Σκηνές απελευθέρωσης του 1944 (του Β. Π. Καραγιάννη)

27 Οκτωβρίου 2022
11:14

26 με 27 Οκτωβρίου 1944.

Οι Γερμανοί ηττηθέντες κατά Κράτος και Ηπείρους αποχωρούν και από την Κοζάνη. Στο δημόσιο δρόμο του χωριού σε φάλαγγα κατ’ άνδρα με την πλάτη στους τοίχους φοβισμένοι φεύγουν προς την πόλη. Σ’ ένα παράθυρο δυο μικρές κοπέλες κοιτούν το θέαμα. Ενας στρατιώτης κάτι βλέπει (αντάρτες;) και φοβισμένος ρίχνει μια ριπή . Οι σφαίρες διαλύουν τζάμια και τρυπούν τους τοίχους των δωματίων. (Μετά από χρόνια η μία απ’ αυτές θα με γεννήσει).

Στην πλατεία του χωριού καταφτάνει ομάς Ατάκτων ανταρτών.
– Ει, Παπαβασίλη δεν σ’ είπα πρώτα ο Μπαρδάκας θα πατήσει στη Λευκοπηγή, με το χωνί ο ευκαιριακός αρχηγός διατελαλεί.
Αίφνης μοτοσυκλέτα γερμανική ξεκόβει από τη φάλαγγα και γυρίζει πλατεία.
– Ξαναγυρίζουν! ακούγονται φωνές.

Οι ελευθερωτές χώνονται στ’ αυλαγάδια και τους μπαξέδες…
– Στην πόλη στην κεντρική πλατεία με το φρουραρχείο στην Εθνική τράπεζα ο Γερμανοί υποστέλουν τη σημαία τους και με τάξη αποχωρούν.
– Στο λόφο του Αη-λιά (1020 μ.) πέφτουν από λάθος ή κακή εκτίμηση 8 άγγλοι άλεξιπτωτιστές. Οι αποχωρούντες κατακτητές τους αντιλαμβάνονται και τους «θερίζουν» εύκολα. Θυσία εντελώς άσκοπη κι άδικη.
– Την επαύριον «πεζούρα και καβαλαρία» των Ατάκτων παρελαύνουν στην πόλη.

Ένα σχόλιο

  • Πες και καμία καλή κουβέντα για τους αντιστασιακούς κατα του φασισμού Ναζισμου..!
    Δε βαρέθηκες Βασίλη τα τελευταία χρόνια να κοροιδευεις και να προσβαλεισ ασύστολα ανωνυμους και επωνυμουσ πατριωτες που βγήκαν στην αντίσταση όπως ο Δεσποτησ Κοζανης ΙΩΑΚΕΙΜ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ , και πολλοι άλλοι αφήνοντας τη «βόλεψη»τους γινόμενοι «ΑΤΑΚΤΟΙ» απέναντι στην ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΟΣΙΛΟΓΩΝ..!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.