Κοζάνη: Ξεκινά η «μεταμόρφωση» της πλατείας Λασσάνη –  Ολική ανάπλαση της περιοχής

15 Νοεμβρίου 2022
12:47

«Πράσινο φως» για τη «μεταμόρφωση» της περιοχής της πλατείας Λασσάνη δόθηκε με την υπογραφή της σύμβασης από το δήμαρχο Κοζάνης, Λάζαρο Μαλούτα και τον εκπρόσωπο της κοινοπραξίας «Ένωση Οικονομικών Φορέων Ατραπός Α.Τ.Ε. – Βήτος Αντώνιος», Αργύρη Καραματσούκα, την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022, στο Δημαρχείο.  Στην υπογραφή της σύμβασης παρέστη και η αρμόδια αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Μελετών, Νούλα Τουμπουλίδου.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πλατεία της πόλης της Κοζάνης αποκτά νέα όψη, έπειτα από μία προσπάθεια έντεκα  ετών. Ένα εμβληματικό έργο του Δήμου Κοζάνης γίνεται πράξη  και σηματοδοτεί την αισθητική αλλά και λειτουργική αναβάθμιση της πλατείας Λασσάνη.

Σημειώνεται, ότι  η ανάπλαση έχει ενταχθεί στην Πράξη «Ανάπλαση Πλατείας Λασσάνη και πέριξ οδών», στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία 2014-2020» και στον Άξονα Προτεραιότητας «Διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων». Η συμβατική δαπάνη ανέρχεται σε 2.421.357,97 ευρώ.

Υπενθυμίζεται, η ανάπλαση περιλαμβάνει ολική ανάπλαση της περιοχής της πλατείας Λασσάνη σε συνδυασμό με την αναμόρφωση των οδικών αξόνων που την περιβάλλουν, καθώς και των πέριξ οδών (Ερμού, Κ. Παλαμά, Αρχελάου, Ιερολοχιτών, Πολυζούλη και Αθηνάς).

Ενδεικτικά, περιλαμβάνει:

  • Eλεύθερο χώρο πρασίνου και φυτεύσεις
  • Εξασφάλιση ικανού χώρου, ώστε να δίδεται η δυνατότητα ανάδειξης του Αρχοντικού Λασσάνη
  • Δυνατότητα πρόσβασης σε Άτομα με Κινητικά προβλήματα
  • Διαμόρφωση επιπλέον χώρων κατά μήκος των οδών Ερμού και Ολύμπου για την εξυπηρέτηση καταστημάτων αναψυχής, που βρίσκονται σ’ αυτές.
  • Διαμόρφωση χώρου στάσης ενός αστικού λεωφορείου στη νότια πλευρά της πλατείας επί της οδού Επτανήσου, με αντίστοιχο χώρο αναμονής και μίας στάσης ενός αστικού λεωφορείου στην Κ. Παλαμά.
  • Διαμόρφωση χώρου στάσης Taxi επί της οδού Αρχελάου
  • Διαμόρφωση χώρων στάθμευσης Ι.Χ. αυτοκινήτων επί των οδών Ολύμπου και Τακιατζήδων.
  • Διαμόρφωση μιας τουλάχιστον θέσης στάθμευσης τουριστικού λεωφορείου επί της ανατολικής πλευράς της οδού Ολύμπου.
  • Μείωση του πλάτους του οδοστρώματος και αύξηση πλάτους πεζοδρομίων στην οδό Αρχελάου.

Βασικό μέλημα του Δήμου Κοζάνης είναι να μην διαταραχθεί η κυκλοφορία κατά τη διάρκεια των εργασιών, καθώς και η λειτουργία των καταστημάτων.

24 σχόλια

  • Αλλη μια βλακεια. Η δευτερη μεγαλυτερη πλατεια και ουσιαστικα κεντρικη αντι να γινει μια ανοιχτη πλατεια που να μπορει να φιλοξενει κοσμο γινεται μια ακομη πιο κλειστη πλατεια…..η λογικη δεν δινουμε αξια στο χωρο αλλα στα παραδιπλα συνεχίζεται. Η Κοζανη βεβαια τελειωνει σιγα σιγα αντεχει γιατι υπαρχει τηλεθερμανση.

    • Εσένα θα σε στείλουμε στην Νέα Υόρκη…. είναι κρίμα να χαραμίζεσαι εδώ…
      Θα πας εκεί να φτιάχνεις ανοιχτές πλατείες…

    • ΕΤΣΙ ΧΑΝΕΤΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΥΠΟΓΕΙΟ PARKING , ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΗ ΟΛΗ Η ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ,ΟΛΗ Η ΑΓΟΡΑ !

      ΕΠΙ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ Γ. ΔΑΚΗ ΕΙΧΕ Ο ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ-ΜΑΛΟΥΤΑΣ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΥΠΟΓΕΙΟ PARKING με ΛΕΦΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ .
      ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΣΤΕΝΑΧΩΡΗΣΟΥΝ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ PARKING μάλλον !!!!!!!!!!!!

  • Φαινεται ωραιο σχεδιο. Δεν εχω γνωσεις αρχιτεκτονικης, αλλά σαν απλος πολιτης μού αρεσει.
    Παρακληση, να μη γεμισει η πλατεια με τραπεζια απο καφε, οπως η κεντρικη, που υποτιθεται, μπηκαν λογω covid και εγιναν μονιμα.

    • Σημανδρακος… Σημανδρακος…α,ναι,ο μέγας φωτοβολταϊκος του δήμου.Ε, που να τον πιάσει η Νουλα, υπηρετούν διαφορετικά πράγματα.

    • Απαραταμας μωρέ ξάδερφε του ΟΠΕΚΕΠΕ…τα περισσότερα από αυτά που ξεκίνησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, η άλλη θα έπρεπε να τα σταματήσει ή να τα δώσει για σωστή μελέτη αν ήθελε να έχει πολιτική υπόσταση και ν αφήσει κανένα έργο της προκοπής.

  • η πλατεία όπως είναι σήμερα έχει ένα και μοναδικό πρόβλημα. Δεν έχει γύρω της πεζοδρόμια, έχει τα γνωστά προβληματικά σκαλοπάτια που εκτός των άλλων εμποδίζουν το άνοιγμα των θυρών των παρκαρισμένων αυτοκινήτων. Με λίγα λεφτά θα διορθωνόταν το πρόβλημα και με τα άλλα θα γινόταν μια άλλη πλατεία εκεί που δεν υπάρχει σήμερα. Περιστρεφόμαστε όλο γύρω από τα ίδια και βράζουμε στο ζουμί μας. Δίχως φαντασία, δίχως ορθολογισμό, δίχως ιεράρχηση των πραγματικών αναγκών. Κοζάνη καληνύχτα.

    • Ε πώς θα ξοδεύονταν λεφτά ΕΣΠΑ αν γίνονταν σωστές μελέτες;😂 κάπως πρέπει να δικαιολογούνται τα αδικαιολόγητα…

  • Άντε κ Μαλουτα μήπως πάρουμε και εμείς σειρά στα ΔΔ αυτού του πτωχού δήμου που όλο τάζει μα ακόμα μέσα στο αυλάκι νερό δεν ξέρει να βάζει για να δούμε ποσό όμορφη πιστεύεται ότι μπορεί να γίνει μια πόλη που έχει χάσει την ταυτότητα της .Αλλά θα μου πεις τι τους νοιάζει μήπως ρωτήθηκε ο δημότης ποτέ αν είναι ικανοποιημένος .

  • Πλατεία ορίζεται ένας, μεγάλης έκτασης επίπεδος, ακάλυπτος και διαμορφωμένος χώρος μέσα σε κατοικημένη περιοχή (πόλης ή χωριού). Αυτός ο ακάλυπτος χώρος μπορεί να φιλοξενήσει κάθε είδους εκδήλωση, με προεκτάσεις οικονομικές. Όταν ένας χώρος μεγάλης έκτασης καλύπτεται από δέντρα και χώρους αναψυχής χαρακτηρίζεται πάρκο. Ένα πάρκο στο εμπορικό κέντρο της πόλης πέρα από αναψυχή ουδεμία άλλη προέκταση μπορεί να στηρίξει.

  • Το πράσινο που θα βάλετε όταν σπάσετε το μπετο, θα είναι αυτό που θα ξεριζωσετε από τον Δημοτικό Κήπο για να βάλετε μπετόν; 😂 Γενικά θέλει λίγο να αποφασίσετε μια γραμμή γιατί και μπετωνω φύση και αλλού φυτεύω στο μπετό, μόνο κλιματικά ουδέτερη και πράσινη πολη δεν μας κάνει…μπαχαλο με αρπαχτες χωρίς ταυτότητα και πολιτισμό πιο πολύ θυμιζει.

  • Μακάρι να γίνει. Χρονοδιάγραμμα υπάρχει; επίσης ας κοιτάξουν κάποτε και το άθλιο παρκακι επί της Μοναστηρίου και Δημοκρατίας. Ντροπή στην είσοδο της πόλης τέτοια αθλιότητα.

  • πρωτα απο ολα να σκεφτουν οι αρμοδιοι τους κατοικους γυρω απο την πλατεια που δεν μπορουν να παρκαρουν και μην μου πειτε οτι υπαρχουν τα ιδιωτικα παρκινκ γιατι ο κοσμος οικονομικα με βιας τα βγαζει περα

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.