Απολιγνιτοποίηση, για το καλό μας; (Γράφει ο Ιωάννης Φασίδης*)

24 Οκτωβρίου 2022
05:21

Όλα ξεκίνησαν από το βήμα του ΟΗΕ όταν ο πρωθυπουργός εξήγγειλε για πρώτη φορά ότι θα κλείσει όλες τις λιγνιτικές μονάδες,τις μονάδες που σε κάθε δύσκολη περίοδο ήταν αυτές που κρατούσαν όρθιο το ενεργειακό σύστημα της πατρίδας μας. Και με καύσιμο μετάβασης το εισαγόμενο φυσικό αέριο, το οποίο θα μεταφέρουν και θα καίνε, στην πλειοψηφία τους “συγκεκριμένοι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι”. Άραγε; Να έχει σχέση με το ξεσκαρτάρισμα των πάνελ από τα εργοστάσια της Γερμανίας; (Ακολούθησε και το πρόγραμμα αντικατάστασης των ενεργειακών οικιακών συσκευών)! Και τα δύο μαζί ενισχύουν την οικονομία της Γερμανίας!! Έτσι με το πρόσχημα της κλιματικής αλλαγής και την πράσινη ενέργεια ξεκινάει το έγκλημα. Η σταδιακή απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2023 πλην της Πτολεμαΐδας 5″μία υπερσύγχρονη λιγνιτική μονάδα ισχύος 660MW. Με πολύ καλό βαθμό απόδοσης, που σημαίνει εν ολίγοις ότι θα καίει πολύ λιγότερο λιγνίτη από τις παλαιότερες και θα παράγει πολύ περισσότερο. Με ένα πρωτοποριακό σύστημα διαχείρισης καυσαερίων, η οποία θα δούλευε μέχρι το 2028 με καύσιμο τον λιγνίτη. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ή σχέση εκμετάλλευσης της παραγωγής της Πτολεμαΐδας 5″ είναι τόσο χαμηλή πού θέτει σε αμφιβολία την εισαγωγή στο σύστημα των μονάδων φυσικού αερίου. Έπειτα, συνεχίζεται το έγκλημα με την μετατροπή της σε μονάδα καύσης με φυσικό αέριο.Τι στιγμή που άλλα κράτη, όπως η Γερμανία, που έχει βάλει στόχο να κλείσει τους δικούς της αντίστοιχους σταθμούς το 2038 και η Πολωνία το 2048. Οποιοσδήποτε λειτουργικός σχεδιασμός υπήρχε, αλλάζει με βήμα ταχύ! Μειώνεται η εξορυκτική δραστηριότητα στα ορυχεία, βγαίνουν προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης, με αποτέλεσμα μία πολύ μεγάλη μερίδα έμπειρων εργαζομένων να αποχωρεί από την επιχείρηση. Χάνονται από την περιοχή, ούτε λίγο ούτε πολύ, 2.500 θέσεις εργασίας οι οποίες ήταν με εργολαβικές σχέσεις και συμβάσεις ορισμένου χρόνου στην ίδια την επιχείρηση. Βραχυπρόθεσμα θα χαθούν περίπου 20.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με έκθεση του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας. Κλείνουν ορυχεία και συγκεκριμένα ένα από τα μεγαλύτερα, το ορυχείο “Καρδιάς”, το οποίο προοριζόταν βασικό σημείο αναφοράς του λιγνιτικού κέντρου. Αξίζει να σημειωθεί, ότι δίπλα από το ορυχείο Καρδιάς είναι ο οικισμός της Ποντοκώμης. Ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της περιοχής, με περισσότερους από 1200 μόνιμους κατοίκους, το οποίο η ΔΕΗ αποζημίωσε με το πόσο των 150.000.000€ για την μετεγκατάσταση του, με σκοπό την εξόρυξη του πλούσιου κοιτάσματος που βρίσκεται στο υπέδαφος τού ο οικισμός. Με τις νεότερες εξελίξεις, η επιχείρηση δεν θα καρπωθεί ούτε ένα κιλό λιγνίτη. Έτσι φτάσαμε στο σημείο να έχουμε απαξίωση του Εθνικού μας καυσίμου απεμπολώντας την ενεργειακή μας επάρκεια και αυτάρκεια. Και ενώ βιώνουμε την ενεργειακή κρίση, μέσα στην θύελλα των διεθνών εξελίξεων, εμείς συνεχίζουμε το έγκλημα που λέγετε απολιγνιτοποίηση. Με ότι αυτό συνεπάγεται για τον τόπο μας και την πατρίδα μας. Για το καλό μας;

Φασιδης Ιωάννης Μέλος στο Δ.Σ του σωματείου ηλεκτρικής ενέργειας ” Σπάρτακος”.

9 σχόλια

  • Ιωάννη ούτε εμείς ξέρουμε ποιο είναι το καλό μας, αφού από τότε που ξεκίνησε η μετάβαση στην περιοχή μας έχουμε μετανάστευση, έχουν κλείσει μαγαζιά και ενώ δεν υπάρχει κάτι αισιόδοξο στον ορίζοντα εμείς είμαστε κολλημένοι στα κόμματα ακόμα, που κακά τα ψέματα όλα είναι υπέρ της απολιγνιτοποίησης.
    Εύχομαι έστω και τώρα να επικρατήσει η λογική για το κοινό συμφέρον όλων μας!!

    • Όλα τα κόμματα είναι ΥΠΕΡ γιατί ο λιγνίτη δεν συμφερει με εξαίρεση την παρουσα ιδιαιτερη περιοδο (γι αυτό ξαναβαλαμε μπροστά τον λιγνιτη).
      Σενάρια φαντασίας για τον λιγνίτη Γερμανίας η Πολωνίας ας διαβάσουν για την απόδοση καυσης τους

  • Πλέον αποδεικνύεται ότι ήταν λάθος αυτή η πολιτική της βίαιης απολιγνιτοποίησης, γιατί όμως δεν αναθεωρούμε αυτό το σχέδιο έστω και τώρα όπως η υπόλοιπη Ευρώπη ( Γερμανία κτλπ); Γιάννη να πεις και για τα φωτοβολταϊκά την άλλη φορά ποιοι κρύβονται πίσω πίσω.

  • Εγώ ξέρω ότι κανένα κόμμα στην βουλή δεν βγαίνει μπροστά να βροντοφωναξει αυτό το έγκλημα που γίνεται με την ενέργεια μας υπέρ των ξένων και ιδιωτικών συμφερόντων υποφέροντας όλοι οι λαοί της Ευρώπης στο όνομα της ψευτοπρασινης ενέργειας , είναι οξύμωρο στην διπλανή Ουκρανία να έχουν πέσει και να πέφτουν χιλιάδες βόμβες και με την απειλή ενός πύρηνικου ολέθρου εμείς εδώ να κυνηγάμε τον λιγνίτη και τα πλαστικά καλαμάκια …..αν δεν βάλουμε μπρος πάλι τον λιγνίτη ήμαστε μια τελειωμένη χώρα οικονομικά και ψυχολογικά και σε αυτό δεν πιέζει κανένας ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΚΚΕ, κάτι ξέρουν ? Είναι τα δύο βηματα πίσω του πρωθυπουργου ?είναι η ανυπαρξία ηγετών της Ευρώπης? Δυστυχώς εμείς θα υποφέρουμε όσο καθόμαστε στον καναπέ μας ….

  • Είναι έτσι ακριβώς όπως τα γράφεις αγαπητέ Ιωάννη και είμαι σίγουρος ότι την ίδια σκέψη έχει το σύνολο των συμπατριωτών μας, όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν τίποτε δεν έγινε , εμάς εδώ πάνω μας έχουν για τον σχηματισμό του χάρτη τής πατρίδος μας και τίποτε παραπάνω.

  • Πολύ καλά τα λες αγαπητέ μα “φωνή βοώντος εν τη ερήμω” η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα!!(τουλάχιστον εσύ τα λες,δεν κάνεις την πάπια 🦆)..

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.