Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου θα εγκαινιαστεί επισήμως από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5.

14 Οκτωβρίου 2022
06:51

Η Πτολεμαΐδα 5 που είναι η τελευταία λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ που εισέρχεται στο σύστημα, βρίσκεται σε φάση τεχνικών δομικών και τα εγκαίνια της αναμένεται να γίνουν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.

Η Πτολεμαϊδα 5, έχει ισχύ 660 MW και προγραμματίζεται να ενταχθεί στο σύστημα μετά τον Ιανουάριο. Η νέα μονάδα έχει υψηλό βαθμό απόδοσης και μειωμένες εκπομπές ρύπων, σε σχέση με τις υπόλοιπες λιγνιτικές μονάδες που λειτουργούν στη χώρα.

Διαθέτει σύστημα αποθείωσης καυσαερίων και φέρει επιπλέον σύστημα κατακράτησης σωματιδίων, που μειώνει την εκπομπή στα 10mg/ ανά κυβικό μέτρο καυσαερίων όταν οι παλαιότερες μονάδες εκπέμπουν πάνω από 50mg. Επίσης διαθέτει σύστημα κατακράτησης οξειδίων του αζώτου.

Αναμένεται δε, να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό της κυβέρνησης, που έχει εξαγγείλει από τον περασμένο Μάρτιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για τον διπλασιασμό στο 20% της συμμετοχής του λιγνίτη στο ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα.

Παραμένει ο σχεδιασμός της απολιγνιτοποίησης

Η ανατροπή των δεδομένων που έφερε η κρίση, έχει ανατρέψει και τον σχεδιασμό της διοίκησης της ΔΕΗ για τη στροφή της νέας μονάδας σε καύση φυσικού αερίου από το 2026. Όπως δείχνουν οι μέχρι στιγμής εξελίξεις, η μονάδα θα συνεχίσει να καίει λιγνίτη για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί. Σε ότι αφορά την απολιγντιοποίηση, που αποτελεί μονόδρομο όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, δεν εγκαταλείπεται αλλά προφανώς απομακρύνεται.
Στην τρέχουσα φάση και για όσο διαρκεί η κρίση του φυσικού αερίου η εντατικοποίηση της χρήσης του λιγντίτη, του μόνου εγχώριου συμβατικού καυσίμου, είναι απαραίτητη, για να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Ωστόσο, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τη ΔΕΗ υπογραμμίζεται ότι παρά την πρόσκαιρη αύξηση της εκμετάλλευσης του λιγνίτη ο σχεδιασμός της απολιγνιτοποίησης και στροφής στις ΑΠΕ παραμένει για λόγους όχι μόνο περιβαλοντικούς και οικονομικούς αλλά και για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης: «Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι στο ενδεχόμενο να υπάρξει έλλειμμα φυσικού αερίου. Αλλά δεν αλλάζουμε τον μεσομακροπρόθεσμο στόχο μας. Θα απεξαρτηθούμε από τον λιγνίτη τα επόμενα 4-5 έτη και είμαστε δεσμευμένοι ως προς αυτό».

www.worldenergynews.gr

22 σχόλια

  • Μία που θα εγκαινιαστεί και μία που θα χαλάσει με το γκαντέμη. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  • Θα ερθει ο ψεΚουλης και απο τα 15 χιλιομετρα ακομη θα εχει 20 κλουβες ματ μη τυχον και αφησουν τον λαο να τον κανει τιποτα αυτο το μπουμπουκι της πολιτικης αυτο τον μεγα ευεργετη μας που γεμισε την ελλαδιτσα με φερετρα.

  • Πόσες φορές ακόμη θα έρθει στη Δυτική Μακεδονία και την Κοζάνη, μήπως και φρενάρει το δημοσκοπικό κατήφορο της Νέας Δημοκρατίας, ούτε αυτός ο ίδιος δεν ξέρει.

  • αυτός που καταδίκασε την περιοχή σε φτώχεια και αναγκαστικό κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων έρχεται να εγκαινιάσει την νέα μονάδα…..όχι άλλο σανό ρε κυβέρνηση της απάτης

  • Καλώς να έρθει δεν πρόκριτε να αλλάξει τίποτε αντίθετα θα ομιλεί σε στημένο καλοπληρωμένο ακροατήριο και αφού δεν έχει πολιτική φθορά με βάση τις δημοσκοπήσεις
    Προκαλώ τον οποιοδήποτε καλοπροαίρετο Νεοδημοκράτη να τον βγάλουν από την πολιτική γιάλα να τον βγάλουν έξω στην κοινωνία μαζί με τα στελέχη του βουλευτές Περιφεριάρχη αλλά και δημάρχους να μας εξηγήσουν γιατί έκλεισαν τόσο βίαια την ΔΕΗ για τον πρωταθλητισμό μας στην ανεργία για την στήριξη των επιχειρήσεων των αγροτών των νοικοκυριών και την ακρίβεια που μαστίζει τα νοικοκυριά της Δυτικής Μακεδονίας

  • ΩΧ ΘΑ ΤΟΥ ΕΡΘΕΙ ΑΝΑΓΟΥΛΑ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕΙ ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΥΣΙΜΟ ΟΠΩΣ Ο ΛΙΓΝΙΤΗΣ.

    ΓΝΗΣΙΟΣ ΚΑΙ ΔΗΛΩΜΕΝΟΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑΣ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ, ΑΦΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ ΝΑΤΙΒΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΦΟΥΛ ΕΥΡΩΠΕΟΣ, ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΧΩΡΕΣΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΤΟΥ, ΣΤΟΥΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΟΥΣ, ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙΝΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΙΓΝΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΣΘΕΝΗΜΕΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥΣ, ΕΝΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ “ΔΩΡΟ’ ΤΩΝ ΑΠΕ, ΠΟΥ ΕΣΠΕΥΣΕ ΝΑ ΠΡΙΜΟΔΟΤΗΣΕΙ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ,ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΛΑΓΙΑ, ΧΩΡΑΦΙ ΚΑΙ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ.

    Η ΠΛΑΚΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΞΕΣΤΟΜΙΖΕΙ ΚΑΙ ΠΡΑΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ. ΓΙΑΤΙ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝ ΤΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ, ΑΦΟΥ ΤΩΡΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ.

    • Ελληνικότατο έργο.
      Λέβητας από Γερμανία, Στρόβιλος από Ιαπωνία.
      Εκτός και αν νομίζεις οτι έγιναν σε κανένα μηχανουργείο στην Γκόμπλιτσα

  • Για το έγκλημα της απολιγνιτοποίησης οφείλουμε ως λαός να πληρώσουν οι υπεύθυνοι και οι ντόπιοι άρχοντες που δεν αντέδρασαν ως όφειλαν όταν τους πέταξαν την απόφαση κατάμουτρα, σε μια στιγμή και καταδίκασαν την περιοχή σε ξαφνικό θάνατο.
    Για το άλλο έγκλημα της ληστρικής χρέωσης του ρεύματος υπέρ των «συμμοριών» των παρόχων, σύντομα νομίζω θα έχουμε εξελίξεις αφού ο χειμώνας δεν βγαίνει…
    Δεν θα ξαφνιαστώ εάν μετά από 1-2 χρόνια βρούμε να συμμετέχουν με τον έναν ή άλλον τρόπο οι βουλευτές του κοινοβουλίου μέσα…

  • Ο Κούλης θα έρθει να κόψει κορδέλα σε κάτι που αγωνίζεται να κλείσει από τότε που άρχισε να μιλάει πλάκα μας κάνουν αυτοί;

    • Ξεχασες τον μεγαλυτερο επαναστατη τον καινουργιο φιλο του τσιπροκιο!!!! Οσο για τις εκλογες το ποιος θα εχει κατηφορο και θα του φταινε παλι οι δημοσκοπησεις ειναι γνωστο, συριζα λεγεται!!!

      • Ζακετα να βαλεις μην κρυωσεις Πανουλη
        Αυτα που λες δεν τα πιστευει ουτε ο Πινατ στο Μαξιμου που εχει την λυπη καθε μερα να αντικρυζει τον ψεΚουλη σου που γεμισε την Ελλαδα με φερετρα! Αντε γεια!

    • Γίνεται και παραγίνεται όταν θεωρεί σανοφάγους τους Δυτικομακεδόνες. Εγκαίνια για 5ετή λειτουργία της νέας μονάδας Πτολ/δα 5 και 50ετή λειτουργία των Φ/Β στο Αμύνταιο χάριν των Γερμανων καταστρέφοντας 22.000 στρέμματα γεωργικής γης. ΚΙ όμως γίνεται!!

  • Αλήθεια η 5η μονάδα τι καύσιμο θα χρησιμοποιεί ;
    Απλώς Ρωτώ;
    Πριν τρία χρόνια έπρεπε να κλείσει!
    Αν θυμάμαι καλά παρόλο που είμαι σαλιγκάρι!
    Αλήθεια σε ποιους απευθύνονται;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.