Πρώτη συνάντηση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου SITRANS| Κοινωνικές Επιπτώσεις και Διακυβέρνηση Λιγνιτικών Περιοχών σε Περιόδους Μετάβασης

7 Δεκεμβρίου 2022
13:50
Κανένα σχόλιο

 

Ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εργασίες της πρώτης συνάντησης του Ευρωπαϊκού έργου SITRANS στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα που αφορά την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας και των φορέων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κατά την περίοδο μετάβασης. Στο έργο αυτό, το Τμήμα Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, μέσω του Εργαστηρίου του «Διαχείρισης Τεχνολογίας» (MaterLab) και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πολιτικής Προστασίας συμμετέχει ως Επικεφαλής Εταίρος.

Το SITRANS στοχεύει στην ορθή χρήση των πόρων του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης και των άλλων πηγών δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης μέσω ενός αποτελεσματικού μοντέλου διακυβέρνησης το οποίο είναι σημαντικό να συνοδεύεται από έναν εξίσου αποτελεσματικό μηχανισμό επιστημονικής παρακολούθησης, ανάλυσης, αξιολόγησης και διαμόρφωσης τεκμηριωμένων προτάσεων πολιτικής. Σημαντικό διακύβευμα στο έργο είναι το να τεθούν οι βάσεις για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Παρατηρητηρίου Δίκαιης Ενεργειακής Μετάβασης.

Η διαδικτυακή συμμετοχή και της Υπεύθυνης του έργου στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό των Προγραμμάτων LIFE κ. Celine Tougeron καθώς και του κ. Florian Woitek της μονάδας DG ENERGY καταδεικνύει το τεράστιο ενδιαφέρον για το έργο, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο ρόλος των Περιφερειών και των Δήμων στη Μεταβατική Περίοδο τονίστηκε μέσω των τεκμηριωμένων εισηγήσεων του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης κ. Γρηγόρη Τσιούμαρη και των συνεργατών του Δημάρχου Εορδαίας κ. Παναγιώτη Πλακεντά. Επιπρόσθετα, ακολούθησε εκπαιδευτική επίσκεψη σε πεδία του ανθρακωρυχείου στα ηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ με στοχευμένες παρουσιάσεις και αναφορές στα ζητούμενα της μεταλιγνιτικής περιόδου από εξειδικευμένα υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ.

Στην υλοποίηση των άνωθι δράσεων συνέβαλαν σημαντικά με την συνδρομή τους ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, καθηγητής κ. Στέργιος Μαρόπουλος, ο Πρόεδρος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών αναπλ. Καθηγητής κ. Ευθύμιος Τάγαρης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης κ. Γρηγόριος Τσιούμαρης, ο Δήμαρχος Εορδαίας κ. Παναγιώτης Πλακεντάς και οι συνεργάτες του με τις αναλυτικές και τεκμηριωμένες τους παρουσιάσεις. Επιπρόσθετα, η εταιρεία ΔΕΗ ΑΕ και τα στελέχη της, με επικεφαλής τον Βοηθό Διευθυντού του Λιγνιτικού Κέντρου της ΔΕΗ κ. Ιορδάνη Κοσμίδη, τον Διευθυντή Κλάδου Περιβάλλοντος του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτ. Μακεδονίας κ. Τρύφωνα Μπάρμπα και τον Τομεάρχη Διακίνησης Σκληρών Σχηματισμών στο Ορυχείο Νοτίου Πεδίου του ΛΚΔΜ κ. Μιλτιάδη Τριανταφύλλου με την πολύτιμη γνώση και καθοδήγησή που παρείχαν σχετικά με τα καίρια ζητήματα της ΔΕΗ αλλά και τις επιτόπιες στοχευμένες επισκέψεις.

Είναι καίριο να αναφερθεί η ενεργή παρουσία και η συμμετοχή των εταίρων του έργου από Πολωνία, Βουλγαρία και Ιταλία. Από την Ελλάδα, εκτός του Εργαστήριου MaterLab με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Ιωάννη Μπακούρο συμμετέχουν και δυο από τις πιο δραστήριες επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας και δορυφορικής απεικόνισης η Flexiwatt με επικεφαλής τον κ. Νίκο Τουρλή και η Kiklo με επικεφαλής τον Καθηγητή κ. Πέτρο Πατιά.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.