Επίσκεψη στην Σουηδία με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Βουλευτή Ν. Λάρισας, Μάξιμο Χαρακόπουλο, πραγματοποίησε ο Γραμματέας της Επιτροπής και Βουλευτής Ν. Κοζάνης Στάθης Κωνσταντινίδης.

Οι δυο Έλληνες Βουλευτές συναντήθηκαν με συναδέλφους τους στο Κοινοβούλιο της Σουηδίας, και τους ενημέρωσαν για τις ελληνικές θέσεις επί του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος, ενόψει και της Σουηδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, οι δυο κοινοβουλευτικοί συναντήθηκαν με τον επικεφαλής της Ομάδας Φιλίας Σουηδίας – Ελλάδας του Σουηδικού Κοινοβουλίου κ. Larsson και άλλα μέλη της Ομάδας και συζήτησαν για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και για την εμβάθυνση των κοινοβουλευτικών σχέσεων.

Οι συναντήσεις διεξήχθησαν σε εξαιρετικό κλίμα και εκτός από τις τρέχουσες εξελίξεις στο μεταναστευτικό, συζητήθηκε και η υπόθεση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Αναφορικά με την κοινοβουλευτική αποστολή στη Σουηδία, ο Βουλευτής ΠΕ Κοζάνης Στάθης Κωνσταντινίδης δήλωσε:

«Απαιτείται ενιαία ευρωπαϊκή δράση, σε επίπεδο πρόληψης και διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών και κυρίως για την επιστροφή στις χώρες προέλευσης όσων δεν πληρούν τα προσφυγικά χαρακτηριστικά.

Το νέο σύμφωνο -όπως προτάθηκε- δεν θα οδηγήσει σε μια δίκαιη κατανομή των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ. Η αλληλεγγύη που επιδείχθηκε στο Ουκρανικό πρέπει να καθοδηγήσει τις αποφάσεις της Ευρώπης. Τα ελληνικά είναι ταυτόχρονα και ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να προστατευτούν από κοινού. Η Τουρκία ασκεί ευκαιριακή εξωτερική πολιτική με όρους παζαριού και όχι στη βάση σταθερών σχέσεων που διέπονται από το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα υφίσταται αυτή τη στάση στα σύνορά της, πότε με το μεταναστευτικό και πότε με την αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Αντίστοιχη εργαλειοποίηση υφίσταται σήμερα και η Σουηδία, με αφορμή το αίτημα ένταξής της στο ΝΑΤΟ.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρέσβη της Ελλάδας στη Σουηδία, κύριο Ανδρέα Φρυγανά, και τους συνεργάτες του, για την εξαιρετική υποδοχή και υποστήριξη της αποστολής, καθώς και την οργανωμένη ομογένεια για την προώθηση των ζητημάτων της χώρας και του απόδημου ελληνισμού, ιδίως για τις υπηρεσίες τους στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες και προς τον Μητροπολίτη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας κύριο Κλεόπα, για την ξενάγηση και τη φιλοξενία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου».