H επόμενη μέρα για Βεύη και Αχλάδα προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου αύξησης της λιγνιτικής παραγωγής

3 Οκτωβρίου 2022
07:28
Κανένα σχόλιο

Κομβικής σημασίας είναι η επαναλειτουργία των ορυχείων λιγνίτη για την αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής, που αποτελεί και προτεραιότητα για την αύξηση της ενεργειακής παραγωγής από λιγνίτη στο μείγμα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής της Κυριακής.

Περίπλοκη εμφανίζεται η υπόθεση επαναλειτουργίας της Βεύης. Το ορυχείο είναι ανενεργό από το 2001, όταν για οικονομικούς λόγους κηρύχτηκε έκπτωτη η διαχειρίστρια εταιρία της οικογενείας Βαρβούτη. Οι προσπάθειες επαναλειτουργίας που ξεκίνησαν μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών το 2006 παρά το ισχυρό ενδιαφέρον 10 εταιριών δεν καρποφόρησαν. Ο τελευταίος διαγωνισμός το 2009 κατακυρώθηκε το 2013 στην εταιρία Ακτωρ και τον Δεκέμβριο του 2014 υπεγράφη η σχετική σύμβαση, η οποία όμως δεν απέκτησε ποτέ ισχύ αφού δεν κατατέθηκε στη Βουλή για την προβλεπόμενη έγκριση.

Το ενδιαφέρον της Ακτωρ, η οποία είχε προσφύγει στα Δικαστήρια για την μη ενεργοποίηση του διαγωνισμού , έχει ανακάμψει. Κύκλοι της εταιρίας επιβεβαιώνουν στην «Κ» το ενδιαφέρον τους για το ορυχείο της Βεύης, ενώ φέρονται να βρίσκονται σε συζητήσεις και για το ορυχείο της Αχλάδας. Ακόμη όμως και στην περίπτωση που βρεθεί διέξοδος ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ορυχείου άμεσα, παράγοντες με γνώση της κατάστασης, επισημαίνουν ότι θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο για την επαναλειτουργία του καθώς η χρόνια εγκατάλειψη έχει μετατρέψει το ορυχείο σε λίμνη.

Η επαναλειτουργία του  ορυχείου της Αχλάδας αντίστοιχα, κομβικού για την επίτευξη της αύξησης παραγωγής λιγνίτη θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ του έκπτωτου ιδιοκτήτη και επενδυτών που βρίσκονται σε συζητήσεις για να βρει τα αναγκαία κεφάλαια για τη ρύθμιση των χρεών προς το δημόσιο και απαλλοτριώσεις και της ΔΕΗ για την προμήθεια της Μελίτης.  Η έκπτωτη ιδιοκτησία του ορυχείου Αχλάδας συνεχίζει να διεκδικεί τη λειτουργία τους και φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις με το ΥΠΕΝ και τη ΔΕΗ για μια νέα συμφωνία που θα δρομολογηθεί αφού ρυθμίσει τα χρέη του προς το δημόσιο και υποβάλει παράλληλα ένσταση κατά της απόφασης του ΥΠΕΝ. Σε αυτή τη βάση γίνονται και οι συζητήσεις με επιχειρηματικούς ομίλους.

Η επαναλειτουργία των δύο ιδιωτικών ορυχείων προκαλεί σοβαρά προσκόμματα στο εθνικό σχέδιο αύξησης της λιγνιτικής παραγωγής από 5 σε 10  ΤWh ετησίως. Το πρόβλημα αποτυπώνεται με ένα τρόπο και στην επιστολή –απάντηση του κ. Γιώργου Στάσση προς τη ΡΑΕ (9/9/2022) σχετικά με την επάρκεια του λιγνίτη και τις αντοχές των λιγντικών μονάδων. Στην επιστολή επισημαίνεται,  ότι η εξόρυξη λιγνίτη το διάστημα Ιούλιος 2022-Ιούνιος 2023 αποκλίνει σημαντικά από τον προγραμματισμό και θα πρέπει εντός α΄ τριμήνου υλοποίησης του προγράμματος , η εξόρυξη να ανέλθει σε 1,15 εκατ. τόνους ανά μήνα. Η παραγωγή , σύμφωνα με την επιστολή, θα μπορούσε να αυξηθεί το χειμώνα σε 1,4 εκατ. τόνους ανά μήνα και να φτάσει τα 1,8 εκατ. τόνους στα τέλη του 12μηνου, ενώ επισημαίνει τα προβλήματα στην προμήθεια λιγνίτη από το λιγνιτορυχείο της Αχλάδας.

www.worldenergynews.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.