Στάθης Κωνσταντινίδης, βουλευτής ΠΕ Κοζάνης: «Η υλοποίηση του έργου της σήραγγας της Κλεισούρας σηματοδοτεί το τέλος της τοπικής μας κλεισούρας*. Πάμε μπροστά!»

29 Δεκεμβρίου 2022
11:40

 

Αντιφατικά συναισθήματα ένιωσα σε πρόσφατη εκδήλωση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για τα πολλά και σημαντικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη -σε διάφορα στάδια- στον Δήμο Εορδαίας, με αφορμή την έναρξη υλοποίησης της σήραγγας της Κλεισούρας.

Αρχικά, προβληματισμό, ίσως και απογοήτευση. Χρειάστηκαν δυο δεκαετίες για να γίνει ένας δρόμος που θα συνδέει απευθείας, με ταχύτητα και ασφάλεια, δύο μεγάλες πόλεις και όμορες περιοχές.

Γιατί βάλτωσε αυτό το έργο στις φάσεις ακμής των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών, τότε που η Καστοριά και η Πτολεμαΐδα έσφυζαν από ζωή;

Πως γίνεται να μην προχώρησε, ακόμα κι όταν έγιναν ορατοί οι κίνδυνοι από τη μείωση των δύο κυρίαρχων παραγωγικών δραστηριοτήτων τους, του λιγνίτη και της γούνας;

Γιατί δεν υλοποιήθηκε προτού συρρικνωθούν οι τόποι μας πληθυσμιακά και αναπτυξιακά;

Εφησυχασμός, αδιαφορία, αδυναμία διάγνωσης των αναγκών;

 

Και να ‘ταν μόνο η Κλεισούρα, θα μπορούσε να βρει κανείς πολλές εξηγήσεις: δύσκολο τεχνικά έργο, μεγάλη δαπάνη, γραφειοκρατία, μεταβολή των συνθηκών και διάφορα άλλα αίτια.

Δεν είναι, όμως!

Διάολε, όλα τα μεγάλα πρότζεκτ παρατημένα. Από προ-προ-μελέτες, άσωτες. Όχι όμως και έργα.

Το βόρειο τμήμα του Ε65 σταματημένο. Ο δρόμος Κοζάνη-Λάρισα βαλτωμένος. Οι βιομηχανικές περιοχές παγωμένες.

Τα σιδηροδρομικά δίκτυα γκρεμισμένα. Το αρδευτικό της βόρειας ζώνης στοιχειωμένο.

Όπως και μια σειρά από μικρότερα αλλά αυξημένης τοπικής σημασίας έργα, που είχαν εγκλωβιστεί σε κάποιο αρχικό, συνήθως, στάδιο.

Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί έφυγαν τα παιδιά μας, γιατί είμαστε ο τόπος με την υψηλότερη ανεργία και τη χαμηλότερη εξωστρέφεια και γιατί τη δεκαετία 2011 – 2020 καταγράψαμε τις μεγαλύτερες δημογραφικές απώλειες.

Φυσικά και υπάρχουν ευθύνες!

Όμως, σήμερα, τα σημαντικά αυτά έργα, το ένα μετά το άλλο, μπαίνουν σε τροχιά επανεκκίνησης. Αδιέξοδα ξεπερνιούνται, μελέτες ολοκληρώνονται, κονδύλια εξασφαλίζονται.

Και δεν είναι μόνο τα παραπάνω. Επέκταση και ανακατασκευή του νοσοκομείου της Κοζάνης, κέντρα υγείας σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα, κέντρα καινοτομίας και φοιτητικές εστίες για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, αναβάθμιση σχολικών μονάδων, έργα ενεργειακής αυτάρκειας ΟΤΑ και ΤΟΕΒ, παρεμβάσεις προσβασιμότητας σε μονάδες του πρωτογενούς τομέα, επαναξιοποίηση δημοτικών υποδομών και συμπράξεις με ιδιώτες για την πραγματοποίηση επενδύσεων.

Πολλά από αυτά πρέπει να πιστωθούν και στην τοπική αυτοδιοίκηση και στις υπηρεσίες της. Όπως είναι και η Κλεισούρα, ένα αποκλειστικά περιφερειακό έργο!

 

Και μ’ όλα αυτά, την απαισιοδοξία διαδέχεται η ελπίδα.

Η Δυτική Μακεδονία και η ΠΕ Κοζάνης, που έμοιαζαν να έχουν μπει στον «πάγο», ξαναγίνονται πεδίο υλοποίησης μεγάλων έργων. Στην κρίσιμη καμπή για τον παραγωγικό μετασχηματισμό του τόπου μας, γινόμαστε ξανά το επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

 

Με συστηματική δουλειά εξασφαλίστηκαν και είναι στη διάθεσή μας για τα επόμενα χρόνια πρωτοφανείς πόροι. Τόσοι, όσους δεν έχουμε απορροφήσει ποτέ ως περιοχή. Και επίπεδα κινήτρων και ενισχύσεων, που ομοίως δεν είχαμε ποτέ. Αλλά και εγκεκριμένοι χώροι για την εγκατάσταση επενδυτικών σχεδίων, που επίσης δεν διαθέταμε. Και φυσικά ένα πλέγμα υποδομών, που είναι αναγκαίο για να αποδειχθεί η Μετάβαση εφικτή, αποτελεσματική, βιώσιμη και ΔΙΚΑΙΗ!

 

Για τους παραπάνω λόγους, η έναρξη του έργου της Κλεισούρας δεν αποτελεί μόνο ένα αναπτυξιακό έργο, που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και προϋποθέσεις επιχειρηματικής εξωστρέφειας.

Έχει και ισχυρό συμβολισμό, γιατί σηματοδοτεί το τέλος της τοπικής μας κλεισούρας. Πάμε μπροστά!

 

 

*Κλεισούρα είναι η στενωπός. Σημαίνει όμως και μετάβαση, πέρασμα ανάμεσα σε δυο ορεινά σημεία. Και εγκλωβισμό σε ένα μέρος για κάποιο διάστημα. Σημαίνει, ακόμα, και τη δυσάρεστη αίσθηση σε έναν κλειστό χώρο.

 

 

Στάθης Κωνσταντινίδης

Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας  Π.Ε. Κοζάνης

Πολιτικά γραφεία:

Κοζάνη: Παγούνη 2, Τ. 2461037253 // Πτολεμαΐδα: 25ης Μαρτίου 36, Τ.2463027418.

Facebook: Στάθης Κωνσταντινίδης Βουλευτής ΝΔ – Π.Ε. Κοζάνης

e-mail: stathiskο[email protected]

45 σχόλια

  • Έργο της Περιφέρειας είναι η Κλεισουρα αλλά πήγε να το καπέλώσει ο κ Παπαδόπουλος. Βάλτε τα δυνατά σας Στάθη γιατί ο τόπος χρειάζεται έργα.

  • Πολύ μπροστα!
    Πιο μπροστά δεν έχει το τερματισατε!
    Στα εγκαίνια να φέρετε τον Αβραμόπουλο και τον σοκολατάκια,τον Σχοινά και την κορδέλα θα κόψει,η πρώην του πασοκ και νυν και αεί,η Σπυρακη,της Νέας Δημαγωγίας!,
    Και ο λαός την Πρωτοχρονια;στην κλεισούρα του με τα καλάθια του εμπαιγμου σας!
    Πάγκαλος ” μαζί τα φαγαμε”, μαζί τα τρωτε!
    Μαζί,μαζί
    να ζεί κανεις η να μη ζεί;
    Να ζει για σας και να μη ζει ο λαος!

    • Το “βολιώτης” μην το γράφεις, γιατί προσβάλεις τους Βολιώτες, που είναι έξυπνοι και όχι κακεντρεχείς, όπως εσύ.

      ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ !

  • Δηλαδή κύριε Βουλευτά τι ισχυρίζεστε τώρα;
    Η σήραγγα της Κλεισούρας είναι πιο αναπτυξιακό έργο από τον δρόμο Κοζάνης Λάρισας;
    Παρεμπιπτόντως παρατήρησα πως υπογράφετε την ανάρτησή σας καθώς πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τον τρόπο που υπογράφουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
    Από όσα βλέπω είστε Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Π.Ε. Κοζάνης (και όχι Καστοριάς).

    • Καλημέρα σ αυτούς που βλέπουν μπροστά με “πολιτική ανοιχτωσια” συνοδευόμενη από προτάσεις κ έργα ! Καληνύχτα σ εσένα στο καθηλωμένο χθες!!

    • Πάλι την πλάτη του Στάθη θα βλέπετε εσείς οι τριτοτεταρτοι. Ο απλώς κόσμος αγαπάει και εκτιμάει το Στάθη για την ειλικρίνεια του και την ενεργητικότητα του. Το τι λέτε εσείς τα βαλμενα παπαγαλάκια λίγο μας νοιάζει.
      Να σας δω τι θα λέτε μετά τις εκλογες

      • Και μετα ξυπνησες αυλικε!
        Επειδη στη γειτονια σου τον ψηφιζουν 10 αντε 20 ατομα max δεν σημαινει οτι σε ολο το νομο ειναι ετσι και γενικοτερα σε ολη την περιφερεια. Ξυπνα…η καταρρευση σας ειναι προ των πυλων… αυτα τα περι ενεργητικοτητα και ειλικρινεια να τα λετε εκει μεταξυ σας να ψηνεστε μπας και το πιστεψετε και εσεις καταβαθος. Ενταξει αυλικο παπαγαλακι του γραφειου? Η πολιτικη δεν ειναι ουτε σελφι ουτε ταξιδακια αναψυχης σε Αθηνα και Θεσσαλονικη ουτε και επιστολες και οκ καναμε το χρεος μας οπως κανει το αφεντικο σου που γλυφεις!

          • Καλη χρονια και σε σενα και κοιταξε με την ελευση του νεου ετους να σταματησεις να καταναλωσεις τον μπλε σανο που σου πλασσαρει ο καθε πουθενας. Τρεξε να βρεις τον γιατρο σου ο πανικος ειναι ευδιακριτος πρεπει να συνειδητοποιησεις οτι τα 4 χρονακια περασαν και τωρα ΠΡΕΠΕΙ να πεσετε για το καλο αυτου του τοπου γιατι αποδειχτηκατε επικινδυνοι.

  • Ας ολοκληρωθεί το έργο και μετά να πανηγυρίζετε. Τώρα μη βγάζετε μιλιά, γιατί δεν σας παίρνει με όλα αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα

  • Πολύ σωστά τα λέτε.
    Τόσα χρόνια, τόσα έργα δεν είδαμε.
    Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αυτή η κυβέρνηση, βλέπουμε να υλοποιούνται έργα που θα έπρεπε να έχουν γίνει χρόνια πριν.
    Όσοι μπορούμε να το δούμε βέβαια και δεν περιοριζόμαστε στη συνήθη πρακτική της αρνητικής κριτικής.
    Καλή χρονιά!

  • Κύριε Στάθη είμαστε μαζί σας.
    Η συμβολή σας πάντοτε καθοριστική και ιδιαίτερα ο χρήσιμος για όλους τους Έλληνες πολίτες, λόγος σας.
    Συνεχίστε, οι λογικοί, είναι με το μέρος σας !!!

  • Aληθεια εσείς που μηδενίζεται αυτά τα έργα για πέστε μας τι έγιναν τα προηγούμενα χρόνια; Για να συγκρίνουμε ρε παιδιά, γιατί μόνο μουρμούρα ακούμε.

  • _ Κάθε αναπτυξιακό έργο συμβάλλει τα μέγιστα στην οικονομία ολόκληρης της περιοχής . Έργα τέτοιου βεληνεκούς είχε καιρό να δει η δική μας και αυτό πιστώνεται στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το ”κυνηγήσατε” και σήμερα γίνεται πράξη. Συγχαρητήρια και καλή χρονιά!

  • Κάποιοι δεν βλέπουν πέρα από την μύτη τους και την χολή τους, ότι σημαντικό το απαξιώνουν ή το χρεώνουν λανθασμένα.
    Να αποδίδουμε τα σωστά και να τα αναγνωρίζουμε.

  • Επιτέλους μεγάλα έργα στην περιοχή μας…
    Δυστυχώς κάποιοι έχουν “κλεισούρα” στο μυαλό και αρνούνται να δουν την πραγματικότητα

  • Ο τόπος μας χρειάζεται έργα και ικανούς πολιτικούς για να τα υλοποιήσουν.
    Άξιος εκπρόσωπος του νόμου Κοζάνης είναι ο βουλευτής Στάθης Κωνσταντινίδης .

  • Εκτος τοπου και χρονου ο κυριος τζενγκα οπως παντα!
    Και τα αυλικα δεξιοβολεμενα του γραφειου χειροκροτανε και νιωθουν οτι τους εσωσε ο κυριος μηδεν εις το πηλικον!
    Η βλακεια ειναι ανικητη!

    • Εσυ αντί-τζεγκα μου πως και πως περιμένεις να κράξεις. Σου λέω τούτο : η κακια ειναι αρρώστια φίλε άστο θα υποφέρεις αν την έχεις
      Φρόντισε το το θεμα σου με την νεα χρόνια

      • Ο/Η Το μονο που θα φροντισω ειναι το μαυρο που σας ετοιμαζω κι εγω και η πλειοψηφια του λαου στην καλπη λέει:

        Εσυ τωρα τι εισαι δεξιοβολεμενο τρολ του γραφειου η δικηγορος του Σταθικα με τις σελφι και ενοχληθηκες? Κακια εχετε εσεις και δεν φτανει που την εχετε προσπαθειτε να επιβαλλετε και την αποψουλα σας στον κοσμο
        λυπαμαι αλλα την χαρη δεν προκειται να σας την κανουμε , αμα εισαι κανενας βολεμενος στο γραφειο του και ειδες χαιρι απο δαυτον με γεια σου με χαρα σου αν σε διορισε στην σεκιουριτι οπως με κατι αλλους να χεις να την χαιρεσαι την δουλιτσα σου , εμεις που δεν ειμαστε στο συνονθυλευμα σας θα σας τα λεμε χυμα και τσουβαλατα τα αισχη που κανατε 4 χρονια τωρα.

  • Πρωτος λεμε…τι οχι ;ποιος θα τον κοντραρει ο Αμανατιδης; ρε πασοκοζαιοι παρτε το χαμπαρι..σας πηραν χαμπαρι!!!!!!Δεν περναν πλεον “εξω οι βασεις του θανατου” ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ιδιο συνδικατο”,ο κοσμος βλεπει και κρινει ,παγκοσμια και διαχρονικα!!!!!

  • Διαβάζετε τον τίτλο και γράφετε ότι είναι εκτός χρόνου; Επί της ουσίας γι’ αυτά που γράφει και που είναι πολύ σωστά δε λέτε τίποτα. Έργα βαλτωμένα για δεκαετίες που επιτέλους πήραν μπρος. Μπράβο Στάθη.

    • Ποια σωστα ρε αυλικο τρολ που τα ειδες εσυ τα σωστα?
      εκει μεσα στο 5χ5 γραφειακι ετσι σου ειπε ο Σταθικος να πεις? Το θρασσος σας ειναι απυθμενο… 4 χρονια δεν ειδαμε ουτε μισο εργο μονο ταξιδακια αναψυχης σελφι και βολεματα στην σεκιουριτι εκανε ο δικος σου , και θες να του πουμε και μπραβο που δεν εκανε τιποτα?
      Καλα κρασια!

  • Καληνυχτα στα παιδια του γραφειου. Σταθη καμια θεση σεκιουριτα περισσεψε;;; Χαχαχχαχα τρολακια τα λεμε στην επομενη εμφανιση της ανυπαρξιας

  • Η σήραγγα της Κλεισούρας εντάσσεται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ο Προϋπολογισμός Δημοσίων Επενδύσεων αποτελεί διακριτό τμήμα του Κρατικού Προϋπολογισμού και ψηφίζεται ανά φορέα χρηματοδότησης σε έναν ειδικό φορέα (Υπουργεία και Βουλή των Ελλήνων). Στην προκειμένη από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και έχει ανακοινωθεί από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Παπαδόπουλο εδώ και καιρό. Οι δηλώσεις αυτές που αποσκοπούν; Σε εντυπώσεις; Στα συναισθήματα του κ Κωνσταντινίδη. Δεν αμφισβητώ την ενεργώ παρουσία του αλλά όταν μιλάμε για έργα, να τα χρεώνουμε εκεί που πρέπει και σε αυτούς που τα κάνουν. Να μιλάμε ορθά, με τεκμήρια και να κάνουμε όσοι κριτική θέλετε

  • Στάθιε,

    Εσύ ατά το λες ξάι νουνίς α’ τα; Α σο Σελανίκ έρθες να ανείς τ’ εμέτερα τ’ ομμάτε, γιαμ να chιλέις α’ τα;

    Πεσπελίμ α’ θαρρείς εμείς αχουρλούδες κι είμες…

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.