Επιστολή από το ΤΕΕ /Τμ. Δυτικής Μακεδονίας στο Υπουργείο Εργασίας: Αναστολή στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των Μηχανικών – Ελεύθερων Επαγγελματιών

7 Δεκεμβρίου 2022
11:00

Προς: Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπόψη Υπουργού, κου Χατζηδάκη

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Σύμφωνα με τον Ν. 4670/20, γνωστός ως «νόμος Βρούτση», οι εισφορές για τους μη μισθωτούς θα αναπροσαρμοστούν το 2023 σύμφωνα με τον φετινό πληθωρισμό, με συνέπεια – όπως εκτιμάται – να αυξηθούν κατά τουλάχιστον 8,6%, επηρεάζοντας το εισόδημα εκατοντάδων χιλιάδων μελών του ΤΕΕ που δραστηριοποιούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Η αύξηση αυτή θα αποτελέσει νέο πλήγμα για τις εξουθενωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις των μηχανικών, καθώς ο κλάδος ήδη υποφέρει λόγω της 10ετούς οικονομικής κρίσης και της πανδημίας. Η ενεργειακή κρίση με τις αυξήσεις που την ακολούθησαν στα οικοδομικά υλικά, όπως και ο πληθωρισμός, επιβάρυναν την οικονομική κατάσταση των εργοληπτικών επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών.

Το γεγονός ότι το 80%, δηλαδή η συντριπτική πλειονότητα, των ελευθέρων επαγγελματιών (πάνω από ένα εκατομμύριο) έχουν ασφαλιστεί στην πρώτη ασφαλιστική κλάση, είναι απόδειξη της ήδη οικονομικής δυσπραγίας για εγγραφή σε ανώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες, ώστε να τύχουν μεγαλύτερων συνταξιοδοτικών αποδοχών.

Με την παρούσα επιστολή εκφράζουμε την αγωνία των συνεπών, στις πληρωμές τους μέχρι σήμερα μελών μας, ότι δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην προβλεπόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ενδεχόμενο που θα έχει επίπτωση τόσο στους ίδιους όσο και στα έσοδα του κράτους.

Παρακαλούμε να αναστείλετε την εφαρμογή του Νόμου, να διατηρήσετε τις ασφαλιστικές εισφορές στα ίδια επίπεδα με σήμερα για τουλάχιστον δύο έτη, ώστε να καταφέρουν οι μηχανικοί – ελεύθεροι επαγγελματίες να διατηρήσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα και να παραμείνουν τα λειτουργικά κόστη τους υπό έλεγχο.

Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας.

Για τη Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.

Ο Πρόεδρος

 

 

 

Κιάνας Μεν. Στέργιος

 

9 σχόλια

  • Αν δεν μπορεί κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας να πληρώσει την χαμηλότερη κατηγορία τότε δεν είναι βιώσιμος.

    Οι συνολικές ασφαλιστικές εισφορές ενός υπαλλήλου με βασικό μισθό είναι περισσότερες από την χαμηλότερη κατηγορία των ελεύθερων επαγγελματιών.

    • Ληγμένα παίρνεις; Ή είσαι βολεμένος; Ξέρεις τι ψηφίστηκε για τις εισφορές ή γράφεις μόνο για εξυπνάδα; Μέσος όρος ΕΠΙΠΛΕΟΝ ασφάλισης για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι ήδη στα 700 ευρώ για το 2021 και σκοπεύουν να ανεβάσουν τις κατηγορίες κατά 10 τοις εκατό για φέτος! Πού ζεις εσύ;

      • Εσύ μάλλον δεν ξέρεις μαθηματικά. Ο βασικός μισθός είναι 713 ευρώ και οι συνολικές ασφαλιστικές εισφορές επ’αυτού είναι 36,68%. Επίσης ο βασικός μισθός πληρώνεται 14 φορές τον χρόνο άρα πληρώνονται 14 φορές 36,68% επί 713ευρώ.

        Αν δεν μπορείς το ελεύθερο επάγγελμα γίνε υπάλληλος.

        • Πλήρωσες ποτέ εισφορές βολεμένε; Μιλάμε για ΔΙΠΛΕΣ εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών που κόβουν μπλοκάκι (και συνεπώς θεωρούνται ΚΑΙ μισθωτοί). Κοιμάσαι όρθιος 20:25

          • Που είδες αναφορά σε ΔΙΠΛΕΣ ασφαλιστικές εισφορές στο παρόν άρθρο;

            Το άρθρο αναφέρεται στις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίες είναι λογικές.

            Το σχόλιο μου αφορά το γεγονός το ότι οι συνολικές ασφ. εισφορές ενός υπαλλήλου με βασικό μισθό είναι περισσότερες ενός ελεύθερου επαγγελματία ασφαλισμένο στην χαμηλότερη κλάση.
            Δουλειές υπάρχουν για μηχανικούς που δίνουν ένα χιλιαρικάκι καθαρό αλλά κανείς δεν πάει και οι περισσότεροι προτιμούν να διατηρούν τεχνικό γραφείο. Άρα εγώ που κοιμάμαι όρθιος υποθέτω οτι ένας ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός βγάζει παραπάνω από χιλιαρικάκι καθαρό. Με αυτά τα δεδομένα τα €291 ελάχιστες εισφορές μηχανικού είναι γελοίες

            Επίσης μισθωτός και ελεύθερος επαγγελματίας ΔΕΝ πληρώνει διπλές εισφορές καθώς απαλλάσεται από τις εισφορές ελεύθερου επαγγελματία (εφόσον οι εισφορές μισθωτού καλύποτουν τις εισφορές της δεύτερης κατηγορίας ελεύθερων επαγγελματιών)

            Και επειδή σε ενδιαφέρει τόσο πολύ, ναι πληρώνω ασφαλιστικές εισφορές και δεν είμαι στην χαμηλότερη κατηγορία γιατί κοιτάω το μέλλον να πάρω καμία σοβαρή σύνταξη. Και προφανώς έχω συνυπολογίσει το ασφαλιστικό κόστος στις τιμές των υπηρεσιών που προσφέρω και δεν “πουλάω” ΠΕΑ και ΗΤΚ με €30.

  • Δε φτάνει που φάγανε όλο τον κόσμο εκεί στο ΤΕΕ με διάφορα απίθανα πιστοποιητικά, θέλουν και να μειώσουν τις ασφαλιστικές συμφορές. Σε λίγο και να τις εξαφανίσουν.

    Φτάνει πια με τους άεργους!

    • Κανά αυθαίρετο τακτοποιήσαμε μάλλον και αντί να τα βάλεις με το κράτος για τις εισπράξεις, τα βάζεις με τους μηχανικούς για την ελάχιστη αμοιβή που παίρνουν. Κάνε καταγγελία στους νόμους που ψηφίζονται, όχι στους μηχανικούς που κάνουν τη δουλειά τους σε καθεστώς ελεύθερης αγοράς.

  • Τα επιχειρήματα των υπαλλήλων σχετικά με την καταβολή των εισφορών τους, το ύψος αυτών και την σύγκριση τους με εκείνα των ελευθέρων επαγγελματιών, πάσχουν από σοβαρότητα και τούτο διότι οι υπάλληλοι ποτέ τους δεν πλήρωσαν εισφορές, ποτέ δεν έβγαλαν από την τσέπη τους έστω και ένα ευρώ για να καλύψουν ασφαλιστικές εισφορές, η δε καταβολή τους ήταν πάντοτε καθαρά λογιστική και μόνο λογιστική.

    • Δηλαδή κάπου έλεος.

      Μην κοιτάς οτι οι οικονομικά αναλφάβητοι Έλληνες διαπραγματεύονται τις καθαρές αποδοχές τους.
      Οι αποδοχές ενός υπαλλήλου είναι ο μικτός μισθός του. Από αυτό αυτόματα αφαιρούνται οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές.
      Δηλαδή μια χαρά πληρώνει φόρο και ασφαλιστικές εισφορές ο εργαζόμενος απο τον ΔΙΚΟ του μικτό μισθό. Επιπλέον των ΔΙΚΩΝ του εισφορών πληρώνει και ο εργοδότης εισφορές ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ (δηλαδή αφορούν τον ίδιο τον υπάλληλο).

      Με λίγα λόγια ένας εργοδότης πληρώνει για έναν εργαζόμενο αμοιβόμενο με βασικό μισθό €713, το συνολικό ποσό των €974,53 και στον εργαζόμενο φτάνουν €612,32
      Η διαφορά των €362,21 δεν νομίζω να είναι απλά “λογιστική” γιατί βγήκαν από κάποια τσέπη και πληρώθηκαν στον ΕΦΚΑ

      Με τέτοια οικονομική παιδεία δεν χρειάζεται να αναρωτιόμαστε γιατί δεν έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές και φόρο όταν έρχεται η ώρα τους.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.