Πρόταση win win για τη νέα λιγνιτική Πτολεμαΐδα 5 με διμερή συμβόλαια

26 Σεπτεμβρίου 2022
03:23

Στη φάση του commissioning βρίσκεται η νέα υπερσύγχρονη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5, με το συγχρονισμό της στο δίκτυο να προβλέπεται να γίνει το διάστημα μέχρι τέλος Οκτωβρίου και η θέση της σε εμπορική λειτουργία το αργότερο στις αρχές Ιανουαρίου του 2023.

Καθώς λοιπόν η μονάδα είναι έτοιμη να λειτουργήσει, απομένει να φανεί στην πράξη τι θα αποφασίσει η ΔΕΗ για την αξιοποίησή της, ένα δηλαδή θα συμμετέχει καθημερινά στο χρηματιστήριο της ενέργειας προκειμένου να διασφαλίσει τη λειτουργία της ή εάν εναλλακτικά θα αξιοποιηθούν άλλες εναλλακτικές λύσεις που ενδεχομένως να εξασφαλίζουν καλύτερους όρους.

Ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές οι εναλλακτικές λύσεις; Μια πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η νέα μονάδα να υπογράψει διμερή σύμβαση με τη βιομηχανία, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό την απρόσκοπτη λειτουργία της και την προτεραιότητά της στο σύστημα. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η νέα μονάδα είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική σε σχέση με τον υπόλοιπο λιγνιτικό στόλο της ΔΕΗ: για κάθε λιγνιτική μεγαβατώρα εμφανίζει εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα 1 τόνου έναντι 1,5 τόνου που εκπέμπουν οι υφιστάμενες μονάδες της ΔΕΗ. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το τελικό κόστος ανά μεγαβατώρα που προκύπτει για την παραγόμενη ενέργεια είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό και ελκυστικό για τη βιομηχανία, η οποία ως γνωστόν αναζητεί το χαμηλότερο δυνατό κόστος ενέργειας προκειμένου να διασφαλίσει ανταγωνιστικούς όρους λειτουργίας.

Ταυτόχρονα όμως υπάρχει πλεονέκτημα και για την ίδια τη ΔΕΗ η οποία διασφαλίζει την απρόσκοπτη και συνεχή λειτουργία της νέας μονάδας, ανεξαρτήτως των συνθηκών που επικρατούν στο ενεργειακό χρηματιστήριο ή των άλλων δεδομένων της αγοράς (πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά για το λιγνίτη). Και βέβαια η συνεχής λειτουργία της νέας μονάδας βοηθά στην επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η κυβέρνηση για διπλασιασμό του μεριδίου του λιγνίτη στο 10% του συνολικού μείγματος ηλεκτροπαραγωγής.

Γενικά το προφίλ της νέας μονάδας η οποία έχει ισχύ 660 MW είναι ιδανικό για τη σύναψη διμερούς συμβολαίου με τη βιομηχανία, το οποίο σύμφωνα με εκτιμήσεις θα μπορούσε να έχει διετή διάρκεια και να διασφαλίζει μια ικανοποιητική τιμή τόσο για τη βιομηχανία όσο και για την ίδια τη ΔΕΗ.

(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)

Ένα σχόλιο

  • O λιγνίτης σώζει την παρτίδα πάλι.Αν περιμέναμε από από τα Πράσινα Παραμύθια, οι λογαριασμοί έτοιμοι να πήγαιναν στο πενταπλάσιο. Γιωργαρα Αδαμίδη σε σένα όλες οι ελπίδες μας κ στους άλλους αγωνιστές!!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.