Εκπαιδευτικούς από το Δημοτικό Σχολείο Lyuben Karavelov (Любен Каравелов) από το Burgas της Βουλγαρίας στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ υποδέχτηκε και φιλοξένησε το Δ.Σ. Περιοχής Βαθυλάκκου. Το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα υπάγεται στη Βασική Δράση ΚΑ122 και έχει θέμα την ενσωμάτωση της καινοτομίας και της δημιουργικότητας στη διδασκαλία. Οι εκπαιδευτικοί από το συνεργαζόμενο σχολείο πέρασαν αυτές τις μέρες στη σχολική μας μονάδα με σκοπό την εκμάθηση νέων πρακτικών και τη συγκέντρωση νέων ιδεών μέσω της παρατήρησης και της διάδρασης με τους δικούς μας εκπαιδευτικούς στο καθημερινό τους έργο. Πιστεύουμε ότι η υποδοχή συναδέλφων αποτελεί πολύτιμη εμπειρία για έναν οργανισμό και είναι ένας καλός τρόπος για να δημιουργηθούν μελλοντικές συνεργασίες.
Τις εκδηλώσεις υποδοχής των συναδέλφων στο σχολείο μας τίμησαν με την παρουσία τους η Σ.Ε.Ε. κ. Κωστελίδου, η Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων κ. Βρεττάκου και η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων κ. Φίλιου, από τον Δήμο Σερβίων ο Γ.Γ. κ. Αλεξόπουλος και η Πρόεδρος της Α/θμιας Σχολ. Επιτροπής κ. Παπαδοπούλου καθώς και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.
Το σχολείο μας εναρμόνισε το θέμα του σχεδίου με το σχολικό μας πρόγραμμα και το προσέγγισε μέσα από πλήθος δράσεων. Έτσι, καλέσαμε στο σχολείο μας το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης που μας παρουσίασε στην «Αίθουσα Τέχνης» μας το έργο «Το πιο γλυκό ψωμί». Μία φανταστική παράσταση που καταχειροκροτήθηκε από όλους. Το θέατρο, παράλληλα με την αισθητική απόλαυση και ψυχική ευχαρίστηση, την απόκτηση γνώσεων και εμπειριών, την υπόδειξη κανόνων συμπεριφοράς και αξιακών προτύπων – ιδιαίτερα αυτό που απευθύνεται σε νέους θεατές – στοχεύει στη συνειδησιακή ενεργοποίηση και τη δημιουργία μιας πολιτισμικής μνήμης ευρείας αναφοράς, ζητούμενα που αποτελούν προτεραιότητες στη σύγχρονη εκπαίδευση. Στη συνέχεια οι καλεσμένοι μας παρακολούθησαν μια θεαματική και άκρως ενδιαφέρουσα επίδειξη ρομποτικής στον χώρο του Εργαστηρίου Πληροφορικής από τους μαθητές της ΣΤ’ τάξης. Τα παιδιά, με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού Πληροφορικής κ. Νικολάου, μετέφεραν και συναρμολόγησαν μια πίστα, μέσα στην οποία κινήθηκαν, με τις εντολές που έδιναν από τον Η/Υ, τα αυτοκίνητα που είχαν κατασκευάσει μόνα τους.
Τη σκυτάλη των δράσεων πήραν τα παιδιά της Ε’ τάξης που στο μάθημα της Ιστορίας μαζί με την εκπαιδευτικό της τάξης τους κ. Βαρνά κατασκεύασαν ψηφιδωτά, ήρθαν σε επαφή με την βυζαντινή τέχνη και βιωματικά συνειδητοποίησαν το πέρασμα από την Ιστορία στην Τέχνη και τη σχέση αλληλεξάρτησης που υφίσταται. Δώρισαν, επίσης, από ένα ψηφιδωτό στους καλεσμένους μας.
Τέλος, οι εκπαιδευτικοί από τη Βουλγαρία ενημερώθηκαν από την κ. Κοντογιάννη, την εκπαιδευτικό της Α’ τάξης, για τη μεθοδολογία και τη διδασκαλία της πρώτης ανάγνωσης και γραφής στην πρώτη τάξη.
Την επόμενη μέρα μαθητές και εκπαιδευτικοί επισκεφτήκαμε το Κ.Π.Ε./Κ.Ε.ΠΕ.Α. Βελβεντού – Σιάτιστας στο Βελβεντό, όπου και πήραμε μέρος στο πρόγραμμα «Μεταναστευτικά πουλιά της λίμνης μας» για την Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών.
Με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Κοζάνη, οι εκπαιδευτικοί από τη Βουλγαρία επισκέφτηκαν τα ιστορικά μνημεία της πόλης μας, όπως τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου και γεύτηκαν τα τοπικά μας εδέσματα.
Ο Δ/ντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου