Οι νέοι στην Κοζάνη δεν ζούμε. ΕΠΙΒΙΩΝΟΥΜΕ (Γράφει ο Στέλιος Μήλιος)

30 Οκτωβρίου 2022
20:03

Οι νέοι στην Κοζάνη δεν ζούμε. ΕΠΙΒΙΩΝΟΥΜΕ.

Είναι κοινώς αποδεκτό πως οι νέοι κάθε πόλης διαδραματίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο.

Τι γίνεται όμως όταν αυτοί δεν υπάρχουν;

Πως μπορεί να εξελιχθεί μια κοινωνία όταν δεν υπάρχουν νέοι άνθρωποι να δουλέψουν στο τόπο τους;

Τι γίνεται όταν δεν υπάρχουν ευκαιρίες στη πόλη που γεννηθήκαμε;

Και ένα τελευταίο ερώτημα. Τις ευκαιρίες τις δημιουργούμε ή τις βρίσκουμε έτοιμες.

Κάθε μέρα συνομιλώ με συνομήλικους μου οι οποίοι τελειώνοντας τις σπουδές τους δεν επιθυμούν σε καμία των περιπτώσεων να επιστρέψουν στην πόλη μας ,την Κοζάνη.  Είναι κάτι το οποίο δεν μας κάνει εντύπωση.

Ζούμε σε μια επαρχία που εξελισσόμαστε βραχυπρόθεσμα. Ζούμε σε μια πόλη που δεν μπορεί να αποβάλλει πολλά χαρακτηριστικά του παλαιοκομματισμού. Ζούμε σε μια τοπική κοινωνία που εξυπηρετεί και βολεύει συγκεκριμένους ανθρώπους. Ζούμε στην Κοζάνη και έχουμε ξεχάσει τις λέξεις, ευκαιρίες, πρόοδος, ανάπτυξη ,νεολαία, αξιοκρατία, αναβάθμιση.

Όσοι νέοι ζούμε εδώ, δεν ζούμε, αλλά επιβιώνουμε. Επιβιώνουμε δουλεύοντας σε δουλειές που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο σπουδών μας. Επιβιώνουμε σε μια πόλη που δεν μας παρέχει το ανάλογο βιοτικό επίπεδο.

Επιβιώνουμε, δεν ζούμε στη Κοζάνη. Και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αλλάξει. Αν δεν το κάνουμε εμείς, τότε ποιοι;

Δυσπιστία, απογοήτευση, αδιαφορία, αηδία, είναι κάποια από τα συναισθήματα που μας περιβάλλουν. Δεν πρέπει όμως να αφήσουμε αυτό το lifestyle να μας εμποδίσει να εργαστούμε για την αλλαγή.

Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να γίνει μια ριζική αλλαγή στις συνθήκες κοινωνικής συμβίωσης. Πρέπει να γίνει ένας αναστοχασμός και να δουλέψουμε για το ΕΜΕΙΣ.

Επιβιώνουμε στη πρωτεύουσα της Δυτικής Μακεδονίας που έχει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση πληθυσμού όλης της Επικράτειας σύμφωνα με την απογραφή του 2021, αγγίζοντας το 10% σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα η οποία κυμαίνεται στο 3,5%. Το ποσοστό της μείωσης του πληθυσμού για την Π.Ε. Κοζάνης ανέρχεται στο 8,7 %. Πιο συγκεκριμένα στην Π.Ε. Κοζάνης στον ο Δήμο Κοζάνης ο πληθυσμός μειώθηκε περίπου σε 4.200 άτομα, στο Δήμο Εορδαίας στα 3.100 ενώ 3.300 άτομα λιγότερα καταγράφονται στο Δήμο Βοίου, 1.700 στο Δήμο Σερβίων και 400 στο Δήμο Βελβεντού.

Είναι ξεκάθαρο πως τα αποτελέσματα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αποτυπώνουν με τον πλέον δραματικό τρόπο της συρρίκνωση του πληθυσμού, με το δημογραφικό να παραμένει για την περιοχή ένα ακόμα από τα σημαντικότερο προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Αν συνεχίσουμε με αυτό τον τρόπο η περιοχή μας θα σβηστεί από τον χάρτη.

Στο χέρι μας είναι να ‘‘χτίσουμε’’ ξανά την πόλη μας.

Η τοπική αυτοδιοίκηση επιβάλλεται να γίνει το πεδίο δραστηριότητας των νέων ανθρώπων. Δεν πρέπει να απογοητευόμαστε, αντιθέτως θα πρέπει να ενθαρρύνουμε την ενασχόληση μας με τα κοινά, προτείνοντας μέσα από τη συνεργασία και το διάλογο, ουσιαστικές λύσεις για τα προβλήματα του τόπου μας. Η τοπική αυτοδιοίκηση ασκεί διοίκηση αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είναι και θεσμός έκφρασης. Πρέπει να προστεθούν νεανικές αντιλήψεις γεμάτες ελπίδα για κάτι καλύτερο. Στην Κοζάνη δεν υπάρχουν αυτές οι δομές.

Για την πόλη που γεννηθήκαμε, για τις γειτονιές που παίξαμε και κάναμε τα πρώτα μας όνειρα, για τα σχολεία που μας έδωσαν τα εφόδια να σπουδάσουμε και για άλλα πολλά, δεν πρέπει απλά να επιβιώνουμε στη πόλη μας, αλλά να ξεκινήσουμε να ζούμε.

Στέλιος Μήλιος.

23 σχόλια

  • Καλά τα λες λεβέντη μου, η άποψη μου είναι ότι η παραγωγή πτυχίων πρέπει να συνδέεται άμεσα με το τι ζητάει η αγορά εργασίας όπως σε ευρωπαϊκές χώρες!!

    • Στέλιο συγχαρητήρια για το άρθρο σου όμως αν ήσουν όμως παιδί αυτοδιοικητικού του δήμου Κοζάνης και εισέπραττες χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα. Με μοναδικό προσόν το ότι ο πατέρας σου ή η μητέρα σου “κανόνισε” να είσαι ιδιοκτήτης φωτοβολταικού δωρεάν. Τότε θα ζούσες στην ελλάδα ή το εξωτερικό χωρίς πρόβλημα. Μόνο ο δήμος κοζάνης έχει νοικιάσει με χαμηλό τίμημα πανω από 10.000 στρέμματα σε γνωστές εταιρείες. Τα φωτοβολταικά που έχουν εγκατασταθεί είναι αξίας 300.000.000 ευρώ και η συνεισφορά τους στην τοπική οικονομία είναι μηδενική. Σε μερικά χρόνια δεν θα υπάρχει εμπορικός σύλλογος κοζάνης αλλά σύλλογος ΜΟΝΟ φωτοβολταικών. Για ότι συμβαίνει γύρω μας υπάρχει κάποια αιτία.

  • ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΚΟΖΑΝΗ ΚΑΙ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΣΑΝ 20 000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ. ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΕΥΜΑΡΕΙΑ ( ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΣ ΜΙΑ ΩΡΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΕΙΧΕ ΚΟΣΤΟΣ 50 ΕΥΤΩ Ο ΕΝΑΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ) . ΟΛΟΙ ΕΠΑΝΑΠΑΥΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ ΤΟΥΣ . ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΑΣΑΝ , ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΘΗΚΕ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΡΑ ΠΟΥ Η ΔΕΗ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ. ΤΟ ΠΟΛΥ 5 ΧΡΟΝΙΑ . ΜΕΤΑ Η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΘΕΙ ΣΤΟ 10 % ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΒΕΒΑΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΚΑΙ ΕΣΕΝΑ : ΘΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΜΕ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΑ, ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΓΥΡΩ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΑΜΕ ΑΦ’ ΥΨΗΛΟΥ Π.Χ. ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΒΕΡΟΙΑ

  • Έχει δίκαιο το παιδί. Το πρόβλημα είναι παιδί μου ότι οι μεγάλοι δεν μπορούν ούτε να επιβιώσουν στην Κοζάνη. Ούτε δουλειά, ούτε περίθαλψη, ούτε ποιότητα ζωής ούτε μέλλον για αυτούς και τα παιδιά τους. Μόνο για λίγους με παχυλές συντάξεις και μισθούς. Ε, τώρα λοιπόν που θα ψηφίσετε, μην κάνετε τα ίδια λάθη με τους μεγάλους. Ψηφίστε με καθαρή καρδιά και μυαλό για το καλό όλων.

  • Μπράβο !! Επιτέλους να αρχίσουν να ξυπνάνε!! Στην τοπική αυτοδιοίκηση όλοι οι παππούδες κ τα ίδια πρόσωπα που δεν έχουν προσφέρει τίποτα παρά μόνο γεμίζει η τσέπη τους με τον μισθό του δημοσίου!! Κ από έργα ούτε βουλωμένες λακούβες .
    Ας έρθουν νέοι και νέες μπας κ πάμε μπροστά
    Γιατί με τους άλλους κανένα χαϊρι δεν ειδαμε

  • Πόσο δίκιο έχει το παλληκάρι και εκφράζει τις αγωνίες του, εκφράζοντας όχι μόνο τον εαυτό του , αλλά γενικά των νέων ανθρώπων.
    Ακούν οι τοπικοί παράγοντες αλλά πολύ περισσότερο οι παροικούντες των Αθηνών,που βλέπουν την περιφέρεια να αδειάσει ,να μας έχουν ζαλίσει με παχιά λόγια περί περιφερειακής ανάπτυξης , περί ισσόροπης ανάπτυξης και το μόνο που κάνουν είναι να επεκτείνουν το μετρό σε όλο το λεκανοπέδιο ,να εντάσσουν σε πρόγραμμα την υπόγεια διασύνδεση του λεκανοπεδίου με την Σαλαμίνα!!!, αντί να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις στην περιφέρεια να μείνουν εκεί οι νέοι και γιατί όχι με κίνητρα να επιστρέψουν πολλοί στις περιφέρειες τους με καλύτερες συνθήκες ζωής ,μιας και στο λεκανοπέδιο για να ζήσει κάποιος πρέπει να κάνει 2,3 δουλειές του ποδαριού,τα ενοίκια έχουν φύγει στον Θεό,η ανασφάλεια και η εγκληματικότητα διογκώνονται.

  • Εμπρός νά μπούνε οι νέοι στην πολιτική,να τούς ψηφησουμε καί νά κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα…. και οι συνταξιούχοι ας αποσυρθούν!!!

  • Στέλιο συγχαρητήρια!!! Τα πράγματα είναι όπως τα περιγράφεις και ακόμα χειρότερα. Άλλωστε οι αριθμοί δεν λένε ποτέ ψέμματα όπως οι πολιτικοί και οι τοπικοί άρχοντες, υποψήφιοι και νυν άλλωστε είμαστε η περιφέρεια με την υψηλότερη ανεργία, η περιφέρεια με τους χαμηλότερους δείκτες απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, η περιφέρεια με την υψηλότερη αναλογία συνταξιούχων με εν ενεργεία εργαζομένους και η περιφέρεια που το ΑΕΠ της συνεχώς μειώνετε. Όσο για επενδύσεις και νέες καλοπληρωμένες δουλειές γελάνε οι υποψήφιοι εργαζόμενοι που δεν ξέρουν που να πρωτοπάνε για δουλειά. Όσο για τους τοπικούς επιχειρηματίες οι μισθοί που δίνουν είναι πλέον της πείνας μιας και ξέρουν ότι αύριο το πρωί θα τους χτυπήσει την πόρτα ο επόμενος υποψήφιος των 600€ και πολλά θα του είναι!!! Και μετά οι μεγαλύτεροι θα αναρωτιούνται γιατί φεύγουν οι νέοι αλλά και οι μεσήλικες παίρνουν τις οικογένειες τους και αλλάζουν πόλη ή χώρα.Φτάνει πλέον το δούλεμα και ο πολιτικός λόγος κενού περιεχομένου.

  • Γιάννη δεν θα διαφωνήσω με όσα λες. Αναφέρθηκες γενικά σε όσα λες. Όσο αφορά τη ΔΕΗ που ο καθένας την έκανε καραμέλα και την πιπιλιζει έχω να πω το εξής. Η ΔΕΗ αποτελούσε πάντα προνόμιο των βορείων περιοχών του νόμου, της επαρχίας εορδαιας. Ένα 2%, το πολύ, δούλευαν από τον υπόλοιπο νόμο. Βλέπεις η εντοπιότητα είναι προνόμιο των λίγων και εκλεκτών και γιαυτό φωνάζουν. Όλος ο υπόλοιπος νόμος εκτός μικρού ποσοστού, είχε ασχολία τη γεωργια. Ποιος οποίος νέος θέλησε να κρατήσει τη γη από τον πατέρα του και να ασχοληθεί κάτι κάνει. Ποιος όμως το κάνει; θέλει δουλειά.

  • Γκαβοί κι κφοί!!
    Χρόνια τώρα δεν βλέπν τίποτα.
    Σάματ’ ακούν.
    Από συμβουλές όμως πρώτοι.
    Ελπίδα μας οι Νέοι γιατί είναι πολύ πιο μορφωμένοι!

  • Κοίταξε το σπίτι σου για να σε κοιτάξει
    Δυστυχώς όχι μόνο στην πόλη αλλά και σε όλη την περιφέρεια κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει,γιατί ο έξυπνακισμος και η θεωρία έχουν αντικαταστήσει τις έννοιες πρόοδο,εργασία,προκοπή του συνολου
    Δεν αρκούν τα λόγια και οι διαπιστώσεις ,χρειάζεται δραση και πρωτοβουλια,αν θέλουμε να ελπιζουμε

  • Καλό μου παιδί να ξέρεις κάτι για τον τόπο σου: τα στόματα όλων ήταν μπουκωμένα με χρήμα απ’ τη ΔΕΗ και γι’ αυτό δε μιλούσε κανένας πολίτης και οι άρχοντες ήταν αραχτοί στις καρέκλες τους και δεν επισκεύαζαν ούτε την Παύλου Μελά. Αντί να φτιάξουν και άλλες υποδομές να έχει ο κόσμος δουλειά τα έτρωγαν και τα έφτιαχναν βίλες στη Χαλκιδική. Τώρα που σώθκαν οι παράδες όλοι ψάχνονται και μυξοκλαίγονται για την περιοχή. Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα. Δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι η Κοζάνη δεν θα είχε τη ΔΕΗ μια μέρα. Κι όμως ήρθε η εποχή. Μα θα μου πεις και άλλες πόλεις έχουν ελάχιστα κι όμως προοδεύουν π.χ. τα Τρίκαλα. Η απάντηση είναι ότι δεν έχουν τους ίδιους αυτοδιοικητικούς. Εδώ είναι όλοι χαβαλέδες και αρπακολλατζήδες. Οι μισοί αυτοδιοικητικοί θα παρατήσουν την πολιτική γιατί πήρανε μπαχτσίσι φωτοβολταϊκά για να υπογράψουν τις άδειες για τους μεγάλους της Αθήνας. Γίνεται να πάει μπροστά η περιοχή έτσι;

  • Όλες η σύνταξής στα 800 ευρώ και ο κατώτατος μισθός στα 1000 ευρώ και ή διαφορα πού θα προκύψει να επιδότηθη στο προσοπικο

  • Δώστε την πρωτοβουλία στους νέους, να ονειρευτούν, να διοικήσουν, να κάνουν τα λάθη τους, να μάθουν. Έτσι και αλλιώς σε αυτούς ανήκει το μέλλον και όχι σε μας.

  • αόριστη τοποθέτηση, ωραία και καταγγελτική, αλλά από προτάσεις τι;;

    η νεότητα δεν έχει φέρει ποτέ καμία ουσιαστική αλλαγή στη διοίκηση και αυτό είναι αποδεδειγμένο ιστορικά.

    θυμηθείτε πως οι μεσήλικες υπήρξαν νέοι , οι νέοι έφηβοι και οι έφηβοι παιδία… πάρτε το τώρα ανάποδα και αν βρείτε τη λύση στην ηλικία τότε να σας αφήσουμε το ελεύθερο να διοικήσετε (ενν. οι νέοι και οι νέες)

    πληροφορικά, είμαι φοιτήτρια στην Κοζάνη

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.