Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης συμμετέχει και σας προσκαλεί στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης 2022 – Η φετινή εκδήλωση έχει τίτλο: «Λίθος꞉ από τα αρχαία εργαλεία στο σύγχρονο laser» – Θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

7 Οκτωβρίου 2022
10:50
Κανένα σχόλιο

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης συμμετέχει και σας προσκαλεί στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης 2022. Η φετινή εκδήλωση έχει τίτλο: «Λίθος꞉ από τα αρχαία εργαλεία στο σύγχρονο laser» Θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής και απευθύνεται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και στο ευρύ κοινό.

Ημερομηνίες εκδήλωσης: 10, 12, 14, 16 Οκτωβρίου 2022
Ώρες: α) 09:00 – 10:30 και β) 11:30 – 13:00

Περιλαμβάνει προβολή βίντεο σχετικά με τον καθαρισμό μαρμάρινων και λίθινων αντικειμένων που ανήκουν στην ΕΦΑ Κοζάνης και εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής. Ο καθαρισμός έγινε με Laser που διαθέτει η Υπηρεσία, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Στην Αίθουσα Ε’ του μουσείου εκτίθενται έργα πλαστικής με αγάλματα, στήλες και αρχιτεκτονικά μέλη σε μάρμαρο και λίθο. Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά τα αποτελέσματα των εργασιών Συντήρησης που έχουν ολοκληρωθεί και να εκφραστούν μέσω της ζωγραφικής.

Στον Αύλειο χώρο, όπου εκτίθενται σύγχρονα έργα γλυπτικής, τα οποία κατασκευάστηκαν από γλύπτες της ευρύτερης περιοχής στο πλαίσιο σχετικού εργαστηρίου, θα υπάρχει η δυνατότητα οι μαθητές να γίνουν οι ίδιοι Συντηρητές, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία του Συντηρητή. Ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Οργανισμών Συντήρησης (European Confederation of Conservator-Restorers' Organisations – ECCO), την οποία στην Ελλάδα στηρίζουν η
Διεύθυνση Συντήρησης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM.

Ο εορτασμός πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2018, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Φέτος οι εκδηλώσεις ορίστηκαν για το διάστημα 10-16 Οκτωβρίου. Πραγματοποιούνται ποικίλες εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη, σε μουσεία, μνημεία
και εργαστήρια συντήρησης, με στόχο να αναδειχθεί η συμβολή της συντήρησης στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και να γνωρίσει το ευρύ κοινό την αθέατη πλευρά του επαγγέλματος του συντηρητή.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων πανελλαδικά μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων – ΥΠΠΟΑ.

Αναλυτικό πρόγραμμα στο https://www.ssaette.gr/european-day

Ακολουθήστε τις ψηφιακές δράσεις στο

https://www.facebook.com/profile.php?id=100066961194821

και στο

https://www.youtube.com/channel/UCLx7u1OWG1gkrIDFYXURUgQ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.