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα, τα οποία προέρχονται κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων, έχουν αυξηθεί κατά 40% από την προ-βιομηχανική εποχή.
Οπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο το Business Insider αυτές θα είναι μερικές από τις σοβαρές και ζημιογόνες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΟΗΕ
1. Η κλιματική αλλαγή είναι εξωφρενικά ακριβή υπόθεση
Καταστροφή περιουσιακών στοιχείων, βίαιοι εκτοπισμοί, ξηρασίες, εξαφανίσεις ειδών και πολλά αντίστοιχα φαινόμενα θα έχουν επιποσθετο κόστος για την παγκόσμια οικονομία. Μέχρι το 2030, η κλιματική αλλαγή αναμένεται να κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία 700.000.000.000 δολάρια ετησίως, σύμφωνα με τους ερευνητές.
2. Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα εκτοπιστούν μέχρι το 2050
Οπως αναφέρει ο Αντόνιο Γκουτέρες, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το 2008, 36.000.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τις φυσικές καταστροφές. Τουλάχιστον 20.000.000 από αυτούς τους ανθρώπους εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους από καταστροφές που σχετίζονταν με την αλλαγή του κλίματος, όπως η ξηρασία και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, δήλωσε ο Γκουτέρες. Ο Εσωτερικός Οργανισμός Μετανάστευσης υπολογίζει ότι 200.000.000 άνθρωποι μέχρι το 2050 θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των περιβαλλοντικών αλλαγών.
3. Εξάπλωση δάγκειου πυρετού και ελονοσίας
Η θανατηφόρα λοιμώδης νόσος της ελονοσίας, στοίχισε 627.000 ζωές το 2012. Ωστόσο, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη λοιμώδης νόσος στον κόσμο είναι ο δάγκειος πυρετός, με μια 30πλάσια αύξηση στην συχνότητα εμφάνισης της νόσου κατά τη διάρκεια των τελευταίων 50 ετών, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και τα μοτίβα των βροχοπτώσεων αλλάζουν εντείνοντας την υγρασία, τα κουνούπια που μεταφέρουν ασθένειες είναι πιθανόν να εξαπλώνονται σε ευρύτερες περιοχές και να ζουν περισσότερους μήνες το χρόνο, σύμφωνα με το Συμβούλιο Άμυνας των φυσικών πόρων.
4. Οι πυρκαγιές θα οκταπλασιαστούν μέχρι το 2100
Για κάθε ένα βαθμό Κελσίου που αυξάνεται η θερμοκρασία, η περιοχή που καίγεται από πυρκαγιές θα αυξηθεί κατά έναν παράγοντα δύο έως τέσσερα, σύμφωνα με μια έκθεση από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών.
5. Ενα επιπλέον 8% του παγκόσμιου πληθυσμού θα βιώσει λειψυδρία μέχρι το 2100
Το 2013, περίπου 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν σε περιοχές με λειψυδρία, σύμφωνα με μια μελέτη. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ένα επιπλέον 8% του πληθυσμού, θα εισέλθει σε κατάσταση «νέας ή επιβαρυντικής λειψυδρίας αποκλειστικά και μόνο λόγω της αλλαγής του κλίματος με αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100.»
6. Οι τυφώνες θα μπορούσαν να γίνουν μέχρι και 11% πιο έντονοι και 20% πιο υγροί μέχρι το 2100
Ο βασικός καταστροφικός παράγοντας που κοστίζει δισεκατομμύρια δολάρια στα παράκτια κράτη είναι οι τυφώνες. Πρόσφατη εθνική αξιολόγηση του κλίματος διαπίστωσε ότι η κατηγορία 4 και 5 τυφώνων (οι ισχυρότεροι) έχουν αυξηθεί σε συχνότητα, ένταση και διάρκεια από το 1980. Δεν είναι ακόμα σαφές πόσο μπορεί να αποδοθεί από τον άνθρωπο ή από φυσικά αίτια, αλλά οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η «η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί» και ότι η κλιματική αλλαγή μόνο χειρότερα μπορεί να κάνει την κατάσταση.
7. Απειλούνται 136 από τα πιο ιστορικά μέρη του κόσμου
Αν η παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί κατά ένα βαθμό Κελσίου, πάνω από 40 από τις τοποθεσίες παγκόσμιας κληρονομιάς θα βυθιστούν μέσα στα επόμενα 2.000 χρόνια, ενώ αν η θερμοκρασία αυξηθεί 3 βαθμούς Κελσίου, ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 136 θέσεις. Ιστορικά κέντρα πόλεων όπως η Βενετία, η Κωνσταντινούπολη, και η Αγία Πετρούπολη, είναι από τα πρώτα που επηρεάζονται.
8. Κάποια μικρά νησιωτικά έθνη θα χαθούν
Νησιά με χαμηλό υψόμετρο στις τροπικές περιοχές είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. «Έχει προταθεί ότι η ίδια η ύπαρξη ορισμένων κρατών απειλείται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας που συνδέεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη», εξηγεί η IPCC
9. Το 100% των υφάλων απειλούνται με εξαφάνισης μέχρι το 2050
Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί δυσμενείς συνθήκες για την επιβίωση των κοραλλιογενών υφάλων. Εάν οι παγκόσμιες και τοπικές απειλές για τους υφάλους συνεχιστούν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, όλοι οι ύφαλοι είναι πιθανό να εξαφανιστούν μέχρι το 2050, σύμφωνα με ευρήματα του Ινστιτούτου Παγκόσμιων Πόρων.
Η αύξηση της οξύτητας των ωκεανών που δημιουργείται από υψηλότερα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα σημαίνει λιγότερα ανθρακικά ιόντα, ένα βασικό συστατικό για την κατασκευή του σκελετού των κοραλλιών. Από την προβιομηχανική εποχή, τα επίπεδα ανθρακικών ιόντων των ωκεανών έχουν μειωθεί κατά 25% σύμφωνα με την έκθεση.
10. Επιπλέον 20.000.000 περισσότερα παιδιά θα πεινάσουν μέχρι το 2050
Μια έκθεση από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων αναμένει ακραία καιρικά φαινόμενα όπως πλημμύρες, ξηρασίες, πυρκαγιές δασών, και τροπικούς κυκλώνες που θα βλάψουν τα καλλιεργήσιμα εδάφη, απειλώντας την ασφάλεια των τροφίμων για εκατομμύρια ανθρώπους. Οι κλιματικές επιπτώσεις στην απόδοση των καλλιεργειών θα αυξήσουν τον αριθμό των υποσιτισμένων παιδιών κατά περίπου 11.000.000 α στην Ασία, 10.000.000 στην Αφρική και 1.400.000 στις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική, ανέφερε η έκθεση.
Κλιματική αλλαγή: Είναι πολλά τα λεφτά Άρη, πού έλεγε σε ελληνική ταινία ο Σπύρος Καλογήρου.
Βρε τόσα χρόνια που μιλάτε για κλιματική αλλαγή, εμείς δεν είδαμε να ανεβαίνει καμιά στάθμη της θάλασσας, όπως λέγατε. Ούτε είδαμε να αυξάνονται ή να μειώνονται οι βροχές και τα χιόνια. Αυτό που βλέπουμε είναι η βάναυση προσβολή του περιβάλλοντος στις πόλεις, όπου οι λάκκοι και οι κοιλάδες που απορροφούσαν τα νερά, έχουν τσιμεντοστρωθεί και διευκολύνουν την επιφανειακή απορροή. Γι αυτό δεν είδαμε κανέναν από όλους αυτούς τους “σωτήρες” να αρθρώνει μία λέξη.
ποιο το ποσοστο του CO2 στον ατμοσφαιρικό αέρα?
ποιο το ποσοστο συμμετοχής της Ελλαδας στις παγκοσμιες εκπομπες
CO2?
Σε συτο τουλαχιστον ο Αδαμιδης εχει απολυτο δικιο..ολα για το “κλιμα”κινουνται απο μεγαλα οικονομικσ συμφεροντα..αγγιζει το προβλημσ η ανακοινωση και ενοχλει!!!
Τι κι αν διακεκριμένοι επιστήμονες που φαγαν τη ζωή τους να μελετάν ,κρούουν εδώ και χρόνια τον κώδωνα κινδύνου για τον πλανήτη!Αφού ο μπαρμπα-Κώτσος πιο πάνω κι η θειά απ το χωριό λέει πως δεν βλέπει διαφορά στην θερμοκρασία και στη σταθμη της θάλασσας δεν ισχύει τιποτα απ αυτά! Κι αφού εγνωσμένου κύρους συνδικαλισταράς Αδαμίδης σου λέει οτι αυτά ειναι βλακείες ,εσύ να τον πιστέψεις! καποιον καλό λόγο θα χει και τα λέει βρε!
Μην καταπίνεις αμάσητα αυτά που σου λένε περί κλιματικής αλλαγής. Ας μας δείξουν οι “επιστήμονες” έστω και κάποιο δείγμα αυτής της περιβόητης κλιματικής αλλαγής. Όλο τι θα γίνει μετά από χρόνια μας λένε. Για το σήμερα κάνουν την πάπια.
Ποιοί είναι αυτοί οι διακεκριμένοι επιστήμονες; Ποιός τους πληρώνει; Πού έχουν δικαιωθεί στις προβλέψεις τους;
Οπως διακεκριμενοι επιστημονες λενε και για τα πρασινα αλογα..ας θυμηθουμε τα αντιρυπαντικα συτοκινητα που θησαυρισαν τα γερμανικα εργοστασια..ολα με δανεικα,απο αυτα που φουντωσαν το δημοσιο χρεος..και γεμιζουν τις γερμανικες τραπεζες!!!
Πως χαρακτηρίζεται αυτός που επιμένει στην λάθος άποψη του;
Αλανθαστος ειναι μονον ο θεος!