Στην τελευταία φάση έχει μπει η ένταξη της «Πτολεμαΐδα 5» στο εγχώριο θερμοηλεκτρικό δυναμικό

27 Δεκεμβρίου 2022
07:54

Στην τελευταία φάση έχει μπει η ένταξη της «Πτολεμαΐδα 5» στο εγχώριο θερμοηλεκτρικό δυναμικό, καθώς και στο λιγνιτικό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ, καθώς η μονάδα έχει ξεκινήσει τη δοκιμαστική της λειτουργία, εγχέοντας ηλεκτρική ενέργεια στο σύστημα μεταφοράς.

Η έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας πιστοποιείται από το γεγονός ότι η μονάδα δίνει το «παρών» ήδη από τις αρχές του Δεκεμβρίου στα δεδομένα του ΑΔΜΗΕ για τη Διαδικασία Ενοποιημένου Προγραμματισμού (ΔΕΠ). Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της ΔΕΠ, ο σταθμός αύξανε σταδιακά την ισχύ παραγωγής του, «ανεβάζοντας στροφές» καθώς διαπιστωνόταν ότι λειτουργεί χωρίς προβλήματα.

Έτσι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ΔΕΠ, σε πρώτη φάση (περίπου έως τα μέσα Δεκεμβρίου), εντασσόταν στο σύστημα με ισχύ μέχρι 300 Mεγαβάτ περίπου, δηλαδή κοντά στο ήμισυ της ονομαστικής ισχύος (660 Mεγαβάτ). Στην συνέχεια και έως την προηγούμενη εβδομάδα, η ισχύ αυξήθηκε μέχρι τα 450 Mεγαβάτ, ενώ από την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου η μονάδα ξεκίνησε να λειτουργεί κάποιες ώρες στα 616 Μεγαβάτ, δηλαδή περίπου στο «ταβάνι» της ονομαστικής της ισχύος.

Η πρακτική που ακολουθείται διεθνώς είναι η δοκιμαστική λειτουργία των θερμοηλεκτρικών μονάδων να γίνεται σε τρεις φάσεις. Κατά την πρώτη, οι δοκιμές γίνονται από τον ανάδοχο, με τον σταθμό να βρίσκεται σε «κατάσταση Δοκιμών Παραλαβής», όπως ονομάζεται αυτό το στάδιο.

Αν ολοκληρωθεί με επιτυχία αυτό το στάδιο, τότε αυτό σημαίνει πως ο ιδιοκτήτης μπορεί να παραλάβει και επίσημα το έργο. Έτσι, ξεκινά η δεύτερη φάση δοκιμαστικής λειτουργίας, στην οποία οι δοκιμές γίνονται πλέον από τον ιδιοκτήτη του σταθμού. Με την επιτυχή ολοκλήρωση και αυτού του σταδίου, τότε κατά την τελευταία φάση της δοκιμαστικής λειτουργίας, ο Διαχειριστής λαμβάνει μετρήσεις σε πραγματικές συνθήκες ηλεκτροπαραγωγής, ώστε να πιστοποιήσει και στην πράξη τα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Με δεδομένο ότι η «πρόβα τζενεράλε» της «Πτολεμαΐδα 5» ξεκίνησε στις αρχές Δεκεμβρίου, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις έως αυτή τη στιγμή διεξάγεται το πρώτο στάδιο δοκιμαστικής λειτουργίας. Επομένως, το έργο πρέπει να βρίσκεται σε «κατάσταση Δοκιμών Παραλαβής» από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, πριν «περάσει» στον έλεγχο της ΔΕΗ, για τη δεύτερη φάση δοκιμών. Ως συνέπεια, αναμένεται έως τα τέλη Φεβρουαρίου το έργο να είναι έτοιμο για κανονική λειτουργία.

Υπενθυμίζεται ότι το κόστος της «Πτολεμαΐδα 5» ξεπέρασε το 1,4 δισ. ευρώ για τη ΔΕΗ, αποτελώντας την πιο σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ, έχοντας και το χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα συγκριτικά με το υπόλοιπο λιγνιτικό χαρτοφυλάκιο. Οι εκπομπές ρύπων θα είναι χαμηλότερες κατά 60% και των σωματιδίων κατά 90%. Η έναρξη λειτουργίας της έρχεται σε μία συγκυρία όπου έχει δρομολογηθεί η αύξηση της συμμετοχής του εγχώριου ορυκτού καυσίμου στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής, ώστε να θωρακισθεί η ενεργειακή ασφάλεια.

energypress.gr

4 σχόλια

  • γιωρς
    Στερνή μου γνώση …..Σε απάντηση όλων των θιασωτών των ΑΠΕ τους οποίους διαφεύγει ότι δεν απεμπολούμε το εθνικό μας καύσιμο. Απλά βελτιώνουμε τις αποδόσεις μειώνουμε την ρύπανση και κρατάμε για να έχουμε. Φυσικά και αξιοποιούμε τις ΑΠΕ, αλλά με δικά μας πανελ κλπ. Μην ξεχνάμε ότι ο νοικοκύρης συνεχίζει να καλιεργεί τον λαχανόκηπο του παρόλου που στην αγορά βρίσκει φθηνότερα ζαρζαβάτια.

      • Με τα φετινά δεδομένα έρχεται για να σώσει την χώρα και θα έπρεπε να υπάρχουν και άλλες σύγχρονες μονάδες, κάθε χώρα που σέβεται τον εαυτό της φροντίζει να είναι αυτόνομη ενεργειακά.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.