Μη ζητάτε να κλείσουν τα δημόσια νοσοκομεία, να ζητάτε να αναβαθμιστούν (Γράφει η Βασιλική Γκάσταρη – Επιμελήτρια Β΄ στο τμήμα Αιμοδοσίας του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης)

25 Σεπτεμβρίου 2022
18:18
Επειδή πολλοί ασθενείς του Αιματολογικού Ιατρείου παραπονιούνται για το ότι δεν βρίσκουν εύκολα ραντεβού και άλλοι ότι δεν με βρίσκουν στα τηλέφωνα θα ήθελα να ενημερώσω τους πολίτες της Κοζανης για τη δουλειά του Αιματολόγου στο Νοσοκομειο Κοζάνης με αφορμή και την παρουσία μου τα τελευταία δυο χρόνια σε αυτό. Κατ’αρχάς, όταν προκηρύχθηκε η θέση προ 2 ετών θυμίζω ότι ήταν θέση Αιματολόγου ή Βιοπαθολόγου ή Παθολόγου για την Υπηρεσία Αιμοδοσίας. Έτυχε να προσληφθεί Αιματολογος και όχι μια από τις 2 άλλες ειδικότητες όποτε το ζήτημα θα έληγε εδώ. Με την κατανόηση και συνεννόηση των Διοικητών των Νοσοκομείων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας και για να μην αφεθούν οι ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες αβοήθητοι αποφασίσθηκε μια φορά την εβδομάδα να μεταβαίνω στην Πτολεμαΐδα για να πραγματοποιούνται οι χημειοθεραπείες.
Επίσης μια φορά την εβδομάδα κάνω εξωτερικά ιατρεία στην Κοζάνη. Κατηγορήθηκα κατά καιρούς ότι δέχομαι μόνο 10 ραντεβού τη φορά και ότι είναι λίγα. Δεν κάθησε κανείς όμως να μετρήσει πόσα άτομα τελικά εξυπηρετούνται εκείνη την ημέρα στο ιατρείο. Ο αριθμός είναι τριπλάσιος και τα στοιχεία υπάρχουν όπως και οι μαρτυρίες όσων είναι στο ιατρείο και παρακολουθούν το ρυθμό δουλειάς. Τα 10 ραντεβού είναι αυτά που θα κλείσει μόνος του ο πολίτης για μη επείγον ζήτημα, γιατί στα επειγοντα συνήθως παρεμβαίνει ο θεράπων ιατρός και εξυπηρετούνται άμεσα. Επίσης, τον ασθενή που θα δω πρώτη φορά, πέρα από το ότι θα χρειαστώ χρόνο για το πλήρες ιστορικό του είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί να τον ξαναδώ με τα αποτελέσματα των εξετάσεων που εγώ ζήτησα, επομένως θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να με ξαναδεί χωρίς να κλείσει και άλλο ραντεβού. Τα επείγοντα έτσι κι αλλιώς εξυπηρετούνται ανεξαρτήτως ημέρας.
Από τα παραπάνω, γίνεται σαφές ότι 2 ημέρες της εβδομάδας ήδη ειμαι εκτός Αιμοδοσίας. Οι άλλες 3 ημέρες επομένως μένουν για τη θέση στην οποία προσλήφθηκα εξαρχής κι επιτρέψτε μου να κάνω και μια απογραφή των πεπραγμένων των τελευταίων 2 ετών. Η Αιμοδοσία τότε ηταν Τμήμα χωρίς μόνιμο γιατρό, λειτουργούσε με τις προσπάθειες και το ζήλο 2 εξαιρετικών επικουρικών Βιοπαθολόγων και την εμπειρία και την αυταπάρνηση όλου του νοσηλευτικού προσωπικού και μιας τεχνολόγου. Και μπορεί να είναι «σιωπηλό» Τμήμα είναι ωστόσο νευραλγικό για ένα νοσοκομείο. Χωρίς τη σωστή λειτουργία της Αιμοδοσίας ούτε χειρουργεία μπορούν να γίνουν, ούτε τα επείγοντα να εξυπηρετηθούν ούτε οι χρονίως πάσχοντες να αντιμετωπισθούν.
1. Με την αρωγή του απελθόντα Διοικητή κ. Στ.Γκανάτσιου, προμηθευτήκαμε υπερσύγχρονο μηχάνημα στο οποίο πραγματοποιούνται αυτόματα όλες οι εξετάσεις της Αιμοδοσίας με αξιοπιστία και ασφάλεια.
2. Έχει ολοκληρωθεί διαγωνισμός για την προμήθεια Συστήματος Πληροφορικής Αιμοδοσίας το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία εγκατάστασης και είναι ό, τι πιο σύγχρονο υπάρχει, με εκτύπωση bar code και ολοκλήρωση καταγραφής όλων των στοιχείων ηλεκτρονικά, εκμηδενίζοντας την πιθανότητα ανθρωπίνου λάθους.
3. Προμήθεια μηχανήματος συσσώρευσης αιμοπεταλίων που αποτελεί τη μέθοδο gold standard για τη διερεύνηση ποιοτικών ανωμαλιών των αιμοπεταλίων και της αιμόστασης, εξέταση που ίσως δεν γίνεται σε κανένα άλλο νοσοκομείο εκτός των μεγάλων κέντρων.
4. Προχωρούμε τις διαδικασίες για επαναλειτουργία του μηχανήματος ηλεκτροφόρησης αιμοσφαιρίνης, εξέταση που γινόταν παλιά στο νοσοκομείο υπό τη διεύθυνση της κ. Δημοξένου.
5. Όλες οι αφαιμάξεις του νομού, πλην περιοχής Εορδαίας, γίνονται στην Υπηρεσία Αιμοδοσίας χωρίς να εμπλέκονται οι παθολόγοι και χωρίς ταλαιπωρία των ασθενών. Σε αυτό συμβάλλουν σημαντικά και οι συναδέλφισσες ιδιώτες Αιματολόγοι με τις οποίες η συνεργασία είναι αρίστη.
6. Σε ειδικό χώρο στην Αιμοδοσία Κοζάνης, πραγματοποιούνται μεταγγίσεις σε άτομα πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία.
Αυτή είναι μια , κατά το δυνατόν, συνοπτική περιγραφή της δουλειάς μιας Αιματολόγου, 2 Βιοπαθολόγων και ολόκληρης της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας επίσης, σε ένα επαρχιακό νοσοκομείο. Προσθέστε στα ανωτέρω, τουλάχιστον μια εξόρμηση την εβδομάδα και πλήρη κάλυψη των εφημεριών του Τμήματος ήτοι 10-11 εφημερίες έκαστος το μήνα.
Συνοψίζοντας, αν ήμουν μόνο μια πολίτης της Κοζάνης δεν θα ζητούσα να κλείσουν το νοσοκομείο μας, θα διεκδικούσα την αναβάθμισή του. Αναβάθμιση όχι σε τριτοβάθμιο αλλά σε πλήρως λειτουργικό Δευτεροβάθμιο. Αν ο πολίτης δεν βρίσκει ραντεβού στο μόνο Αιματολογικό Εξωτερικό Ιατρείο της Δ. Μακεδονίας, δεν είναι γιατί οι γιατροί είναι τεμπέληδες αλλά γιατί δεν επαρκούνε. Ζητήστε παραπάνω γιατρούς, παραπάνω νοσηλευτές, παραπάνω τεχνολόγους, παραπάνω πληροφορικάριους, παραπάνω, παραπάνω. Διεκδικήστε ένα λειτουργικό Νοσοκομείο για τον τόπο μας.
ΥΓ. Στην προκήρυξη του 2020 με την οποία προσλήφθηκα είχαν γίνει 18 αιτήσεις για τη θέση. Άρα γιατροί διατεθειμένοι να έρθουν υπάρχουν.

9 σχόλια

 • Ας κρατήσουμε το ΥΓ της Ιατρού. Οι αιτήσεις ήταν 18!

  Είναι προφανές πως είναι θέμα της πολιτικής ηγεσίας να δώσει περισσότερα χρήματα για διορισμό γιατρών και νοσηλευτών. Να δημιουργήσει καλά δημόσια νοσοκομεία και να επιτρέψει και τη λειτουργία ιδιωτικών για όσους ασθενείς έχουν τη δυνατότητα ή την επιθυμία να πάνε εκεί για θεραπεία.

  Επίσης, να γίνει το μισθολόγιο των γιατρών ανταγωνιστικό σε σύγκριση με αυτό των γιατρών των χωρών της Δυτικής Ευρώπης.

  Τέλος, το παραμύθι πως πρέπει να υπάρχει μόνο ένα νοσοκομείο στη δυτική Μακεδονία επειδή οι αποστάσεις είναι μικρές και ο πληθυσμός λίγος, πρέπει να το αποκλείσουμε σε κάθε περίπτωση από οποιονδήποτε βρίσκεται στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές.

  Αν δούμε τις νοσοκομειακές δομές στο Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Γερμανία παρατηρούμε την ύπαρξη νοσοκομείων σε μικρές πόλεις και σε πιο κοντινές αποστάσεις.

  Ειδικά στην Ολλανδία, με τη λογική των υποστηρικτών του 1 νοσοκομείου για όλη τη δυτική Μακεδονία, θα έπρεπε να κλείσουν σε μια περιφέρεια όλα τα νοσοκομεία και να μείνει μόνο το περιφερειακό, αφού οι αποστάσεις είναι μικρές. Αντίθετα λειτουργεί περιφερειακό με πολλές κλίνες και χιλιάδες εργαζόμενους και παράλληλα υπάρχουν και τα μικρότερα νοσοκομεία. Δεν είναι βολικό να πηγαίνεις για αιμοκάθαρση διανύοντας 60 και 80 χιλιόμετρα κάθε μέρα.

  Φανταστείτε όμως, να είχε εφαρμοστεί το σχέδιο αυτό πριν την επιδημία του cov19!. Οι θάνατοι θα ήταν πολλαπλάσιοι!!

 • Αυτα στον αποτυχημένο κουλη να τα πείτε,αυτος απο οτι φαινεται θέλει να τα κλείσει.Αντι να ενισχύσει ΤΟ ΕΣΥ βγάζει τους γιατρούς σε αναστολή.Τα θέλει ολα ιδιωτικά!

  • έχει κάνει deal με κλινικάρχες, όπως έκανε deal με το καρτέλ της ενέργειας, το καρτέλ των καυσίμων και το καρτέλ των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, κόβει κόσμο από εισαγωγή στα πανεπιστήμια και τα στέλνεις στα ιδιωτικά κολλέγια…..τα πάντα οδηγούν στην Μίζα

 • Δηλαδή κ. Γκανάτσιο,καλή η ενίσχυση με σύγχρονο εξοπλισμό, αλλά πάλι η Κοζάνη και το Μαμάτσειο εδωσε, όπως πάντα, δανεικούς στο Μποδοσάκειο για να μπορεσει να λειτουργήσει (οπως π.χ. η ΜΕΘ). Πιθανώς καλώς βέβαια ,διότι δεν πρέπει τις οποιες ελλείψεις να την πληρώνουν άρρωστοι ανθρωποι. Την αντίστροφη κίνηση όμως, όποτε και άμα ζητήσατε, την έκαναν καμιά φορά η Πτολεμαϊδα και το Μποδοσάκειο, ή μόνο εμείς είμασταν οι γαλαντονόμοι; Και μετά μας φταίει γιατι η Πτολεμαϊδα φερεται ως κακομαθημένο παιδί!

 • Συγχαρητήρια γιατρέ!
  Τα νοσοκομεία πρέπει να αναβαθμιστούν και να στελεχωθούν.
  Να εφαρμοστεί και στη χώρα μας ότι ισχύει στην Ευρώπη (Γερμανία).

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.