Όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει – Προσαρμόζομαι: οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος (Γράφει η Γκουτζιαμάνη Γιάννα)

20 Σεπτεμβρίου 2022
19:40

Το ζεστό και ζωηρό Καλοκαίρι υποχώρησε ευγενικά και έδωσε τη θέση του στο δροσερό και μελαγχολικό Φθινόπωρο. Η φύση κάνει σταθερά τον κύκλο της και δίνει στον άνθρωπο το χρόνο της προετοιμασίας για τις συνθήκες και τις ανάγκες της επόμενης εποχής και φυσικά της πιο δύσκολης, αυτής του Χειμώνα. Εκείνος πρέπει να βρει τον τρόπο να προσαρμοστεί ομαλά, να κάνει το σωστό προγραμματισμό και να ζήσει καλά.

Στις μέρες μας αυτή ομαλότητα διαταράχτηκε.

Φωνές δυνατές προανήγγειλαν από το καλοκαίρι το δύσκολο ενεργειακά Χειμώνα, που έρχεται. Καινούργιες λέξεις χορεύουν στον αέρα: ακρίβεια, βάουτσερ, επιδοτήσεις, πάροχοι, περικοπές, ηλεκτροσόκ. Οι πολίτες προσπαθούν να καταλάβουν, οργίζονται, αγανακτούν, τρομάζουν, διαμαρτύρονται.

-Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, θα γίνει έκρηξη. Πρέπει να φοβηθούν, είπε ο « άνωθεν». Και έπεσε ο βαρύς λόγος: Όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει.

Προσαρμόζομαι: οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Ο Πειθαναγκασμός ήρθε και σκόρπισε Ρίγος. Απαιτεί απόλυτη Ομοιομορφία. Οι άνθρωποι Σιωπηλοί, αφέθηκαν στα χέρια της Αλλοτροίωσης. Τους Ρουφάει και είναι ο καθένας Μόνος του και Ολιγόλογος, μετράει τη Ζημιά του. Ομολογεί το Μάταιον της ζωής του και δέχεται την Άγνοια περί Ισότητας και Δικαιοσύνης.

Απέναντί του ορθώνεται το Πάθος, που παίρνει τα Ρίσκα της ζωής, καταργεί τα Όρια, Σβήνει την αδικία, δηλώνει Ανυπακοή, είναι Ρηξικέλευθο. Ανατρέπει τα Μεγέθη, πάει μπροστά με Ορμή. Δουλεύει με Ζήλο για την Ομοθυμία Μαζί με τους άλλους, για Αληθινή ζωή και Ίσα δικαιώματα.

Έφριξε ο Πειθαναγκασμός και έδειξε τα δόντια του.

-Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι του Πάθους και τολμούν να το δηλώνουν σε ανοιχτούς χώρους; Τρέχουν σε συναυλίες και τους ξεσηκώνει η μουσική;

Και έδωσε διαταγή να διαλυθεί η συναυλία.

Πιστές υπηρέτριες η Βία και η Καταστολή προσέτρεξαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο αφεντικό. Και διέλυσαν τη συναυλία.

Όμως το πάθος είναι φωτιά που δεν σβήνει. Σιγοκαίει και φουντώνει, όταν η ανάγκη το καλεί.

Η μουσική εξευγενίζει και δυναμώνει την ψυχή. Ενώνει τους ανθρώπους.

Κοζάνη 20-9-2022

Γκουτζιαμάνη Γιάννα

6 σχόλια

  • Καλή μας κυρία Γιάννα η προσαρμοστικότητα είναι αυτό που έκανε τον άνθρωπο αυτό που είναι … για να μπορεί να απολαμβάνει και τη μουσική και τον ποιητικό σας λόγο… Διαφορετικά θα μέναμε Αυστραλοπίθηκοι στη σαβάνα ακόμα..

    • Αγαπητέ Κώστα δεν ήταν η προσαρμοστικότητα, η εξέλιξη ήταν. Η αντίδραση των όντων στις συνθήκες και καταστάσεις που είχαν δημιουργηθεί. Τα όντα εξελίχθηκαν, δεν προσαρμόσθηκαν. Στη ζωή δεν υπάρχει ο όρος προσαρμογή, υπάρχει ο όρος αντιδρώ στις συνθήκες και καταστάσεις και εξελίσσομαι ή δεν αντιδρώ και δεν εξελίσσομαι. Και φυσικά και στην περίπτωση αυτή οι άνθρωποι ή θα δεχθούν ή θα αντιδράσουν (Το διπλό νόημα της έννοιας προσαρμογή). Έτσι λειτουργεί η ζωή.

  • Ακόμη ένα εξαιρετικό άρθρο της κ. Γκουτζιαμάνη, η οποία πιάνει τα μηνύματα των καιρών και θέτει τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων. Αναλύει εξαιρετικά την διττή σημασία του όρου προσαρμογή και θέτει κάθε έναν ενώπιον των ευθυνών του. Η κοινωνία ή θα αποδεχθεί ή θα αντιδράσει. Και όπως γνωρίζουμε από την ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, δεν είναι οι συνθήκες και οι καταστάσεις αυτές που καθορίζουν τη ζωή σου, αλλά το πως αποκρίνεσαι εσύ σ’ αυτές τις συνθήκες και καταστάσεις.

  • Αγαπητή μου δασκάλα στο όνομα της φιλολογίας περνάς τα δικά σου πολιτικά μυνήματα ενώ δεν αναφέρθηκες πότε και στην άλλη πλευρά του κακού …..πιστεύω κατάλαβες … γιατί για εμένα όλα αυτά που γράφεις θα ήταν ένα καλό απόσπασμα μυθιστορήματος επιστημονικής φαντασίας

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.