Γεωργία Ζεμπιλιάδου: “Η Δυτική Μακεδονία ουραγός στο ΕΣΠΑ”

28 Νοεμβρίου 2022
22:12

 

Η πρόσφατη δήλωση του ΓΓ Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, σε συνέντευξη τύπου, κατά την εδώ επίσκεψη του, ότι η Περιφέρεια μας είναι διαχρονικά «ουραγός» …. δηλαδή πάτος, στην αξιοποίηση των Κοινοτικών Κονδυλίων του ΕΣΠΑ, επιβεβαιώνει την τεκμηριωμένη κριτική που ασκήσαμε όλο αυτό το διάστημα στην Περιφερειακή Αρχή.

Ωστόσο η ανάγνωση αυτής της δήλωσης δεν πρέπει να μείνει εκεί.

Ακόμη περισσότερο, δεν πρέπει να μείνει στη γεμάτη ανακρίβειες, αμήχανη, απάντηση του Περιφερειάρχη, η οποία επικεντρώθηκε στη γνωστή συνταγή όσων αποτυγχάνουν. Το γνωστό δηλαδή «φταίνε οι άλλοι»… «οι προηγούμενοι»

Η ανάγνωση αυτής της δήλωσης είναι ότι πίσω από κάθε χαμένο ευρώ του ΕΣΠΑ, υπάρχει μια χαμένη ευκαιρία.

Μια χαμένη ευκαιρία…

  • για Έργα και Επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς που θα οδηγούσαν σε διαρθρωτικές αλλαγές της Περιφερειακής μας Οικονομίας και θα βελτίωναν της ανταγωνιστικότητα των παραγωγικών μας κλάδων, απέναντι σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική πραγματικότητα.
  • για ρευστότητα και επιχορηγήσεις που θα γλύτωναν τις επιχειρήσεις μας από το λουκέτο και τα χρέη που τις πνίγουν
  • για μείωση του κόστους παραγωγής στους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους μας που βλέπουν να αφανίζονται.
  • για γρήγορη και φθηνή πρόσβαση σε μεγάλες αγορές

Με λίγα λόγια, μια χαμένη ευκαιρία για μια ανταγωνιστική και ισχυρή οικονομία,που από την ύφεση θα μας οδηγούσε στην ανάπτυξη, από την οποία θα προέκυπταν δουλειές, ευημερία και ευκαιρίες για να  μείνει ο κόσμος μας στον τόπο του.

Η ανάγκη αυτή ήταν ακόμη πιο επιτακτική, μετά την καταβύθιση της οικονομίας μας, που προκάλεσε η χωρίς σχέδιο, βίαιη Απολιγνιτοποίηση, σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική κρίση που προκάλεσε η Πανδημία.

Αντίβαρο στο μέγιστο αυτό έλλειμμα προφανώς δεν μπορούν να είναι μικρά και μεγάλα εμβαλωματικά έργα εξυπηρέτησης μικροπολιτικών συμφερόντων, επιχορηγήσεις σε αχρείαστα μικροέργα, πανάκριβες απευθείας αναθέσεις, φιέστες αυτοπροβολής σε άδειες αίθουσες και γενικά, όλα αυτά, που μπορεί να εξυπηρετούν την πολιτική επιβίωση της Περιφερειακής Αρχής, αλλά σίγουρα δεν προσφέρουν στο κοινό όφελος και στην περιφερειακή οικονομία.

Τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να εφαρμοσθεί μια στοχευμένη υπερσυγκέντρωση πόρων οικονομικών και ανθρώπινων, για την ανάταξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας μας.

Οι αυξημένοι διαθέσιμοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, ανεβάζουν τον πήχη της διεκδίκησης, αλλά κυρίως τον πήχη ικανότητας αξιοποίησης των κονδυλίων για τις επόμενες Αυτοδιοικητικές Αρχές.

Η Δυτική Μακεδονία δεν έχει άλλα περιθώρια να είναι «ουραγός» στην αξιοποίηση κονδυλίων, γιατί το πληρώνει ακριβά με την φτώχεια,την ανεργία και την μετανάστευση των παιδιών της.

Γεωργία Ζεμπιλιάδου

Περιφερειακή Σύμβουλος

Επικεφαλής του Συνδυασμού ΕΛΠΙΔΑ

 

 

16 σχόλια

      • Ε καλα εσυ εισαι μαζοχιστης οκ γουσταρεις να σε δουλευει ο κυριος τιποτα με τους κηπους και τις κοτες δεν σημαινει οτι ολοι ειμαστε και ετσι ομως.
        Απο κει και περα ουτε στο μικρο του νυχακι δεν τον φτανει τον ντοτο.
        Αυτός φεύγωντας άφησε πισω του και μια Πυροσβεστικη υπηρεσια ο Γιωρικας σας οταν πεσει σε καμια 10αρια μηνες περιπου εκτος απο το να συμβουλευεται τον πνευματικο του και να πουλάει παπα για δρακους και φυσικα αερια εχει κανει κατι αλλο?

  • Έχει απόλυτο δίκαιο .Τελευταίοι στο εδώ και χρόνια . Και αντί να απομακρυνθούν οι υπεύθυνοι και να τοποθετηθούν νέα άτομα σε θέσεις κλειδιά , εδώ και 20 χρόνια η κατάσταση παραμένει ίδια. Κανείς δεν τολμάει να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές.

  • Αυτοί δεν είναι ικανοί να γράψουν σωστά μια ημερομηνία εκδήλωσης και περιμένατε να σώσουν το ΕΣΠΑ …χαχαχ. Εδώ γελάμε!!!

  • Οι υπεύθυνοι έχουν βιδωθεί στις καρέκλες τους και δεν λένε να τους αλλάξουν. Δεν έχουν την ευθιξία να κάνουν ότι θα έκανε οποιοσδήποτε δεν τα είχε καταφέρει . Πολύ απλά να παραιτηθούν και να αφήσουν άλλους να ηγηθούν . Τι περιμένουν λοιπόν? Ήρθε η ώρα .

  • Τελικά θέλει μεγάλο θάρρος για να κάνει κάποιος αλλαγές και να βάλει στην σειρά μια δημόσια υπηρεσία , ειδικά όταν μετά από τόσα χρόνια με την συγκεκριμένη στρατηγική παραμένει πίσω από τις εξελίξεις. Κάποιοι ονειρεύονται και κάποιοι ήρθαν για να τους χαδεύουν τα αυτιά . Δεν έχουν καταλάβει όμως ότι όλα αυτά τα όνειρα κάποια στιγμή τελειώνουν . Και τελειώνουν γιατί πλέον δεν τους αναγνωρίζει κανείς και τους αμφισβητούν όλοι . Δεν εμπνέουν και δεν παράγουν πλέον. Αποτελούν παρελθόν και δεν το έχουν καταλάβει. Η εμμονή λοιπόν κάποιων να τους διατηρούν μόνο ζημιά κάνει . Καιρός να το καταλάβουν όλοι.

  • Σύντομα έρχεται ο νέος περιφερειάρχης που θα κάνει όσα οι προηγούμενοι δεν έκαναν . Σύντομα κάποιοι θα μπούνε στον πάγκο . Αρκετά τους ανεχτήκαμε. Τέλος.

    • Η νέα περιφερειάρχης θες να γράψεις μάλλον. Αυτοί που ξέρουν καταλαβαίνουν ότι τα στελέχη της διαχειριστικής ορίζονται από τον βουλευτή…..εδώ και 15 χρόνια.

  • Όταν τους τα ανέφερες αυτά με αριθμούς και επιχειρήματα, Προκαλουσες εντυπώσεις…..
    Τώρα που δυστυχώς για εμάς δικαιωθηκες, τι θα μας πουν;Κύριοι της περιφερειακης αρχής στερειστε δύο βασικών αρχών της διοίκησης….Όρεξη για δουλειά (όχι δούλεμα των πολιτων)και υπευθυνότητα.
    Ευτυχώς οι πολίτες της δυτικής Μακεδονιας σας καταλάβαν και θα σας καταξουν στη θέση που σας αρμόζει.Το δυσάρεστο είναι ότι την επιπολαιοτητα και ανικανότητα σας αυτή, την πληρώνουμε όλοι εμείς…..

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.