«ΧΑΤΖΙΝΑ» (Σιάτιστα Κοζάνης) – Μακεδονικά τραγούδια (Bίντεο)

16 Οκτωβρίου 2022
06:49

 Πολύ παλιό, καθιστικό, ιστορικό τραγούδι το οποίο είναι γνωστό στη Δυτική Μακεδονία, στη Θεσσαλία και στη Ρούμελη, εδώ σε παραλλαγή από την περιοχή της Σιάτιστας Κοζάνης. Τραγουδομοιρολόι το οποίο αναφέρεται στο παιδομάζωμα (το οποίο ελάμβανε χώρα κυρίως κατά τους πρώτους αιώνες της τουρκοκρατίας). Η «Χατζίνα» (σύζυγος του Χατζή – δηλ. αυτού που επισκέφτηκε του Αγίους Τόπους) μοιρολογά για τον άντρα της που πέθανε κατά την επίσκεψή του στον Άγιο Τάφο και για τον γιο της, που της τον πήραν οι Τούρκοι και τον μετέτρεψαν σε γενίτσαρο.

 Χρήστος Τσανάκας: Τραγούδι
Θωμάς Γκαγκασούλης: κορνέτα
Κωνσταντίνος Μπούκος: κλαρίνο
Παναγιώτης Γκαγκασούλης: τρομπόνι
Γρηγόριος Τσοτίκας: τρομπόνι
Κωνσταντίνος Γκαγκασούλης: τύμπανο
Χρήστος Μπούκας: κάσα
◾ΔΙΣΚΟΣ LP (Βινυλίου): «Τραγούδια της Μακεδονίας Νο3»
▪️ Παραγωγός: Σύλλογος προς διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής
▪️ Συλλέκτης: Καράς Σίμων
▪️ Ημ/νια ηχογράφησης: 26/9/1974 στη Σιάτιστα Κοζάνης
Οι στίχοι:
– Χατζίνα μ’ δεν στολίζεσαι, να στολιστείς, ν’ αλλάξεις;
– Το τι καλό να θυμηθώ, να στολιστώ, ν’ αλλάξω;
Εγώ, ο Χατζής μου απέθανε μέσα στον Άγιον Τάφο. Υιόν μου χάρισε ο Θεός, έναν και ντερμπεντέρη, συντρόφιασε με την Τουρκιά (και τους γενιτσαραίους).

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.