Η δικηγόρος Αφροδίτη Νέστορα, με καταγωγή από την Κοζάνη, σε συνέντευξή της στο fox24.gr: «Οι γυναίκες έχουμε πολλαπλούς ρόλους και το θεωρώ επιβεβλημένο να ασχολούμαστε με τα κοινά»

5 Οκτωβρίου 2022
12:25
Κανένα σχόλιο

Η Αφροδίτη Νέστορα είναι μια γυναίκα με βαθιά κοινωνική ευαισθησία και όραμα για το μέλλον της κοινωνίας και τον τόπο της. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κοζάνη, όμως, τα τελευταία 20 και πλέον  χρόνια ζει και εργάζεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης όπου έχει αναπτύξει μια πολυδιάστατη επαγγελματική δραστηριότητα ξεκινώντας από τη δικηγορία και φτάνοντας μέχρι και τον ενεργό εθελοντισμό. Τελευταία φαίνεται να μπήκε στο αίμα της “το μικρόβιο” της πολιτικής καθώς φημολογείται πως θα βρίσκεται στα ψηφοδέλτια της ΝΔ για την Περιφέρεια της Α’ Θεσσαλονίκης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε  στο Fox24.gr μιλάει για τον ρόλο της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία, αναφέρεται στο όραμα του σωματείου «RED-Y» και αποκαλύπτει τα στρατηγικά της σχέδια αναφορικά με την ευαισθητοποίηση του κόσμου  γύρω από θέματα εθελοντισμού και όχι μόνο.

Όπως η ίδια αναφέρει, το σωματείο «RED-Y» είναι εμπνευσμένο από ένα προσωπικό της βίωμα και σήμερα απαρτίζεται από 25 άτομα, μεταξύ αυτών φίλοι, συγγενείς και συνεργάτες της, όπου όλοι μαζί επενδύουν στη σωστή ενημέρωση γύρω από τη σπουδαιότητα της εθελοντικής αιμοδοσίας και της ενίσχυσης της εθνικής και παγκόσμιας τράπεζας εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Πολλοί είναι και αυτοί που έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να γίνουν μέλη του νεοσύστατου σωματείου «RED-Y» το οποίο από το Μάρτιο του 2022 -οπότε και δημοσιεύτηκε νομίμως στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης- είναι στη διάθεση όλων των συμπολιτών μας.

Ως γυναίκα και μέσα από την καθημερινή τριβή με την κοινωνία πιστεύετε ότι έχουν εξαλειφθεί οι διακρίσεις μεταξύ των δύο φύλλων;

Προσφάτως είχα την τιμή να παρευρεθώ σε  μια συγκινητική εκδήλωση  που έλαβε χώρα στο κτήριο της παλιάς Βουλής στην Αθήνα στα πλαίσια του εορτασμού για τα σαράντα -40- χρόνια προσφοράς της Παναθηναϊκής Οργάνωσης Γυναικών, παράρτημα της οποίας αποτελεί ο Σύλλογος  «Θερμαϊδες» που έχει ως βάση την πόλη της Θεσσαλονίκης και της οποίας έχω τη χαρά να είμαι μέλος της ομάδας στήριξης. Τιμώμενο πρόσωπο στην εκδήλωση αυτή η Ελένη Σκούρα,  η πρώτη γυναίκα βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Μεταξύ όσων ανέφεραν για την ιστορία της σημαντικής αυτής γυναίκας πρόσωπα που την γνώριζαν καλά, ήταν και μια κρίση για το γεγονός ότι χρόνια μετά αυτήν την πρώτη εκλογή γυναίκας στο βουλευτικό αξίωμα (1953) ακόμη συζητούμε γύρω από αυτονόητα πράγματα όσον αφορά στη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική αλλά και στην κοινωνική ζωή της χώρας. Προσωπικά, θεωρώ, ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα ως προς την ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στην πολιτική ζωή της χώρας αλλά ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς. Οι γυναίκες έχουμε πολλαπλούς ρόλους τους οποίους υπηρετούμε με μεγάλη συνέπεια  τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, θεωρώ επιβεβλημένη την ενασχόλησή μας  με τα κοινά.

Η δικηγορία κάποτε ήταν ένα ανδροκρατούμενο επάγγελμα, ωστόσο, σήμερα αυτό φαίνεται να αποτελεί παρελθόν με τις γυναίκες να έχουν δυναμική παρουσία. Εντοπίζετε σεξιστικές αντιλήψεις στον κλάδο σας;

Στην πλειοψηφία τους οι άνδρες δικηγόροι είναι ευγενικοί, σωστοί και φέρονται με σωστό τρόπο στις γυναίκες συναδέλφους. Σε κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις υπάρχουν συμπεριφορές οι οποίες δεν αρμόζουν στη σημερινή κοινωνία.

Τι είναι το Σωματείο «RED-Y» στο οποίο είστε πρόεδρος, πότε δημιουργήθηκε και ποιο είναι το όραμα του;

Το «RED-Y» είναι ένα νεοσύστατο σωματείο, με διττό σκοπό. Στοχεύει αρχικά στην ενημέρωση γύρω από τη σπουδαιότητα της  εθελοντικής αιμοδοσίας αλλά και γύρω από  τη μεγάλη σημασία της ενίσχυσης της εθνικής και παγκόσμιας τράπεζας  εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Γεννήθηκε σαν ιδέα μέσα από μια προσωπική εμπειρία που με έφερε σε θέση να συνειδητοποιήσω τη σπουδαιότητα του διττού αυτού σκοπού.

Το πιο σημαντικό είναι ότι καταφέραμε και υπογράψαμε ένα συμφωνητικό συνεργασίας με το «Όραμα Ελπίδας» και έχουμε στις δράσεις μας τη σπουδαία στήριξή του. Για την αιμοδοσία τα οφέλη είναι λίγο-πολύ γνωστά σε όλους μας, ωστόσο αυτό που διαπίστωσα σχετικά με την ενίσχυση της εθνικής και Παγκόσμιας Τράπεζας εθελοντών δοτών μυελού των οστών, είναι ότι ο κόσμος δεν γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο θα κληθεί να δώσει μόσχευμα σε περίπτωση που βρεθεί συμβατός (πράγμα εξαιρετικά σπάνιο). Ο κόσμος θεωρεί ότι η διαδικασία γίνεται μέσω κάποιου χειρουργείου, χωρίς να γνωρίζει ότι αυτή είναι μια διαδικασία που έχει εν πολλοίς εγκαταλειφθεί. Ο τρόπος με τον οποίο δίνει κάποιος μόσχευμα είναι πολύ απλός, και ομοιάζει με το να δίνει κανείς αιμοπετάλια. Γι’ αυτό το λόγο προσωπικά δραστηριοποιήθηκα και είπα ότι θέλω να επικεντρωθώ σε καμπάνιες ενημέρωσης στις οποίες θα δίνονται πληροφορίες τόσο για την ασφαλή διαδικασία εγγραφής εθελοντών δοτών μυαλού των οστών, όσο και για τη διαδικασία δωρεάς του μοσχεύματος. Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο τράπεζες για δότες μυελού των οστών. Υπάρχει το Όραμα Ελπίδας με το οποίο το RED-Y έχει υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας αλλά και το Χάρισε Ζωή του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου αυτές οι δύο τράπεζες εθελοντών μυελού των οστών συνεργάζονται με όλα τα σωματεία για κοινό σκοπό. Στο τέλος τα δείγματα που συγκεντρώνονται καταλήγουν σε μια Παγκόσμια Τράπεζα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και η αναζήτηση εθελοντή δότη γίνεται σε αυτή τη βάση δεδομένων που σήμερα αριθμεί εκατομμύρια εθελοντές δότες.

Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληροί κάποιος για να γίνει εθελοντής δότης μυελού των οστών και που μπορεί να απευθυνθεί;

Οποιοσδήποτε υγιής άνθρωπος από 18 ως 45 ετών μπορεί να γίνει εθελοντής δότης μυελού των οστών δίνοντας απλά δείγμα σάλιου. Ο κόσμος μπορεί να συμμετέχει στην ενίσχυση της τράπεζας των εθελοντών είτε μέσα από κάποια δράση, είτε απευθυνόμενος απευθείας στο Όραμα Ελπίδας στο οποίο υπάρχει δυνατότητα να ζητήσει να του σταλεί η σχετική αίτηση, με απλά βήματα να την συμπληρώσει και να τη στείλει εκ νέου πίσω στο ΟΡΑΜΑ με έξοδα του τελευταίου. Η πρόθεση του σωματείου «RED-Y»  είναι η διοργάνωση ενημερωτικών δράσεων που θα ενισχύσουν τη γενικότερη σημαντικότητα προσπάθεια του ΟΡΑΜΑΤΟΣ ΕΛΠΙΔΑ. Η  ΧΑΝΘ, επίσης, βρίσκεται από την αρχή στο πλευρό του σωματείου μας και αυτό είναι πολύ σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς το εξαιρετικό έργο της ΧΑΝΘ και την αναγνώριση του έργου της από το σύνολο της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης. Το  «RED-Y» έχει στο δυναμικό του ως επιστημονικό υπεύθυνο  τον Ηλία Πέσσαχ -πανεπιστημιακός, αιματολόγος ιατρός και πάνω από όλα εξαιρετικός άνθρωπος. Τον ευχαριστώ για όλη του τη στήριξη.

Τι απαντάτε στις φήμες που σας θέλουν στα ψηφοδέλτια της ΝΔ στις επόμενες εκλογές; Ισχύει ότι σας ενδιαφέρει η πολιτική;

Γενικώς δηλώνω ενεργός πολίτης και με ενδιαφέρει πάρα πολύ η πόλη της Θεσσαλονίκης διότι θεωρώ ότι είναι ένας μικρός θησαυρός που υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αναδειχθεί. Έχω δηλώσει γενικά την πρόθεση μου να ασχοληθώ με τα κοινά και θα τo κάνω από οποιαδήποτε θέση.  Θεωρώ ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει προσφέρει στον κόσμο ένα εξαιρετικό έργο -ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τις αντίξοες συνθήκες που μέχρι σήμερα βιώσαμε κατά τη θητεία της-  και θεωρώ ότι θα πρέπει ο κόσμος να ανανεώσει την εμπιστοσύνη του σε αυτή ώστε να συνεχίσει αυτό το έργο.

Σε περίπτωση που εισέλθετε στον πολιτικό στίβο τί αλλαγές θα επιδιώκατε για την Θεσσαλονίκη;

Η Θεσσαλονίκη έχει πολλές δυνατότητες και πολλά πράγματα που τη διαφοροποιούν από άλλες πόλεις με πρώτο και βασικότερο  το λιμάνι το οποίο είναι σε ένα κομβικό γεωγραφικά σημείο. Έχει μια πολυπολιτισμικότητα, μια μεγάλη ιστορία και όλα αυτά πρέπει να αναδειχθούν με το σωστό τρόπο. Πέρα από γαστρονομικός προορισμός -χάριν στην  πρωτοβουλία του Δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα-, πέρα από κινηματογραφικός προορισμός –χάριν στην πρωτοβουλία του περιφερειάρχη μας Απόστολου Τζιτζικώστα-  έχει τη δυναμική να γίνει πολλά πολλά περισσότερα και θα ήθελα κι εγώ από την πλευρά μου να βάλω το λιθαράκι μου στο βαθμό που μου αναλογεί.

Τέλος, σε αυτό το σημείο να πω πως επειδή η έννοια του εθελοντισμού από πάρα πολλούς είναι λίγο παρεξηγημένη, σε καμία περίπτωση οι εθελοντικές δράσεις και τα σωματεία δεν υποκαθιστούν την κρατική πρωτοβουλία. Γι΄ αυτό ακριβώς, γι’ αυτή τη διαλλακτική η επιτροπή δράσης και η επιτροπή δημοσίων σχέσεων επικοινωνίας και κοινωνικής ευαισθητοποίησης θα διοργανώσουν σε συνεργασία με τη ΧΑΝΘ μια εκδήλωση αναφορικά με τον εθελοντισμό, την κρατική πρωτοβουλία και τα όρια αυτής της σχέσης.

Αν σας έλεγαν να χαρακτηρίσετε τον εαυτό σας με 3 λέξεις ποιες θα ήταν αυτές;

Ονειροπόλα, πεισματάρα και αρκετά ευαίσθητη…

Πληροφορίες για τις δράσεις του RED-Y θα βρείτε ΕΔΩ

ΝΕΣΤΟΡΑ Π. ΑΦΡΟΔΙΤΗ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ – Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια Υπουργείου Δικαιοσύνης

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τηλέφωνο:

+30 2310 537 294
+30 6945 790 876

Email:

[email protected]

Διεύθυνση:

Σαλαμίνος 10
Θεσσαλονίκη, 546 25

 

fox24.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.