Εμπόριο και εστίαση «απορροφούν» ανέργους της απολιγνιτοποίησης

21 Νοεμβρίου 2022
13:46
Κανένα σχόλιο

 

Δουλειά κυρίως στο εμπόριο και στον επισιτισμό βρήκαν περισσότεροι από 4.300 άνεργοι προερχόμενοι από τις επιχειρήσεις που επλήγησαν λόγω της απολιγνιτοποίησης στις Περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου. Τα στοιχεία αφορούν τα δύο προγράμματα που σχεδιάστηκαν από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για την ενίσχυση της απασχόλησης στις συγκεκριμένες περιοχές, αλλά και υπόλοιπες δράσεις που «τρέχουν» σε πανελλαδική εμβέλεια για το 2022.

Το πρώτο πρόγραμμα προεργασίας για άνεργους νέους ηλικίας 18-29 ετών έκλεισε τον περασμένο μήνα, έχοντας συνολικά 1.840 άτομα. Υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του «κοινωνικού πακέτου» της ΔΥΠΑ, συνολικού ύψους 107 εκατ. ευρώ, για τη στήριξη της απασχόλησης στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου και τη δίκαιη και ομαλή μετάβασή τους στη μεταλιγνιτική εποχή.

Το δεύτερο, συνολικού προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ που συγχρηματοδοτείται από τη χώρα μας και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο), παραμένει ανοιχτό και απευθύνεται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στους Δήμους Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας, Σπάρτης, Οιχαλίας και Καλαμάτας. Ωφελούμενοι είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ οι οποίοι απασχολήθηκαν για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1/1/2019 και μετά:

  1. Στον τομέα της ενέργειας. Πρώην έκτακτο προσωπικό ΔEΗ ή πρώην απασχολούμενοι σε εργολάβους ΔEΗ
  2. Στον τομέα των μεταφορών και χωματουργικών εργασιών που σχετίζονται με την εξόρυξη λιγνίτη
  3. Σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, της εστίασης και στον τομέα του τουρισμού, καθώς και
  4. Σε λοιπές επιχειρήσεις.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 12-18 μήνες, το ποσοστό επιχορήγησης μισθού και εισφορών κυμαίνεται μεταξύ 75%-100%, ενώ το ποσό επιχορήγησης κυμαίνεται από 700 έως 933 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με την κατηγορία του ανέργου και τον κλάδο της επιχείρησης που εργαζόταν.

Ήδη, έχουν προσληφθεί 977 άτομα, ενώ οι αιτήσεις για τον β’ κύκλο του προγράμματος θα υποβάλλονται έως και τις 21 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΔΥΠΑ Σπύρο Πρωτοψάλτη, το κοινωνικό πακέτο δράσεων της ΔΥΠΑ για την ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής στις λιγνιτικές περιοχές έχει σημαντικά αποτελέσματα, καθώς χιλιάδες άνεργοι έχουν ήδη βρει δουλειά, ενώ η ζήτηση για τις επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας συνεχίζει να είναι υψηλή. Μάλιστα, και με δεδομένη την επιτυχή πορεία των προγραμμάτων που έτρεξαν εντός του 2022, ο κ. Πρωτοψάλτης επισημαίνει ότι η ΔΥΠΑ και το υπουργείο Εργασίας θα επενδύσουν σημαντικούς πόρους σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης στις συγκεκριμένες περιοχές και τα επόμενα χρόνια, αξιοποιώντας το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, με έμφαση στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της οικονομίας.

Αναλυτικά, από τις 977 θέσεις εργασίας που καλύφθηκαν εντός του 2022, οι 718, ήτοι το 73,49%, αφορούν την περιφερειακή ενότητα Κοζάνης και ακολουθούν η Φλώρινα με 126 θέσεις (12,66%) και τέλος, η Μεσσηνία με μόλις 4 θέσεις (0,69%). Εξι στις 10 προσλήψεις αφορούσαν γυναίκες, κυρίως δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Απορροφήθηκαν δε στο λιανικό εμπόριο (220 προσλήψεις ή 23,09%), στις υπηρεσίες εστίασης (124 προσλήψεις ή 11,78%) και σε κατασκευαστικές και αρχιτεκτονικές δραστηριότητες, με 56 και 52 προσλήψεις αντίστοιχα (5,7% και 4,88%).

Με απόλυτη επιτυχία καλύφθηκε και το πρόγραμμα προεργασίας για άνεργους 18-29 ετών. Και σ’ αυτή την περίπτωση η Κοζάνη είχε τη μεγαλύτερη απορρόφηση ανέργων, με 811 άτομα να έχουν υπογράψει συμφωνητικά (44,07%) και ακολούθησαν Καστοριά με 282 προσλήψεις (15,32%), Φλώρινα με 213 (11,58%), Μεσσηνία με 153 προσλήψεις (8,31%) και Λακωνία με 137 προσλήψεις (7,45%). Μάλιστα, σ’ αυτό το πρόγραμμα ένας στους δύο άνεργους που βρήκαν δουλειά ήταν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (876 άτομα ή 47,63%), ενώ εκτός από το λιανικό εμπόριο (22,49%) και τις υπηρεσίες εστίασης (10,16%) βρήκαν εργασία σε τομείς όπως νομικές και λογιστικές δραστηριότητες (7,98%), δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας (5,71%) και εκπαίδευσης (5,55%).

 

 

euro2day.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.