Οι απαντήσεις στην Παρασκευή Βρυζίδου Βουλευτή Ν. Κοζάνης από τον κ. Κωνσταντίνο Φραγκογιάννη, Υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, για επενδύσεις που σχεδιάζονται στις περιοχές ενεργειακής μετάβασης, καθώς και τη στήριξη στους γουνοποιούς για να συνεχίσουν τη δραστηριοποίησή τους σε άλλες αγορές του κόσμου.

24 Νοεμβρίου 2022
10:07

Οι απαντήσεις στην Παρασκευή Βρυζίδου Βουλευτή Ν. Κοζάνης από τον  κ. Κωνσταντίνο Φραγκογιάννη, Υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, για επενδύσεις που σχεδιάζονται στις περιοχές ενεργειακής μετάβασης, καθώς και τη στήριξη στους γουνοποιούς για να συνεχίσουν τη δραστηριοποίησή τους σε άλλες αγορές του κόσμου.

Κύριε Υπουργέ, πραγματικά, ήταν πολύ σημαντικά και πολύ ενδιαφέροντα όλα όσα μας είπατε, γιατί ακριβώς, είναι ο τομέας που χτυπάει η καρδιά της Ελλάδος, η αγωνία και οι προσπάθειές μας γίνονται προς αυτές τις κατευθύνσεις, διότι έτσι θα μπορέσουμε να λύσουμε τα μεγάλα προβλήματα των οικονομικών δυσκολιών της χώρας μας, στην ανεργία και γενικότερα μπορούμε να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη.

 

Εγώ θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα γεγονός, μιας και η ενέργεια και τα θέματα τα ενεργειακά είναι ιδιαίτερα σημαντικά και επίκαιρα, αυτή τη στιγμή, ότι υπάρχουν περιοχές, οι οποίες ενεργειακά στήριζαν την Ελλάδα, όπως είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την καύση του λιγνίτη και βρίσκονται τώρα σε στάδιο μετάβασης, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Έτσι είναι ο Ν. Κοζάνης, ο Ν. Φλώρινας. Σε αυτές λοιπόν τις περιοχές, αυτή η αλλαγή, η οποία γίνεται σημαίνει ότι για μεγάλα χρονικά διαστήματα θα πρέπει να καλυφθεί ένα ενδεχόμενο κενό, με θέσεις εργασίας, ή με παραγωγή άλλων δραστηριοτήτων.

→ Οι περιοχές όπως του Ν. Κοζάνης είναι πλούσιες σε παραγωγή κηπευτικών, φρούτων και ίσως, ενδιάμεσα, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί αυτός ο τομέας και με καθαρά τα προϊόντα, αλλά και με τα διάφορα εργοστάσια μεταποίησης αυτών.

Ξέρω, ότι η προώθηση των προϊόντων αυτών σε ξένες αγορές ήταν αντικείμενο δικών σας ενεργειών, οι οποίες έχουν φτάσει σε ένα βαθμό ικανοποιητικό. Θέλω όμως να ρωτήσω και να ακουστεί και μέσα από την Επιτροπή μας και στους πολίτες που ενδιαφέρονται, εάν αυτές οι προσπάθειες θα φέρουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα; Διότι, είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο οικονομικής στήριξης των περιοχών μας, αλλά και είναι και κάτι που το έχουμε ήδη στα χέρια μας και καλό είναι να αξιοποιηθεί, πριν προχωρήσουμε στη μετάβαση και στην κατασκευή άλλων επιχειρήσεων και εργοστασίων, που θα παράγουν ενέργεια με τις ανανεώσιμες πηγές και θα εξασφαλίσουν θέσεις εργασίας.

→ Επίσης, ένα μεγάλο κεφάλαιο στην περιοχή μας, στη Σιάτιστα και τι γύρω περιοχή, όπως και του διπλανού νομού της Καστοριάς είναι οι γούνες, όπου για ένα πολύ μεγάλο διάστημα, ιδίως μέχρι το 2019, υπήρχε μία πολύ μεγάλη καθίζηση, με αποτέλεσμα να χαθούν πολλές θέσεις εργασίας και αυτό να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, σε μια περιοχή που δεν είχε και πολλές εναλλακτικές λύσεις, για να μπορέσει να καλύψει αυτό το κενό.

Έχω παρακολουθήσει τα όσα έγιναν σε αυτή την τριετία και με τις δικές σας παρεμβάσεις και θα ήθελα να ακουστούν και τα επόμενα βήματα, ή πόσο συνεχίζουμε σε αυτόν τον τομέα, έτσι ώστε να προωθηθεί και αυτό το προϊόν και να μπορέσουμε να έχουμε μια στήριξη οικονομική και βοήθεια αυτό το διάστημα.

→ Και το τελευταίο που θέλω να αναφερθώ είναι στην τεχνογνωσία που υπάρχει, σε περιοχές, όπως είναι ο Ν. Κοζάνης που αποτελούσε για πάρα πολλά χρόνια το ενεργειακό κέντρο, με πολύ καλές τεχνικές γνώσεις, από τους απλούς τεχνίτες μέχρι τους πιο εξειδικευμένους επιστήμονες και ότι, σήμερα βρισκόμαστε σε μια μετάβαση σε άλλου είδους επιχειρήσεις, αξιοποιώντας αυτό το δυναμικό, με κίνητρα και με σχέδιο που έχει δώσει αυτή η κυβέρνηση και βέβαια, με προσέλκυση επενδυτών.

Ξέρω, ότι ήδη γίνεται ένας προγραμματισμός για την προσέλκυση επενδυτών και θα ήθελα να ρωτήσω, έτσι ώστε να ακουστεί και για τους ενδιαφερόμενους να αποτελέσει ένα κίνητρο και μια πληροφορία. Υπάρχουν κάποιοι άξονες, ή κάποιες σκέψεις, που θα ήταν κατάλληλες, ώστε να επενδυθούν σε περιοχές, σαν αυτές, που βιώνουν τη μεταλιγνιτική περίοδο και ετοιμάζονται για τη μετάβαση και έχουν βέβαια ήδη κατασκευάσει και πάρα πολλές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ήδη εξακολουθούν να αποτελούν ενεργειακό κέντρο;

Σας ευχαριστώ.

Απάντηση του κ. Κωνσταντίνου Φραγκογιάννη, Υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια:

Στην κυρία Βρυζίδου να απαντήσω για το σημαντικό κομμάτι που αφορά τις περιοχές στις οποίες η απόφαση που πήραμε να καταργήσουμε τα λιγνιτικά εργοστάσια μέχρι το 2028, ήταν μια απόφαση η οποία έβαλε τη χώρα μας στην πρωτοκαθεδρία της Ευρώπης. Μια προκλητική στάση, η οποία ταυτόχρονα δημιούργησε τρεις πολύ θετικές αντιδράσεις.

  • Η πρώτη ήταν να προσελκύσει μεγάλες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας. Μεγάλες επενδύσεις γενικότερα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  • Το δεύτερο είναι να δημιουργήσει την εικόνα της χώρας, η οποία μπορεί και τολμά να κάνει πράγματα τα οποία ξεπερνάνε τον μέσο όρο των δεδομένων της Ευρώπης ή του κόσμου.
  • Το τρίτο είναι την εικόνα της χώρας, η οποία μπορεί να σχεδιάζει, μπορεί να υλοποιεί και μπορεί να χτίζει με βάση τον άξονα που διέπει την προστασία του περιβάλλοντος και την πράσινη ενέργεια.

Καταφέραμε με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσουμε ένα επενδυτικό κλίμα, το οποίο βοήθησε γενικότερα την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα.

Έχουμε εγκρίνει στο Enterprise Greece στρατηγικές επενδύσεις που έχουν σχέση με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πολλών δισεκατομμυρίων και υπάρχουν και πολλά δισεκατομμύρια ακόμη τα οποία είναι να εγκριθούν.

Ο λόγος που αυτά καθυστερούν είναι διότι, όσο περίεργο και αν ακούγεται, η ζήτηση που έχουμε για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτή την οποία μπορεί να σηκώσει το δίκτυο μας. Άρα, λοιπόν, αυτή τη στιγμή, συνειδητά σε έναν βαθμό, κάποιες από τις ξένες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθυστερούν, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εισπράξουμε την επιπλέον ενέργεια, η οποία θα παραχθεί από αυτές τις επιπλέον μονάδες.

Αυτό δεν αλλάζει καθόλου το δεδομένο ότι στην Πτολεμαΐδα, στην περιοχή της Κοζάνης, αλλά και στην περιοχή της Μεγαλόπολης, κλείνοντας αυτές τις μονάδες – ας εξαιρέσουμε λίγο αυτό που έχει συμβεί τον τελευταίο καιρό με την κρίση στην Ουκρανία, η οποία οδήγησε πολλές χώρες να ξανά αναθεωρήσουν το δεδομένο της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη και από κάρβουνο, διότι οι συνθήκες το έχουν φέρει έτσι ώστε να μην μπορεί να γίνει διαφορετικά- αλλά με μια μικρή εξαίρεση σε αυτό το δεδομένο, υπάρχει η ανάγκη για ένα στάδιο μετάβασης.

Εδώ, λοιπόν, ο στόχος μας είναι να κάνουμε τρία πράγματα.

Το πρώτο είναι να βρούμε άλλες δραστηριότητες, οι οποίες θα μπορέσουν να καλυφθούν από το εργατικό δυναμικό το οποίο είναι διαθέσιμο στην περιοχή. Μιλάω για βιομηχανικές μονάδες, οι οποίες μπορούν να δημιουργηθούν σε αυτές τις περιοχές. Και μιλάω επίσης και για σύγχρονη, τεχνολογικά ανεπτυγμένη, αγροδιατροφικού χαρακτήρα καλλιέργεια, για παράδειγμα υδροπονικές μονάδες, οι οποίες μπορούν να εγκατασταθούν στην περιοχή.

Αυτό που έχουμε κάνει είναι να πάρουμε την έγκριση της Digi Com, προκειμένου να μπορούμε να δώσουμε  μεγαλύτερα κίνητρα στις περιοχές αυτές. Και αυτό είναι κάτι, το οποίο βοηθάει στην κατεύθυνση του να μπορούμε να ξεφύγουμε από το αυστηρό ευρωπαϊκό πλαίσιο κινήτρων, το οποίο είναι κοινό για όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταυτόχρονα, να δημιουργήσουμε κάποια έργα, τα οποία να αποτελούν έναν φάρο προσέλκυσης και άλλων συναφών έργων σε αυτή την κατεύθυνση.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο -συγχωρέστε με αν η απάντησή μου πάρει λίγο παραπάνω για εσάς κύριε Πρόεδρε- να πω δυο- τρία πράγματα, που νομίζω ότι είναι πολύ χρήσιμα.

Είναι πολύ σημαντικό, μερικές φορές, στη ζωή και στην πολιτική να μπορείς να ξεφύγεις από το δεδομένο, από το τετριμμένο, από αυτό που κάνουν όλοι και να μπορέσεις να προσφέρεις κάτι διαφορετικό, κάτι πρωτοπόρο, το οποίο όχι μόνον λόγω του πρωτοποριακού του χαρακτήρα δίνει κάτι σε αυτό καθαυτό το έργο, αλλά χαρακτηρίζει τη δυνατότητα που έχει η χώρα. Χαρακτηρίζει τη δυνατότητα που έχει η κοινωνία μας να κάνει πράγματα.

Φανταστείτε ότι είστε σε έναν αγώνα δρόμου, τρέχετε και είστε δέκατος. Υπάρχουν μπροστά άλλοι 9. Τρέχετε δυνατά να τους προλάβετε, αλλά τρέχουν κι αυτοί. Ο μόνος τρόπος για να διακριθείς δεν είναι να τρέξεις λίγο παραπάνω, είναι να μπορέσεις να κάνεις κάτι διαφορετικό, να μπορέσεις λίγο να ξεφύγεις. Στη γλώσσα του μάρκετινγκ το λέμε to develope an esmarket,  δηλαδή να βρεις έναν χώρο στον οποίο να μπορέσεις να αναπτυχθείς και να δείξεις, εν είδει ενός flaxy project, ενός φάρου που θα οδηγήσει την εικόνα σου σε αυτό που μπορείς να κάνεις και αυτό να σε συνοδεύει και σε άλλα πράγματα στην υπόλοιπη πορεία σου.

Ένα τέτοιο έργο, το οποίο ήταν μικρό, πολύπλοκο, σημαντικό και μας βοήθησε πάρα πολύ στην αλλαγή της εικόνας της χώρας μας, ήταν το πρόγραμμα της Αστυπάλαιας. Το smart and sustainable project της Αστυπάλαιας, το οποίο ήταν ένα project λίγων εκατομμυρίων, δηλαδή δεν ξοδεύτηκαν τρομερά λεφτά, ούτε από την ελληνική κυβέρνηση ούτε από την Volkswagen. Αυτό το οποίο κατάφερε να πετύχει, είναι να δημιουργήσει τη φήμη της χώρας η οποία μπορεί να συνυπάρξει μαζί με μία πολυεθνική εταιρεία, με πέντε υπουργεία, μια περιφέρεια, μια τοπική αυτοδιοίκηση και μια πολυεθνική εταιρεία, να δημιουργήσει κάτι πρωτοποριακό, το οποίο να κάνει τη χώρα να ξεχωρίσει για το αποτέλεσμα το οποίο έφερε.

→ Έτσι λοιπόν και στην περίπτωση της Κοζάνης, έχουμε ήδη ξεκινήσει, χωρίς ωστόσο να είναι όμως ακόμη ανακοινώσιμο, σε επίπεδο του να μπορούμε να σας δώσουμε κάτι χειροπιαστό, ένα αγροδιατροφικό project, στο οποίο να μπορέσουμε να βάλουμε υψηλές τεχνολογίες, Ελληνική γη, ελληνικά χέρια, Ελληνικό branding, τεχνολογίες κορυφαίες από όλο τον κόσμο και από κάποιες περιοχές του κόσμου που τις έχουν αναπτύξει ιδιαίτερα, και κεφάλαια από τις περιοχές του Κόλπου της Μέσης Ανατολής. Εκεί όπου το food security είναι πάρα πολύ σημαντικό και επομένως είμαστε όλοι κερδισμένοι.

Η τοπική κοινωνία κερδισμένη, τα επιχειρηματικά κεφάλαια τα οποία προέρχονται από αυτές τις αγορές κερδισμένα και ο Έλληνας εργαζόμενος να μπορέσει να βρει μια διέξοδο στον αγροδιατροφικό σύγχρονο τεχνολογικά προηγμένο τομέα.

→ Σε ότι αφορά τις γούνες στη Σιάτιστα και την Καστοριά. Θέλω να σας πω ότι έχουμε ασχοληθεί πολύ με το θέμα. Εκεί δυστυχώς, είχαν όλα τους τα αυγά σε ένα καλάθι, στο ρωσικό καλάθι. Και γενικώς πιστεύω, ότι και στη ζωή και στην πολιτική και στις δουλειές, καλό είναι να μην έχεις όλα σου τα αυγά σε ένα καλάθι.

Αυτό κάτι μας λέει για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την πορεία την οποία ακολούθησε τα προηγούμενα δέκα χρόνια σε ότι αφορά το ενεργειακό καλάθι αν μη τι άλλο.

Σας θυμίζω, ότι τους δύσκολους μήνες της πανδημίας, φέραμε 28 μεταγωγικά αεροπλάνα με μάσκες, γάντια και αναπνευστήρες από την Κίνα. 20 χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, όταν στην Ευρώπη δεν σκεφτόμασταν την σημαντική αυτονομία την οποία πρέπει να έχουμε σε κάποιους τομείς της οικονομίας μας. Δηλαδή, αν έλεγε ένα μέλος της κυβέρνησης πριν από πέντε χρόνια να δώσουμε κίνητρα για μία εταιρεία στην Ελλάδα να φτιάξει μάσκες, θα γελούσε κανείς και θα έλεγε «μάσκες αγοράζεις για ελάχιστα χρήματα από την Κίνα η οποία παράγει στο παγκόσμιο χωριό, στο παγκόσμιο εργοστάσιο, τις φθηνότερες μάσκες στον κόσμο. Ποτέ δεν θα φτάσεις στο κόστος της μάσκας που παράγεται στην Κίνα». Ναι, αλλά έρχεται μια στιγμή που τη χρειάζεσαι και δε μπορείς να στηρίζεσαι στον αναπνευστήρα που είναι τόσο σημαντικός ή στη μάσκα, να προέρχεται από 20.000 χιλιόμετρα μακριά.

Επομένως, ένα συμπέρασμα το οποίο βγάλαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ότι πρέπει να διατηρούμε την αυτονομία μας σε θέματα ενεργειακά, σε θέματα στρατηγικά, σε ότι αφορά την ιατρική μας και φαρμακευτική μας υπόσταση και σε θέματα ελπίζω αμυντικά σε ότι αφορά την άμυνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι σε απειλές που μπορεί να υπάρχουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Σε ότι αφορά λοιπόν τις γούνες από όπου ξεκίνησα και παρασύρθηκαν και όλα αυτά τα οποία, – ελπίζω δεν το μετανιώσω κύριε Πρόεδρε που τα είπε όλα αυτά – η αλήθεια είναι ότι οι φίλοι μας Σιατιστινοί και Καστοριανοί, στηρίχτηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό στην αγορά της Ρωσίας.

Λοιπόν, αυτό το οποίο κάναμε στο Enterprise Greece, είναι να δημιουργήσουμε καινούργιους δρόμους, όπως για παράδειγμα στην Κορέα, βοηθώντας και ωθώντας τους παραγωγούς να κατευθυνθούν σε καινούργιες αγορές και σε καινούργιους τρόπους. Καινούργιοι τρόποι, σημαίνει, ότι αντί να ράβουν τη γούνα στην Καστοριά και τη Σιάτιστα και να την πουλάνε σαν ένα έτοιμο προϊόν στις αγορές του κόσμου, να καταλάβουν που υπάρχουν αγορές του κόσμου για τα προϊόντα τους και να πουλάνε τα υλικά τα οποία προέρχονται από την Σιάτιστα και Καστοριά, ράβονται εκεί. Διότι, πολλές φορές έχουν με αυτόν τον τρόπο μικρότερους εισαγωγικούς δεσμούς και μεγαλύτερη δυνατότητα χαμηλότερου κόστους, εάν ράβουν σε μια άλλη αγορά απ΄ ότι αν ράβουν στην Καστοριά.

Έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία με τους φορείς των γουνοποιών της περιοχής, όχι μόνο της Καστοριάς και της Σιάτιστας, γενικότερα στην περιοχή και προσπαθούμε να το στηρίξουμε για να συνεχίσουν τη δραστηριοποίησή τους σε άλλες αγορές του κόσμου.

23/11/2022

Παρασκευή Βρυζίδου

Βουλευτής Ν. Κοζάνης_Νέα Δημοκρατία

Ένα σχόλιο

  • Οι γούνες θα πηγαίνουν στα Αραβικά Εμιράτα,να
    τις φοράνε στις ξαπλώστρες της πισίνας,μπρρρρρ,πολύ κρύο στο Κατάρ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι