Συνδυασμός Ελπίδα: Ερώτηση, προς τον Περιφερειάρχη, για την απομάκρυνση του αμιάντου από στέγες κτιρίων που βρίσκονται στο χώρο της πρώην Υ.Ε.Β. στην Αγία Παρασκευή Κοζάνης και το σχεδιασμό για την αξιοποίηση του χώρου

14 Δεκεμβρίου 2022
18:39

Κύριε Περιφερειάρχη,

Στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς, Αγίας Παρασκευής- Καπετανάκη Ηλία- Βεάκη και Πόντου, είχε την βάση της η πρώην Υπηρεσία Εγγείων Βελτιώσεων γνωστή σε όλους Υ.Ε.Β.

Ένα οικόπεδο, έκτασης 6.400 τ.μ, ιδιοκτησίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, μέσα στον αστικό ιστό, από τους χώρους που λείπουν από την πόλη , μόλις 10 λεπτά με τα πόδια από το Δημαρχείο, μένει αναξιοποίητο, χωρίς καμιά συντήρηση και προοπτική.

Κτίρια παλιά με σαφείς ενδείξεις επικινδυνότητας καθώς κάποια έχουν γκρεμιστεί, φιλοξενούν σήμερα, το γυμναστήριο του μποξ, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, το Θεατροδρόμιο και την Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Δυτικής Μακεδονίας Ε.ΡΑ.ΔΥ.Μ.

Το χαρακτηριστικό των δύο τελευταίων κτιρίων είναι ότι οι στέγες τους (περίπου 700 τ.μ.) είναι από φύλλα αμιαντοτσιμέντου τα γνωστά ελλενίτ, (επισυνάπτονται σχετικές φωτογραφίες).  Ένα υλικό πολύ γνωστό για την εκτεταμένη χρήση του τα παλαιότερα χρόνια γενικότερα στη Χώρα, που όμως είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και θανατηφόρο.

Ο κίνδυνος για την υγεία από τον αμίαντο, ως γνωστό, προέρχεται από την εισπνοή ινών αμιάντου που απελευθερώνονται, εφόσον αυτός έχει υποστεί φθορά ή είναι ανεξέλεγκτα εκτεθειμένος.

Στην περίπτωση εισπνοής αυτών των μικροσκοπικών ινών, που διασπείρονται μέσω του αέρα, μπορεί να προκληθούν σοβαρές ασθένειες. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ακόμα και ελάχιστη δόση αμιάντου μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του πνεύμονα με μέση χρονική καθυστέρηση 30 ετών μεταξύ της έκθεσης και των πρώτων συμπτωμάτων της νόσου και τονίζουν ότι η μόνη ασφαλής λύση αντιμετώπισης του κινδύνου των κτιρίων με  Αμίαντο είναι η άμεση απομάκρυνσή του.

Συνεπώς, με δεδομένη την απόλυτη επιστημονική τεκμηρίωση, ότι ο αμίαντος είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για καρκινογενέσεις και σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο έχει απαγορευτεί η εμπορία και χρήση προϊόντων αμιάντου (ολική απαγόρευση της εμπορίας και χρήσης Αμιάντου σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από 01-01-2005), η Περιφέρεια, ως ιδιοκτήτης των εν λόγω κτιρίων, οφείλει να πάρει άμεσα όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την ασφαλή απομάκρυνση του αμίαντου από τις συγκεκριμένες στέγες, για λόγους προστασίας της υγείας των χρηστών των εν λόγω κτιρίων αλλά και των κατοίκων της γύρω περιοχής, οι οποίοι δυνητικά είναι εκτεθειμένοι σε κίνδυνο.

Ως εκ τούτου, και κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 16 παρ. 1 του Κανονισμού του Π.Σ,  θα θέλαμε να γνωρίζουμε:

  1. Πώς προτίθεστε να αντιμετωπίσετε τους κινδύνους για την υγεία των πολιτών που προκύπτουν από την ύπαρξη αμιάντου σε δημόσιους χώρους και κτίρια που ανήκουν στην Περιφέρεια
  2. Τι μέτρα θα πάρετε για την άμεση απομάκρυνση του αμίαντου από τις στέγες του Θεατροδρομίου και της Ε.ΡΑ.ΔΥ.Μ.
  3. Πότε προβλέπετε ότι θα ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες ενέργειες
  4. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για τον εν λόγω χώρο προκειμένου να αξιοποιηθεί και αποδοθεί στο κοινωνικό σύνολο.

Επισυνάπτονται 4:

ΥΕΒ

ΥΕΒ 1

ΥΕΒ 2

ΥΕΒ 3

 

 

Με εκτίμηση

 Γιώργος Χριστοφορίδης

 

Περιφερειακός Σύμβουλος
Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ»

12 σχόλια

    • Ηρεμείστε και μη τσιμπάτε σε κάθε βλακεια.
      Οι ίνες αμιάντου δεν απεκευθερωνονται με τον αέρα. Όταν επεξεργαζονται τα φύλλα αμιάντου γίνεται η διασπορά. Τώρα τίποτε δε γίνεται. Όταν τα ξηλωνουν τότε γίνεται η διασπορά. Άλλοι είναι οι λόγοι του παραπάνω άρθρου, όπως και κάθε παρεμφερούς θέματος…

      • Όταν ο αμίαντος φθείρεται με τον χρόνο ίνες Αμιάντου απελευθερώνονται στον αέρα. Αλλιώς έξυπνε γιατί επωφελών απο παντού τα ελενίτ; Απο σχολεία και δημόσια κτίρια; Ο καθένας με την βλακεία του αν δεν την πει θα σκάσει. Το έντυνες και επιστημονικά « μόνο όταν επεξεργάζεται …» ξερόλες όλοι. Πολύ καλή ερώτηση μπράβο Γιώργο

      • Η επίδραση αρχίζει μαζί με την φθορά των οικοδομικών υλικών. Η φθορά είναι εμφανής στις συγκεκριμένες κατασκευές και γίνεται περισσότερο εμφανής με την πάροδο του χρόνου. Αν επισκεφτεί κανείς τον χώρο θα το διαπιστώσει εύκολα. Άλλοι είναι οι λόγοι του δικού σου σχολίου.

  • Μπράβο κ. Χριστοφορίδη για την πρωτοβουλία που πήρατε. Από χρόνια φωνάζουμε στη γειτονιά και κανένας δεν μας ακούει. Συγχαρητήρια είστε ο μόνος που μας ακούσατε, οι άλλοι όλοι στους οποίους απευθυνθήκαμε μας έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.

  • μαζέψαμε υπγραφές και καταθέσαμε αίτημα στον Δήμο. Από εκεί μας παρέπεμψαν στην περιφέρεια αλλά τίποτα δεν έκαναν πέρασαν τόσα χρόνια. Μας κοροιδεύουν κανένας δεν ενδιαφέρεται και η υγεία μας κινδυνεύει.

  • Πέρασαν 30 χρόνια που έκλεισε το εργοστάσιο αμιάντου πέρασαν 20 χρόνια που η ΔΕΗ απέσυρε από τις εγκαταστάσεις της όλα τα υλικά από αμίαντο, μέσα στον ιστό της πόλης ο αμίαντος παραμένει αυτούσιος. Θεέ μου ποιους ψηφίζουμε ποιοι μας διοικούν;;;

  • Πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση!!!
    Δεν έχεις τίποτα ενδιαφέρον να ρωτήσεις;;
    Κι εσύ πέντε χρόνια “κυβερνητικός” περιφερειακό σύμβουλος και εργατοπατερας στο Δήμο τι έκανες;;;
    Έλεος με τις μπαρούφες σας!

  • και κάποιοι ήθελαν να φτιάξουν χωματερή αμιάντου στο μικρόβαλτο στην πρώην μαβε ΔΙΠΛΑ στο ποτάμι η οποία πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως και να φέρνουν 300.000 τόνους αμίαντο τον χρόνο
    χωρίς να μας πουν ποτέ με ποιο τρόπο θα τους μετέφεραν!

  • από τις παρατάξεις σε περιφέρεια και και δήμο που διοίκησαν την προηγούμενη θητεία οι κύριοι Καρυπίδης και Ιωαννίδης για το θέμα δεν θα μας πούνε κάτι, ή δεν ξέρουν δεν άκουσαν δεν είδαν;;; Οχι άλλο τίποτα κάποιοι από εκεί μας το παίζουν και οικολόγοι…

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.