Στους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας κάτοικοι και φορείς προχωρούν σε κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με έμφαση στο κόστος θέρμανσης. Στην περιοχή αυτή, όπως είναι γνωστό, ο χειμώνας επεκτείνεται έως και στους 9 μήνες στη διάρκεια της χρονιάς. Αυτό επιδεινώνει την ήδη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά από την ακρίβεια στα τρόφιμα, καύσιμα κτλ, σε μια περιοχή που η ανεργία και λόγω της απολιγνιτοποίησης χτυπάει κόκκινο.

Φέτος, πέρα απο τις περσινές αυξήσεις, έχουν ήδη ανακοινωθεί υψηλές τιμές στο πετρέλαιο και ταυτόχρονα υπάρχει έλλειψη καυσόξυλων για να προμηθευτούν τα χωριά αλλά και όσα υπάρχουν έχουν υπέρογκες αυξήσεις  στις τιμές τους. Το ίδιο ισχύει και για το πέλετ.

Οι εξελίξεις αυτές δεν οφείλονται συγκυριακά στις επιπτώσεις του πόλεμου αλλά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας που έχει μετατρέψει τα αγαθά της ενέργειας και της θέρμανσης σε ακριβοπληρωμένα εμπορεύματα.

Τα αιτήματα των κατοίκων και των φορέων της περιοχής είναι:

  • Να μην υπάρχει καμιά διακοπή ρεύματος, ιδιαίτερα μέσα στο βαρύ χειμώνα για τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας
  • Να υπάρξει γενναία αύξηση του ποσού του επιδόματος θέρμανσης για όλα τα είδη θέρμανσης σε όλες τις οικογένειες της Δυτικής Μακεδονίας.
  • Να εξασφαλιστεί εύρυθμη λειτουργία και να μην υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια της τηλεθέρμανσης. Να επεκταθεί το δίκτυο της τηλεθέρμανσης στην πόλη της Φλώρινας και σε άλλους οικισμούς της περιοχής.
  • Να χορηγηθούν οι αναγκαίες ποσότητες δωρεάν καυσόξυλων σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους, οικογένειες με χαμηλό εισόδημα. Να παρθούν μέτρα από την τοπική διοίκηση σε συντονισμό με την αποκεντρωμένη και τα δασαρχεία, για έκτακτη και άμεση ξύλευση από τα δάση, για όλους τους οικισμούς και τα χωριά της Δυτικής Μακεδονίας, που υπάγονται σε αυτή τη διαδικασία, με αυξημένες και επαρκείς ποσότητες.
  • Να υπάρξει αυξημένη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών ώστε κανένας μαθητής να μην ξεπαγιάζει στο σχολείο του. Αντίστοιχα να μην υπάρχουν προβλήματα στις δομές της δημόσιας υγείας (νοσοκομεία, Κ.Υγείας κλπ).
  • Να προχωρήσει στην κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και του ΦΠΑ για την τιμή του ρεύματος.
  • Να καταργηθούν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης και ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης.
  • Να αξιοποιηθούν άμεσα όλες οι πηγές ενέργειας όπως του λιγνίτη με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

      ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί πώς τοποθετούνται για τα παραπάνω και ποια μέτρα θα λάβουν για την επίλυση των προβλημάτων των κατοίκων της περιοχής και την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας