Συζητήθηκε η ΕΠΙΚΑΙΡΗ  ΕΡΩΤΗΣΗ του  ΚΚΕ για  την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα ροδάκινα και τα υπόλοιπα φρούτα στις περιοχές Ημαθίας, Πέλλας, Φλώρινας, Τυρνάβου και Λάρισας.

3 Οκτωβρίου 2022
14:00
Κανένα σχόλιο

Συζητήθηκε η ΕΠΙΚΑΙΡΗ  ΕΡΩΤΗΣΗ του  ΚΚΕ για  την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα ροδάκινα και τα υπόλοιπα φρούτα στις περιοχές Ημαθίας, Πέλλας, Φλώρινας, Τυρνάβου και Λάρισας.

Εξωγενείς παράγοντες επικαλείται η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την αντιαγροτική πολιτική της

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ροδάκινων και άλλων φρούτων στις περιοχές Ημαθίας, Πέλλας, Τυρνάβου, Φλώρινας και Λάρισας εξαιτίας των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού, αλλά και των επιπτώσεων από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και την εμπλοκή της χώρας μας, μέσω και της επιβολής των κυρώσεων στη Ρωσία, ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης, με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή.

Όπως τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του, η κατάσταση είναι εκρηκτική με τους παραγωγούς να βλέπουν τη σοδειά τους απούλητη ή να πωλείται σε τιμές κάτω από το τεράστιο κόστος παραγωγής. Στα συμπύρηνα ροδάκινα οι τιμές ήταν γύρω στα 26-27 λεπτά, ενώ οι βιομήχανοι από πέρυσι είχαν υποσχεθεί ότι θα έδιναν 35 λεπτά και στα επιτραπέζια γύρω στα 40 λεπτά. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τα υπόλοιπα φρούτα, όπως τα μήλα, που πουλιούνται 28-30 λεπτά το κιλό, τα αχλάδια 40 λεπτά κ.λπ.

Όσον αφορά το εμπάργκο στη Ρωσία, υπογράμμισε πως έχει χαθεί μία μεγάλη αγορά για τους ροδακινοπαραγωγούς και λόγω του πολέμου υπάρχουν επιπτώσεις και στις εξαγωγές σε άλλες χώρες.

Την κατάσταση επιδείνωσαν οι βροχοπτώσεις του Αυγούστου, ενώ οι χαλαζοπτώσεις του Ιούνη κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της παραγωγής.

Σημείωσε ακόμα πως η πώληση φρούτων στην εγχώρια αγορά έχει μειωθεί εξαιτίας της χαμηλής αγοραστικής ικανότητας του λαού, αφού οι μισθοί, οι συντάξεις, το εισόδημα παραμένουν καθηλωμένα σε χαμηλά επίπεδα και η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα.

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ επιχείρησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Στύλιος, ενώ επικαλέστηκε τον «εξωγενή χαρακτήρα» των κρίσεων για να αποσείσει τις ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Το υψηλό κόστος παραγωγής για τους αγρότες, το πετρέλαιο που το πληρώνουν οι αγρότες ενώ οι εφοπλιστές το παίρνουν τζάμπα κι έχουν «σκάσει» στα κέρδη, οι υψηλές τιμές στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές, η ασυδοσία των μεσαζόντων εμπόρων, δεν οφείλονται στις εξωγενείς κρίσεις, είναι αποτέλεσμα της δικής σας πολιτικής, επισήμανε στη δευτερολογία του ο κομμουνιστής βουλευτής και πρόσθεσε ότι είναι πολιτική  που εφαρμόζουν απαρέγκλιτα όλες οι κυβερνήσεις, στο πλαίσιο της ΕΕ που θέλει να ξεκληρίσει τους βιοπαλαιστές αγρότες προς όφελος των μεγάλων καπιταλιστικών ιδιοκτησιών.

Όσον αφορά τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, τα χαρακτήρισε ως «το βασανιστήριο της σταγόνας», αφού είναι ελάχιστα μπροστά στις απώλειες που έχουν οι βιοπαλαιστές αγρότες στο εισόδημά τους, όλα τα τελευταία χρόνια.

3/10/2022

Από το Γραφείο Τύπου

ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.