Προαποφασισμένη η υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας στη Δυτική Μακεδονία (του Μιχάλη Αγραφιώτη)

31 Οκτωβρίου 2022
13:53

Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας των αποφάσεων για το μέλλον της Δημόσιας υγείας και των δομών ανά τη χώρα. Στην γενική θεώρηση υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά για τις περιφερειακές δομές, όπως τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας, όπου αναφέρεται είτε συγχώνευση, είτε αλλαγή χρήσης κάτι που ερμηνεύεται είτε ως υποβάθμιση σε νοσοκομείων σε κέντρα Υγείας, είτε αλλαγές σε κλινικές και ειδικότητες. Το σίγουρο είναι ότι σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας περιμένουμε πρόταση ρύθμιση από το Υπουργείο για ένα Νοσοκομείο στο Νομό Κοζάνης που θα έχει τις κατάλληλες δομές και υποβάθμιση νοσοκομείων σε κέντρα Υγείας.

Έρχεται η ώρα της κρίσεως για το Νοσοκομείο Κοζάνης. Σήμερα θα αποφασίσουν αν το νομοσχέδιο πρέπει να κατέβει, πριν ή μετά τις εκλογές. Στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν ότι η ίδια ηγεσία θα παραμείνει και μετά τις εκλογές, αρά προσωπικά θεωρώ ότι είναι καθαρά ζήτημα πολιτικού κόστους και την επόμενη των εκλογών το ζήτημα θα είναι τετελεσμένο.

Το κράτος οφείλει να έχει τις καλύτερες συνθήκες στα δημόσια νοσοκομεία. Η ύπαρξη οργανωμένων νοσοκομείων σε πόλεις άνω των 30.000 κατοίκων είναι δεδομένη. Άρα, οι πόλεις της Κοζάνης και Πτολεμαΐδας επιβάλλεται να έχουν οργανωμένα νοσοκομεία με τις δέουσες συνθήκες και το απαραίτητο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό με δημόσιο χαρακτήρα. Ειδικά, για το νοσοκομείο Κοζάνης, η πρωτεύουσα της Δυτικής Μακεδονίας με δυνάμει πληθυσμό άνω των 80.000 μαζί με την ευρύτερη περιφέρεια, δεν μπορεί να μην έχει Νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το νόμο πρέπει να υπάρχει ένα νοσοκομείο σε κάθε περιφερειακή ενότητα. Αυτό είναι παραλογισμός, γιατί δεν λαμβάνεται υπόψη ο πληθυσμός και οι ανάγκες αλλά τα νοητά σύνορα. Ο Νομός Κοζάνης έχει δύο μεγάλες πόλεις, τις μεγαλύτερες στη Δυτική Μακεδονία και ο πληθυσμός τους επιβάλει δύο άρτια εξοπλισμένα Νοσοκομεία. Δεν είναι οι Δυτικομακεδόνες πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Τσιγγουνιές στην υγεία δεν χωράνε. Τα καλά χρόνια δεν μας έκαναν ιατρική σχολή, τώρα δεν θα μας στερήσουν τα Νοσοκομεία. Οι «κουτοπονηριές» υποστελέχωσης και υποβάθμισης είναι ορατές από τους κατοίκους της περιοχής.

Εκτιμώ πως oι διαδικασίες αλλαγών δεν θα ξεκινήσουν άμεσα, όμως η σταδιακή υποβάθμιση είναι γεγονός και ταλαιπωρεί τους κατοίκους. Υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τους υπεύθυνους γιατί με την υγεία δεν παίζουμε. Οφείλουν να στηρίξουν το δημόσιο σύστημα υγείας πάσει θυσία και να βρούνε τρόπους να έρθουν γιατροί. Γι΄ αυτό υπάρχουν κυβερνήσεις και πληρώνονται αδρά.

Υπουργείο Υγείας, 3η ΥΠΕ και Δήμος Κοζάνης, που μέλος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου είναι ο Δήμαρχος Κοζάνης οφείλουν να λάβουν άμεσα τα μέτρα τους. Ειδικά, για το Δήμαρχο Κοζάνης που θεσμικά οφείλει να προστατέψει το ιστορικό Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης.
Πριν βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων που ανάλογα γεγονότα καταγράφουμε από το 2010, οφείλετε κύριοι υπεύθυνοι να πάρετε αποφάσεις για να λειτουργήσει η Υγεία της πολύπαθης περιοχής μας.

22 σχόλια

  • Προαποφασισμένη είναι και η κατάρρευση των μπλε ακρίδων που μέσα σε 4 χρόνια ισοπέδωσαν τα πάντα. Άγιο έχουμε που ζούμε ακόμα με αυτό το συνονθύλευμα που μπλέξαμε.

  • Μπράβο. Πρώτη φορά βλέπω άποψη για τα νοσοκομεία. Κοντεύουν να τα κλείσουν και ένας δεν είπε πόσο πληθυσμό εξυπηρετούν. Πολύ σωστα

  • ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΠΕΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΩΡΑ ΣΤΟ ΡΟΛΟΙ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ!ΕΛΕΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΒΑΡΝΙΑΡΗΔΕΣ!

  • Θα το ξαναγραψω. Η Δ.Μακεδονια εχει πληθυσμο κατι περισοτερο απο διακοσιες χιλιαδες κατοικους και εχει πεντε (5) νοσοκομεια. Αυτο ειναι ορθολογικο και βιωσιμο;. Οχι βεβαια αλλα ο λαικισμος ολα τα αλεθει, μαυρα ασπρα σαν τον καλο μυλο. Αποτελεσμα ο κοσμος να εχει περιθαλψη τριτοκοσμικη και να την πληρωνει μεσω των φορων πανακριβα.

    • Και εμεις θα στο ξαναγραψουμε….
      η Μητσοτακειος λογικη που αναπαραγεις εδω η οπου αλλου
      για τα νοσοκομεια του νομου δεν προκειται να περασει
      και δεν προκειται να κλεισει κανενα. Αντιθετα ο ψεΚουλης σου οσονουπω θα παρει ποδι που ισοπεδωσε την χωρα. Γκεγκε? η νουκου γκεγκε?
      Οταν μιλας για θεματα υγειας και αποκαλεις τον κοσμο λαικιστες επειδη θελει το αυτονοητο , τοτε εχεις μεγαλο προβλημα.

  • Ας το παρουμε χαμπαρι,γιστρους χωρις καλους μισθους δεν προκειται να δουμε στη δ.μ.Γιατρους που τους πληρωνει το νοικι ο γονεας τερμα.Γιατροι που δε μπορουν να αγορασουν ουτε μεταχειρισμενο αυτοκινητο αν δεν τσονταρει ο μπαμπας τελος.Το δρομο τον χαραξε ο π.Περιφερειαρχης ας τον κανουν διαπλατυνση οι τωρινοι της Περιφερειας.Κ.Περιφερειαρχη,αφου βλεπεις πως τα νοσοκομεια της δ.μ. δεν τα προτιμουν οι γιατρι,αρα κατι φταιει.Τι φταιει;το οικονομικο.Για να σε θυμαται ο δυτικομακεδονας, το επιδομα,που εδωσε ο κ. ΚαρυπιδηςΑΥΞΗΣΕ ΤΟ.Θα υπαρξει ανθρωπος που θα διαφωνησει;Ολοι θα σου πουνε ΜΠΡΑΒΟ!!!Δεν ειναι δυνατον τη σημερινη εποχη ο γιατρος να παιρνει 1020 ε μισθο.Ειναι καταντια.

  • Ο Μιχάλης πάλι σε νέο ρόλο

    ότι μας συμφέρει Μιχάλη

    Παλιά σιγονταριζες την Μακρή και τους δημάρχους της αρεσκείας σου

    Τώρα προφανώς άλλαξαν τα πράγματα και θες να εμφανιστείς σαν την φωνή της λογικής

    Δεν πείθεις, μικρή η πόλη για να το παίζεις υπεράνω.

    την καλησπέρα μου

  • ΡΕ ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ. ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ; ΠΑΣ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ ΤΙΠΟΤΑ. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΕΙ Ο ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ. ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ. ΦΟΒΕΡΟΣ ΦΙΛΕ. ΜΠΡΑΒΟ

  • οτι να ναι… καιρός να αρχίσει και αυτός να εμφανίζεται έρχονται και οι δημοτικές και θα είναι μεγάλο στέλεχος του νέου μεγάλου υποψήφιου. (χαχαχαχαα)

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.