Επειδή πολλοί ασθενείς του Αιματολογικού Ιατρείου παραπονιούνται για το ότι δεν βρίσκουν εύκολα ραντεβού και άλλοι ότι δεν με βρίσκουν στα τηλέφωνα θα ήθελα να ενημερώσω τους πολίτες της Κοζανης για τη δουλειά του Αιματολόγου στο Νοσοκομειο Κοζάνης με αφορμή και την παρουσία μου τα τελευταία δυο χρόνια σε αυτό. Κατ’αρχάς, όταν προκηρύχθηκε η θέση προ 2 ετών θυμίζω ότι ήταν θέση Αιματολόγου ή Βιοπαθολόγου ή Παθολόγου για την Υπηρεσία Αιμοδοσίας. Έτυχε να προσληφθεί Αιματολογος και όχι μια από τις 2 άλλες ειδικότητες όποτε το ζήτημα θα έληγε εδώ. Με την κατανόηση και συνεννόηση των Διοικητών των Νοσοκομείων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας και για να μην αφεθούν οι ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες αβοήθητοι αποφασίσθηκε μια φορά την εβδομάδα να μεταβαίνω στην Πτολεμαΐδα για να πραγματοποιούνται οι χημειοθεραπείες.
Επίσης μια φορά την εβδομάδα κάνω εξωτερικά ιατρεία στην Κοζάνη. Κατηγορήθηκα κατά καιρούς ότι δέχομαι μόνο 10 ραντεβού τη φορά και ότι είναι λίγα. Δεν κάθησε κανείς όμως να μετρήσει πόσα άτομα τελικά εξυπηρετούνται εκείνη την ημέρα στο ιατρείο. Ο αριθμός είναι τριπλάσιος και τα στοιχεία υπάρχουν όπως και οι μαρτυρίες όσων είναι στο ιατρείο και παρακολουθούν το ρυθμό δουλειάς. Τα 10 ραντεβού είναι αυτά που θα κλείσει μόνος του ο πολίτης για μη επείγον ζήτημα, γιατί στα επειγοντα συνήθως παρεμβαίνει ο θεράπων ιατρός και εξυπηρετούνται άμεσα. Επίσης, τον ασθενή που θα δω πρώτη φορά, πέρα από το ότι θα χρειαστώ χρόνο για το πλήρες ιστορικό του είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί να τον ξαναδώ με τα αποτελέσματα των εξετάσεων που εγώ ζήτησα, επομένως θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να με ξαναδεί χωρίς να κλείσει και άλλο ραντεβού. Τα επείγοντα έτσι κι αλλιώς εξυπηρετούνται ανεξαρτήτως ημέρας.
Από τα παραπάνω, γίνεται σαφές ότι 2 ημέρες της εβδομάδας ήδη ειμαι εκτός Αιμοδοσίας. Οι άλλες 3 ημέρες επομένως μένουν για τη θέση στην οποία προσλήφθηκα εξαρχής κι επιτρέψτε μου να κάνω και μια απογραφή των πεπραγμένων των τελευταίων 2 ετών. Η Αιμοδοσία τότε ηταν Τμήμα χωρίς μόνιμο γιατρό, λειτουργούσε με τις προσπάθειες και το ζήλο 2 εξαιρετικών επικουρικών Βιοπαθολόγων και την εμπειρία και την αυταπάρνηση όλου του νοσηλευτικού προσωπικού και μιας τεχνολόγου. Και μπορεί να είναι «σιωπηλό» Τμήμα είναι ωστόσο νευραλγικό για ένα νοσοκομείο. Χωρίς τη σωστή λειτουργία της Αιμοδοσίας ούτε χειρουργεία μπορούν να γίνουν, ούτε τα επείγοντα να εξυπηρετηθούν ούτε οι χρονίως πάσχοντες να αντιμετωπισθούν.
1. Με την αρωγή του απελθόντα Διοικητή κ. Στ.Γκανάτσιου, προμηθευτήκαμε υπερσύγχρονο μηχάνημα στο οποίο πραγματοποιούνται αυτόματα όλες οι εξετάσεις της Αιμοδοσίας με αξιοπιστία και ασφάλεια.
2. Έχει ολοκληρωθεί διαγωνισμός για την προμήθεια Συστήματος Πληροφορικής Αιμοδοσίας το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία εγκατάστασης και είναι ό, τι πιο σύγχρονο υπάρχει, με εκτύπωση bar code και ολοκλήρωση καταγραφής όλων των στοιχείων ηλεκτρονικά, εκμηδενίζοντας την πιθανότητα ανθρωπίνου λάθους.
3. Προμήθεια μηχανήματος συσσώρευσης αιμοπεταλίων που αποτελεί τη μέθοδο gold standard για τη διερεύνηση ποιοτικών ανωμαλιών των αιμοπεταλίων και της αιμόστασης, εξέταση που ίσως δεν γίνεται σε κανένα άλλο νοσοκομείο εκτός των μεγάλων κέντρων.
4. Προχωρούμε τις διαδικασίες για επαναλειτουργία του μηχανήματος ηλεκτροφόρησης αιμοσφαιρίνης, εξέταση που γινόταν παλιά στο νοσοκομείο υπό τη διεύθυνση της κ. Δημοξένου.
5. Όλες οι αφαιμάξεις του νομού, πλην περιοχής Εορδαίας, γίνονται στην Υπηρεσία Αιμοδοσίας χωρίς να εμπλέκονται οι παθολόγοι και χωρίς ταλαιπωρία των ασθενών. Σε αυτό συμβάλλουν σημαντικά και οι συναδέλφισσες ιδιώτες Αιματολόγοι με τις οποίες η συνεργασία είναι αρίστη.
6. Σε ειδικό χώρο στην Αιμοδοσία Κοζάνης, πραγματοποιούνται μεταγγίσεις σε άτομα πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία.
Αυτή είναι μια , κατά το δυνατόν, συνοπτική περιγραφή της δουλειάς μιας Αιματολόγου, 2 Βιοπαθολόγων και ολόκληρης της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας επίσης, σε ένα επαρχιακό νοσοκομείο. Προσθέστε στα ανωτέρω, τουλάχιστον μια εξόρμηση την εβδομάδα και πλήρη κάλυψη των εφημεριών του Τμήματος ήτοι 10-11 εφημερίες έκαστος το μήνα.
Συνοψίζοντας, αν ήμουν μόνο μια πολίτης της Κοζάνης δεν θα ζητούσα να κλείσουν το νοσοκομείο μας, θα διεκδικούσα την αναβάθμισή του. Αναβάθμιση όχι σε τριτοβάθμιο αλλά σε πλήρως λειτουργικό Δευτεροβάθμιο. Αν ο πολίτης δεν βρίσκει ραντεβού στο μόνο Αιματολογικό Εξωτερικό Ιατρείο της Δ. Μακεδονίας, δεν είναι γιατί οι γιατροί είναι τεμπέληδες αλλά γιατί δεν επαρκούνε. Ζητήστε παραπάνω γιατρούς, παραπάνω νοσηλευτές, παραπάνω τεχνολόγους, παραπάνω πληροφορικάριους, παραπάνω, παραπάνω. Διεκδικήστε ένα λειτουργικό Νοσοκομείο για τον τόπο μας.
ΥΓ. Στην προκήρυξη του 2020 με την οποία προσλήφθηκα είχαν γίνει 18 αιτήσεις για τη θέση. Άρα γιατροί διατεθειμένοι να έρθουν υπάρχουν.