Νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης ο Λευτέρης Πλασκοβίτης – Η επίσημη ανακοίνωση

25 Νοεμβρίου 2022
14:48

 

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την πλήρωση της θέσης «Καλλιτεχνικός Διευθυντής» στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, καθήκοντα αναλαμβάνει ο κ. Λευτέρης Πλασκοβίτης, ηθοποιός, σκηνοθέτης, θεατρικός παραγωγός.

Γενικές αρχές για το ρόλο και την αποστολή ενός ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

«Κάποιοι, ίσως και αρκετοί, έχουν την άποψη ότι ο πολιτισμός και ειδικότερο το θέατρο και οι τέχνες,  είναι μία δραστηριότητα δευτερεύουσα και πολυτελής, η οποία απασχολεί και ενδιαφέρει κυρίως το ειδικό κοινό των φιλότεχνων, τους δημιουργούς, ή τις ανώτερες οικονομικά τάξεις. Αυτή η άποψη όταν δεν κρύβει σκοπιμότητα, υποδηλώνει άγνοια, ημιμάθεια αλλά και την αβελτηρία των ανθρώπων που την εκφράζουν.

Η έννοια και η ουσία της λέξης πολιτισμός είναι μια έννοια βαθύτατα πολιτική, καθώς ο πολιτισμός αποτελεί βασικό στοιχείο της ποιότητας ζωής μας. Είναι ένα πλέγμα σχέσεων που διέπουν την κοινωνία στο σύνολό της και  διαπερνά κάθε μας ενέργεια ως άτομα, ως πολίτες.  Από τις απλές καθημερινές μας πράξεις, την ποιότητα των συνθηκών εργασίας, τις αξίες, τις νοοτροπίες, τη στάση ζωής μας, ως την πλέον εκλεπτυσμένη έκφραση της τέχνης και της αισθητικής, ως το υψηλότερο επίπεδο τεχνολογίας.

Υπό την έννοια αυτή ο πολιτισμός δεν αφορά τους λίγους και εκλεκτούς, αλλά είναι υπόθεση όλων μας. Είναι υπόθεση της ίδιας της κοινωνίας και ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίζουμε.

Γιατί η ΠΟΛΙΣ, ο ΠΟΛΙΤΗΣ, η ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ είναι λέξεις ομόρριζες και έννοιες σχεδόν ταυτόσημες.

Η πολιτεία κυρίως, αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση, οφείλουν να δώσουν τη δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, τους κατοίκους ενός τόπου, να απολαμβάνουν το πολιτιστικό αγαθό ανεξαρτήτως κοινωνικής, οικονομικής ή άλλης ιδιαιτερότητας.

Δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε στο λαμπρό παρελθόν, στην πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά να υποστηρίζουμε, να ενθαρρύνουμε και να ενισχύουμε, οικονομικά και ηθικά την σύγχρονη δημιουργία.

Η επένδυση στο σύγχρονο πολιτισμό, στη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία, είναι εξ ίσου κρίσιμη και σημαντική, όσο και σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Με βάση αυτήν την παραδοχή και σε συνδυασμό με την σύγχρονη αντίληψη περί αποτελεσματικής διοίκησης και οργάνωσης επιχειρήσεων και την απαραίτητη οικονομική ευρωστία που πρέπει να έχει ένας καλλιτεχνικός οργανισμός, εκτός από τις τακτικές κ έκτακτες επιχορηγήσεις του δήμου, της περιφέρειας και του ΥΠΠΟΑ, θα πρέπει να αναζητηθούν πόροι από χορηγίες, ευρωπαϊκά προγράμματα, συνεργασίες κλπ.

Το Δη.Πε.Θε. ΚΟΖΑΝΗΣ ήταν και είναι από τα πιο δραστήρια ΔΗΠΕΘΕ της χώρας με πολλές δράσεις και μεγάλες και σημαντικές θεατρικές επιτυχίες. Ως εκ τούτου οφείλει να συνεχίσει την δραστηριότητα του με εξωστρέφεια, νέες παραγωγές και δράσεις, αξιοποιώντας το καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης, αλλά ταυτόχρονα να επιδιώκει συνεργασίες με καταξιωμένους καλλιτέχνες με μεγάλη πορεία στα θεατρικά δρώμενα της χώρας. Πιστεύω ότι το  Δη.Πε.Θε. ΚΟΖΑΝΗΣ, εκτός από κέντρο αναφοράς των πολιτιστικών δράσεων στην πόλη της Κοζάνης και των πόλεων των διπλανών νομών, πρέπει να επιδιώξει συνεργασίες με τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης, συμπαραγωγές με άλλα ΔΗΠΕΘΕ, να έχει μόνιμη και ενεργή παρουσία και δράση, ει δυνατόν, σε όλη την Ελληνική επικράτεια, αλλά ταυτόχρονα να αναζητήσει δρόμους επικοινωνίας και συνεργασίας με θέατρα άλλων χωρών».

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα.  Στα 18 του κατεβαίνει στην Αθήνα για πανεπιστημιακές σπουδές, αλλά …τον κερδίζει το θέατρο.

19841998μετά την αποφοίτηση του από την δραματική σχολή, εργάζεται ως ηθοποιός (Εθνικό Θέατρο, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Ελεύθερο Θέατρο) συμμετέχει σε παραστάσεις Αρχαίου Δράματος, Κλασικού και Νεοελληνικού ρεπερτορίου.

Συμμετέχει επίσης σε αρκετές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές σειρές και σε 4 κινηματογραφικές ταινίες.

19951998 είναι ειδικός συνεργάτης, αρχικά, του Καλ/κού Δ/ντή του Εθνικού Θεάτρου (Νίκος Κούρκουλος) και στη συνέχεια του του Καλ/κού Δ/ντή του ΚΘΒΕ(Βασίλης Παπαβασιλείου), για καλλιτεχνικά και οργανωτικά θέματα.

1998- 2007μαζί με έναν συνεργάτη του ιδρύουν το «Θέατρο Διαδρομή», αναλαμβάνουν και ανακατασκευάζουν το Θέατρο Βασιλάκου, όπου και παρουσιάζουν με μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία, δικές τους παραγωγές.

2007 – 2015κάνει δ/νση και οργάνωση παραγωγής και περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, με μεγάλες θεατρικές παραστάσεις αλλά και συναυλίες (Πάριου – Μαρινέλας – Χατζή κ.ά)

 2015 – 2020 συναντά τα παιδιά της Ομάδας Ιδέα (Κώστα Γάκη και  Κων/νο Μπιμπή) και αναλαμβάνουν το ιστορικό Θέατρο Άλφα, όπου κάνουν δικές τους παραγωγές και παρουσιάζουν με τεράστια επιτυχία παραστάσεις αρχαίου δράματος, κλασικού ρεπερτορίου, αλλά και έργα νέων Ελλήνων συγγραφέων.

1998– 2020 Ως Θεατρικός Παραγωγός και αιχμή κυρίως παραστάσεις Αρχαίου Δράματος, συμμετέχει σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ της Ελλάδας (Επίδαυρος, Ηρώδειο, Δωδώνη, Φίλιπποι, Πάτρας, Δελφοί, κ.ά), της Κύπρου και το 2004, με την βοήθεια του Ζουλφί Λιβανελί, πείθει τους Τούρκους να παρουσιαστεί για πρώτη φορά Αρχαίο Δράμα (Τρωάδες) στο Αρχαίο Θέατρο της Τροίας.

Συνεργάζεται με όλους σχεδόν τους μεγάλους και καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες στο χώρο του θεάτρου και της μουσικής, αλλά ταυτόχρονα εμπιστεύεται και συνεργάζεται με νέους και ταλαντούχους καλλιτέχνες.

1998– 2022 Ως Σκηνοθέτης συνεργάζεται με διάφορες θεατρικές ομάδες και σχήματα όπου αναλαμβάνει την σκηνοθεσία έργων, κυρίως νεοελληνικού ρεπερτορίου. Τα τελευταία χρόνια σκηνοθετεί στο ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων το «Καλιφόρνια Ντρίμιν» (Βασίλης Κατσικονούρης) και στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης το«GroupTherapy (Πένυ Φυλακτάκη).

Από το 1983 μέχρι σήμερα, άλλοτε ως μέλος επιτροπών και άλλοτε ως φυσικό πρόσωπο, συμβάλει στην ίδρυση των ΔΗΠΕΘΕ και συμμετέχει σε πολλές ημερίδες για την δράση και την πορεία τους. Αντιπαλεύει τις φωνές και τις απόπειρες κατάργησης τους και παλεύει για την οικονομική τους ενίσχυση από το ΥΠΠΟΑ και την Τ.Α

Ενεργό μέλος του ΣΕΗ (1984-2004) και για 4 χρόνια ΓΓ του. Ιδρυτικό μέλος και μέλος του ΔΣ του εισπρακτικού οργανισμού για τα συγγενικά δικαιώματα των ηθοποιών «ΔΙΟΝΥΣΟΣ».

Παράλληλα με την καλλιτεχνική του δραστηριότητα έχει παρακολουθήσει σεμινάρια της ΕΕ στους τομείς Διοίκηση Επιχειρήσεων, Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ

Ως ενεργός και ανήσυχος πολίτης, συμμετέχει σε κινήματα ειρήνης, σε επαγγελματικά, πολιτιστικά και τοπικά σωματεία, κ.λ.π.

12 σχόλια

    • Πάλι καλά που υπήρξαν οι αντιφρονούντες, οπως τους λέτε, γιατί τώρα θα ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής ο Βασιλειάδης που ακόμα και μετά από τοσες απορριψεις του υπουργείου, μετά απο τόσο ξεσηκωμό των επαγγελματιών ειψε μουτρα και χώθηκε και πάλι ως “σύμβουλος”, κάνει συνεργασίες και σκηνοθεσίες στο δηπεθε χωρίς να κοκκινίζει και χωρίς να αναρωτιέται γιατί τόση αντίδραση για την τοθέτησή του, λες και τόσος κόσμος ειχε προσωπικά μαζί του. Και το ιδιο ισχυει φυσικα και γι’ αυτους που τον στήριξαν. Το δηπεθε Κοζάνης αξίζει έναν άνθρωπο με ενσυναίσθηση, με γνώσεις και εμπειρία επαγγελματική. Και μακάρι να τα βρει ολα αυτά στον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή.
      Όσο για το αν θα συνεργαστουν μαζί του μακαρι να το κάνουν γιατί τα δηπεθε πρεπει πρωτα απο όλα να στηρίζουν τους επαγγελματίες της περιοχης τους, στην συγκεκριμενη περιπτωση, του δικου μας δηπεθε, τους επαγγελματίες όλης της δυτικης Μακεδονιας.

    • Μην ανησυχείτε. Τους αντιφρονούντες δεν τους θελουν στο δηπεθε οι 3μελής επιτροπές και το ΔΣ. Μείνετε ήσυχοι. Τσιφλίκι τους θα ειναι παλι το θέατρο

  • Τώρα αναμένεται κυρίως από τους συνεχώς αμφισβητούντες η άνοιξη του ΔΗΠΕΔΕ της πόλης μας,με την συνδρομή των

  • Σε ένα ΔΗΠΕΘΕ που ο πρόεδρος του και ο Βασιλειάδης που το έκαναν συντρίμμια είναι ακόμη στις θέσεις τους δεν υπάρχει ελπίδα. Ένα ΔΗΠΕΘΕ που ένας που το απαξίωσε μπήκε ως ειδική επιτροπή μετά για να το σώσει είναι καταδικασμένο. Η οποία επιτροπή σωτηρίας του έχει οικονομικές συναλλαγές με το ΔΗΠΕΘΕ! Να το σώσουμε αλλά να βγάλουμε κάτι και ας το βουλιάξαμε. Ας ψάξει όποιος θέλει και θα βρει πολλά.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.