ΤΕΕ /Τμ. Δυτικής Μακεδονίας: Προτάσεις για το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους» – Επιστολή προς το Υπουργείο Ενέργειας

21 Νοεμβρίου 2022
09:16

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Στις 26/10/2022 τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους», σύμφωνα με το οποίο νέοι από 18 έως 39 ετών, θα μπορούν να αναβαθμίσουν και να ανακαινίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους, ενώ προδημοσιεύτηκε παράλληλα και ο οδηγός του προγράμματος. Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα υπάρχουν δύο ενότητες:

  1. Το «Εξοικονομώ για Νέους», που περιλαμβάνει παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης – ψύξης, συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης και smart home.
  2. Το «Ανακαινίζω για Νέους», που περιλαμβάνει παρεμβάσεις ανακαίνισης, όπως ανακαίνιση χώρων μπάνιου και κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου, αντικατάσταση και επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων αλλά και πατωμάτων. Βασική προϋπόθεση για την ένταξη στο σκέλος του «Ανακαινίζω» είναι η ένταξη πρώτα στο σκέλος «Εξοικονομώ».

Το Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας του ΤΕΕ θεωρεί πολύ σημαντική και χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Υπουργείου να σχεδιάσει ένα πρόγραμμα που θα απευθύνεται αποκλειστικά στους νέους και με την εμπειρία που έχουμε συγκεντρώσει από την υλοποίηση όλων των προγραμμάτων «Εξοικονομώ» μέχρι σήμερα, καταθέτουμε τις προτάσεις μας στο πλαίσιο της διαβούλευσης, ώστε να συμβάλλουμε στην επιτυχία του:

  1. Προτείνουμε ο προϋπολογισμός του προγράμματος να χωριστεί ανά Περιφερειακή Ενότητα.
  2. Ειδικά για τη Δυτική Μακεδονία, όπου είναι σε εξέλιξη η απολιγνιτοποίηση και οι ιδιαιτέρως χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα έχουν αυξήσει κατά πολύ το ενδιαφέρον των πολιτών για ένταξη σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, προτείνουμε να δοθεί μπόνους περιοχής στην επιδότηση 10%.
  3. Λόγω της μεγάλης αύξησης του κόστους των οικοδομικών υλικών που μπορεί να επηρεάσει ανασταλτικά την υλοποίηση των έργων, προτείνουμε αύξηση κατά 25% όλων των κριτηρίων του ανώτατου επιλέξιμου προϋπολογισμού ή να προβλεφθεί συντελεστής αναθεώρησης στις τιμές μονάδας των επιλέξιμων εργασιών.
  4. Προτείνουμε 25% αύξηση των αμοιβών των μηχανικών και των ανώτατων ορίων.
  5. Ειδικά για τις δαπάνες του ανακαινίζω, προτείνουμε αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος κατά 40%.
  6. Προτείνουμε να δοθεί ικανός χρόνος, τουλάχιστον δύο μηνών, για την υποβολή των αιτήσεων στο πληροφοριακό σύστημα.
  7. Ειδικά για τις πολεοδομικές παραβάσεις που είναι μεγαλύτερες από 7 τ.μ., προτείνουμε να υπάρχει η δυνατότητα τακτοποίησής τους και μετά τον αρχικό χαρακτηρισμό της αίτησης ως «επιλέξιμη», αρκεί να έχει προηγηθεί η υπαγωγή τους πριν την υποβολή της αίτησης και είναι σωστά συμπληρωμένο το Ε9.

Όλα τα ανωτέρω εκτιμούμε ότι αποτελούν ρεαλιστικές παρεμβάσεις με γνώμονα την επιτυχία του προγράμματος. Εν μέσω της παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης, ειδικά στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, πρωτοβουλίες σαν κι αυτή αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη αξία.

Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας.

Για τη Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.

Ο Πρόεδρος

 

 

 

Κιάνας Μεν. Στέργιος

 

2 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι