Σε περίπου ένα χρόνο θα διεξαχθούν οι Αυτοδιοικητικές εκλογές. Ηδη άρχισαν οι ζυμώσεις και  να εκδηλώνονται στον ορίζοντα υποψήφιοι Δήμαρχοι. Η φιλοδοξία του καθένα θεμιτή και επιβεβλημένη , για να υπάρχει ενδιαφέρον ενασχόλησης με τα κοινά. Φυσικά το ενδιαφέρον εκδηλώνεται μόνο από άνδρες , παρ΄ όλο που οι γυναίκες είναι εξ ίσου ικανές και πληθυσμιακά περισσότερες από τους άνδρες. Η ισοτιμία στα λόγια κι όχι στην κοινωνία!!!

  Η εποχή που τα Ηπειρώτικα και η Σκ’ρκα , η εποχή του «ας » και του « μιάν κι όξου » που εξέλεγαν Δήμαρχο , παρήλθε ανεπιστρεπτί. Σήμερα ο Δήμος Κοζάνης από το Ρύμνιο και μέχρι τα Σιδερά , Ποντοκώμη , Πολύμυλο , Πετρανά , αριθμοί περίπου 75.000 κατοίκους και η πόλη της Κοζάνης περίπου 40-42.000. Ο ή η υποψήφιος Δήμαρχος πρέπει πρώτα πρώτα να μετρήσει το μπόϊ του , αν μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο αυτό. Άλλο ικανός υπάλληλος , επιτυχημένος επιχειρηματίας , καλό παιδί , κι άλλο Δήμαρχος. Κατα την ταπεινή μου γνώμη ο ή η νέα Δήμαρχος πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο , όχι υποχρεωτικά ενταγμένο σε κόμματα , αλλά με αισθητήριο πολιτικό , μαχητικότητα , κοινωνικό προφίλ , με στόχους και ιδανικά για την Αυτοδιοίκηση ( Δημοτική και Περιφερειακή ).Δε φωτογραφίζω κανένα και καμμιά , η ίδια η κοινωνία οφείλει να τον αναδείξει.

  Εκείνο που κάνει ζημιά στην Αυτοδιοίκηση είναι ο παραγοντισμός. Ο πρώην Δήμαρχος στρογγυλοκάθισε μια εικοσαετία στο Δημαρχιακό θώκο ( φυσικά εκλεγμένος ) και μετα ‘’θυμήθηκε ‘’ να προσφέρει στην κεντρική πολιτική σκηνή παρέα στα υπουργικά έδρανα με τον κάθε Αδωνι, κι αντί να πάει σπίτι του φιλοδοξεί εκ νέου να επανέλθει , προφανώς για να ολοκληρώσει το έργο του. Ο σημερινός Δήμαρχος ασχολείται με τα Δημοτικά ζητήματα άλλοτε ως απλός δημοτικός σύμβουλος , άλλοτε ως Αντιδήμαρχος , άλλοτε ως Δήμαρχος από το 1990 συνεχώς και αδιαλείπτως τριάντα δύο χρόνια !!!. Πολλά στελέχη το ιδίου πολιτικού χώρου δεν μπόρεσαν να αναδειχθούν , έμειναν στην ‘’ εξέδρα ‘’ ή πήγαν σπίτι τους , με αποτέλεσμα να υπάρχει σήμερα λειψανδρία και να φιλοδοξούν πλέον οι ρεζέρβες . Οι υπηρετήσαντες Αντιδήμαρχοι , διορισμένοι από τον εκάστοτε Δήμαρχο ,λειτούργησαν ως υπάλληλοι του Δημάρχου , και δεν συμπεριφέρθηκαν ως Δήμαρχοι στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους , λαμβάνοντας δράση και πρωτοβουλίες και να αναδείξουν τις ικανότητες , τους στόχους και τα ιδανικά τους για το θεσμό. Ανακυκλώθηκε η Δημοτική εξουσία στα όρια της ‘’παρέας ‘’ με εναλλαγές των ιδίων προσώπων στις Αντιδημαρχίες και στο Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου , κι όλοι τους στη σκιά του Δημάρχου μην τους κάψει ο ήλιος της κοινωνίας.

   Οι καιροί είναι χαλεποί , η κοινωνική εξέλιξη αναπότρεπτη , η εξέλιξη του θεσμού της   Αυτοδιοίκησης(Δημοτικής και Περιφερειακής ) , είναι ραγδαία , οι ανάγκες και τα προβλήματα των πολιτών πολλά και χρειάζονται ικανοί «υπηρέτες» του θεσμού, με ιδανικά, οράματα και στόχους.

 Επίδοξοι Δήμαρχοι , μετρήστε το μπόι σας αν μπορείτε να ανταποκριθείτε στις ανάγκες της Αυτοδιοίκησης όχι μόνο του σήμερα , προπάντων του αύριο.