Ο χρυσός παραολυμπιονίκης μας Χαράλαμπος Ταϊγανίδης θα επιχειρήσει κάτι, που δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά στο παρελθόν. Στις εορταστικές εκδηλώσεις του Πανορμίτη και συγκεκριμένα από 6 έως 8 Νοεμβρίου, θα κολυμπήσει από τη Ρόδο στην Ιερά Μονή, εκπληρώνοντας το τάμα του και ταυτόχρονα στέλνοντας το μήνυμα πως όλα είναι θεωρητικά ακατόρθωτα μέχρι να… γίνουν. Ο Χαράλαμπος (Μπάμπης για τους φίλους του) Ταϊγανίδης γεννήθηκε στις 11 Μαρτίου του 1981 στη Θεσσαλονίκη και κατάγεται από το χωριό Πολύμυλος του δήμου Ελλησπόντου της Κοζάνης. Το 2003 και αφού έχει διακριθεί ήδη σε πανελλήνιο επίπεδο κατακτώντας σημαντικές διακρίσεις, έμαθε ότι πάσχει από μία σοβαρή ασθένεια των ματιών, η οποία εκφυλίζει την όραση, την ελαττώνει σταδιακά και καθιστά ατροφικά τα νεύρα του αμφιβληστροειδούς.

Χρειάστηκε ένα ικανό διάστημα για να αφομοιώσει τι ακριβώς συμβαίνει και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που σταδιακά του αφαιρούσε την όραση. Ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης ξεκίνησε την καριέρα του ως αρτιμελής αθλητής από τον Εθνικό Κοζάνης, συνέχισε στον Άρη και κατέληξε στον Ολυμπιακό. Η εξέλιξή του αθλητή κολύμβησης ήταν εντυπωσιακή. Τα προβλήματα όρασης που άρχισαν να εμφανίζονται, όχι μόνο δεν τον λύγισαν αλλά τον πείσμωσαν κι έτσι, παρά τους αρχικούς προβληματισμούς του, αποφάσισε να κάνει την μετάβαση και να αρχίσει να αγωνίζεται ως αθλητής με αναπηρία στην κατηγορία S13.

Από 6 έως 8 Νοεμβρίου (ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες), ο χρυσός παραολυμπιονίκης μας θα κολυμπήσει την απόσταση από τη Ρόδο μέχρι την Ιερά Μονή του Πανορμίτη στη Σύμη για να αποδείξει ότι τίποτα δεν είναι ανέφικτο. Για να ξεπεράσει τις φοβίες του, ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης θέλει να αποδείξει ότι οι αθλητές με αναπηρίες δεν διαπρέπουν μόνο στις πισίνες και στα στάδια, αλλά παντού, έχοντας δύναμη θάρρος και αποφασιστικότητα. Την κολυμβητική διαδρομή του Χαράλαμπου Ταϊγανίδη στηρίζει ο Α.Σ. Ιππόκαμπος Ρόδου, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και η εταιρεία «Κάλλιστος & Βασίλης Διακογεωργίου».

 Πηγή:www.dimokratiki.gr