Όλα όσα τους λείπουν
μετουσιώνονται σε μια ευγένεια ψυχής
που δεν την έχουμε εμείς,
όλα όσα τους λείπουν
μετουσιώνονται σε μια αθωότητα
που δεν την έχουμε εμείς,
σ’ ένα χαμόγελο που δεν τόχουμε εμείς
ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΝΤΗΣ


Ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Αναπηρία της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, από το 1989 αγωνίζεται να στήσει το αυτονόητο μέσα σε μια εποχή που μιλά για τη διαφορετικότητα, όμως δυσκολεύεται να τη χωρέσει. Διεκδίκησε όλα αυτά τα χρόνια τα δικαιώματα των παιδιών με αναπηρία, τη στήριξη των οικογενειών τους, την καλλιέργεια της κοινωνίας ως προς την ένταξη, τη συμπερίληψη, την ενσυναίσθηση, την αποδοχή. Βραβεύτηκε το 2007 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ.Κάρολο Παπούλια. Προχώρησε διοργανώνοντας πλήθος εκδηλώσεων με μοναδικό στόχο την ύπαρξη και λειτουργία του “Κέντρου Φροντίδας των Παιδιών ΑΜΕΑ” από το 2007 έως και τον Ιούλιο του 2022, σε μια χρονική στιγμή που δεν υπήρχαν καν Κέντρα δημιουργικής απασχόλησης για τυπικά παιδιά. Το Κέντρο στηρίχτηκε σε συνδρομές, χορηγίες, εισφορές απλών και επώνυμων ανθρώπων. Δεν επιχορηγήθηκε από κρατικό φορέα όλα αυτά τα χρόνια. Είχε υπαλλήλους και δεκάδες εθελοντές. Συνεχίζει όλα αυτά τα χρόνια με ένα πλήθος συνοδοιπόρων. Γονείς, κηδεμόνες, φίλοι, εθελοντές, παιδιά. Άνθρωποι πολύτιμοι που έκαναν το άλμα και πρόσφεραν από όπου και όπως μπορούσαν. Τους είμαστε ευγνώμονες. Ευγνώμονες είμαστε στα Διοικητικά Συμβούλια που προηγήθηκαν, στους ανθρώπους που πρωτοστάτησαν και έστησαν όχι απλά έναν ακόμα Σύλλογο αλλά ένα όραμα, μια ελπίδα, ένα μονοπάτι για τα παιδιά με αναπηρία και τις οικογένειές τους. Άνθρωποι έρχονται, άνθρωποι έχουν φύγει, άνθρωποι που ακόμα παραμένουμε για να αγωνιστούμε και για τους επόμενους γονείς, τους επόμενους κηδεμόνες, τα παιδιά που έχουν γεννηθεί, τα παιδιά με αναπηρία που θα γεννηθούν.
Όσο μπορέσουμε.


Βλέποντας, όμως, διαρκώς τον κήπο αυτόν που είναι ο κόσμος μας, γεμάτο από διαφορετικά λουλούδια. Τι αξία θα είχε ένας κήπος με τα ίδια -όσο πανέμορφα, “τέλεια”, “αψεγάδιαστα”- λουλούδια; Το διαφορετικό είναι που κάνει αυτόν τον κήπο πολύτιμο, θαυμαστό, μυστηριώδη. τέλειο, επειδή τελειότητα είναι η συνύπαρξη του διαφορετικού. Η μέρα και η νύχτα. Ο ήλιος και το φεγγάρι. Τα αστέρια στον ουρανό, που κανένας ποτέ δε διανοήθηκε την ομοιομορφία στη λάμψη, το σχήμα, την πορεία τους.


Η ομορφιά της “ατέλειας” μέσα σε έναν κόσμο που σκίζεται για τη φλούδα της τελειότητας, είναι το φως σε μια λάμπα θυέλλης που κρατάμε εδώ και χρόνια σφιχτά. Με αυτές τις σκέψεις και με άλλες πολλές ακόμη, καλούμε όσους γονείς και κηδεμόνες θα ήθελαν να συμμετέχουν τα παιδιά τους σε δραστηριότητες, εξόδους, δράσεις γενικότερα του Συλλόγου, να επικοινωνήσουν μαζί μας. όσους γονείς επίσης, κηδεμόνες και φίλους θα ήθελαν να συνεισφέρουν με
ιδέες, προτάσεις ή ό,τι άλλο νιώσουν ότι μπορούν. Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί κανείς να μη νιώσει ή να είναι μόνος.


Όλγα Ντέλλα
πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων, Φίλων
Ατόμων με Αναπηρία περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
τηλέφωνο γραμματείας: 2463022611