Θεά Ειρήνη, η προσωποποίηση της  ειρήνης  (Άρθρο του Ευσταθίου Λαμπριανίδη)

18 Οκτωβρίου 2022
10:51
Κανένα σχόλιο

 

   Κατά την ελληνική μυθολογία ο θεός Δίας με τη Θέμιδα, θεά του θείου δικαίου, του νόμου και της τάξης, είχε τρεις κόρες, ήτοι την Ειρήνη, τη Δίκη και την Ευνομία. Η εξ αυτών θεά Ειρήνη ήταν η προσωποποίηση του υπέρτατου αγαθού μίας κοινωνίας, της ειρήνης.

             Όλα τα κόμματά μας κι ο λαός μας θέλουν ειρήνη και  σχέσεις καλής γειτονίας με όλα τα γειτονικά κράτη.

 Θέλουμε ειρήνη. Ωστόσο ο λαός μας και όλα τα κόμματά μας  είναι ενωμένα σαν σιδερένια γροθιά  μπροστά σε εθνικό κίνδυνο.

Η τουρκική ηγεσία δίνει τον τόνο λέγοντας πως θα έρθουν μία νύχτα ξαφνικά σε ελληνικό έδαφος ομιλώντας καθαρά για στρατιωτική επέμβαση, και τη σκυτάλη παίρνουν στη συνέχεια τα τουρκικά ΜΜΕ.

         Θα γίνει στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας σε ελληνικό έδαφος;

Μία τέτοια επιχείρηση  η Ελλάδα θα την εκλάμβανε – και δικαίως –  ως πράξη πολεμική σε βάρος της, και θα ενεργούσε ακαριαίως και δεόντως.  Τούτο η Ελλάδα το έχει δηλώσει  σε όλους τους τόνους. Απόλυτα ορθό. Το κράτος μας θα υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια ενός έθνους με παρελθόν, παρόν και μέλλον.

Οι Λατίνοι έλεγαν : «Si vis pacem, para bellum».(«Εάν  θέλεις  με πάθος την  ειρήνη, και την επιδιώκεις με  έντονη επιθυμία», όπως  την θέλει  η Ελλάδα καλή ώρα,  «προετοιμάσου για πόλεμο».

Αυτό ακριβώς κάνει σήμερα η Ελλάδα. Θέλει την ειρήνη και τελεί σε εγρήγορση. Προετοιμάζεται. Ενισχύεται αμυντικά και αποτρεπτικά.  Δημιουργεί ισχυρές συμμαχίες. Υπογράφει αμυντικές συμφωνίες αμοιβαίας  (υπο)στήριξης.

Θα ανταποκριθούν οι συμβεβλημένοι  με εμάς σύμμαχοί μας, αν παραστεί ανάγκη;

Από κοινού η Ελλάδα  με μια σειρά από κράτη,  ως συμβαλλόμενα   μέρη,  συνυπογράφουν στις μεταξύ τους συμφωνίες τον όρο αμοιβαίας  αμυντικής συνδρομής.  Τι σημαίνει εν προκειμένω ο όρος  «αμοιβαιότητα» ;   Αμφίπλευρη  αμυντική στήριξη.

Οι εν λόγω συμβεβλημένοι με την Ελλάδα σύμμαχοι  έχουν ζωτικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή και δεν θα τα απεμπολήσουν. Μπροστά στον τουρκικό επεκτατισμό  και την διακινδύνευση των ζωτικών τους συμφερόντων ποιο απ΄ τα δύο θα προτιμήσουν; Θα επιλέξουν  να αποκρούσουν τον επεκτατισμό  της Τουρκίας από κοινού με την Ελλάδα ή  μόνοι τους με μεγαλύτερο τον βαθμό δυσκολίας ;

                                                Κοζάνη  18-10-2022

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.