Επίδοση διοριστηρίων Γραμμάτων (Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και Φιλόπτωχο) και ‘’Βασιλιάδες 2023’’ στον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω στο Βελβεντό, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης (του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα)

2 Ιανουαρίου 2023
19:52

Την επίδοση των διοριστηρίων Γραμμάτων (και τις συνοδευόμενες με αυτά Ευχές) του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου στα Μέλη (Τακτικά και Αναπληρωματικά) του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και στα Μέλη του Φιλοπτώχου του Ιερού Ενοριακού Ναού του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω στο Βελβεντό, έκανε στο τέλος της Πρωτοχρονιάτικης Θείας Λειτουργίας και Δοξολογίας (1-1-2023) ο λειτουργών εφημέριος πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας προϊστάμενος του Ναού και αρχιερατικός επίτροπος της Α.Π.Β.

Η σύνθεση του νέου Εκκλησιαστικού Συμβουλίου (2023-2025) είναι η εξής:

Τακτικά Μέλη: Κρομμύδα Άννα, Παπαγεωργίου Περικλής, Δουλδούρα Ολυμπία, Στεφάνου Δημήτριος.

Αναπληρωματικά Μέλη: Κουτσιούκης Λάμπρος, Ευαγγέλου Γεώργιος, Τσιαπανίκας Εμμανουήλ, Τζινίκου Αλεξάνδρα.

Η σύνθεση του Φιλόπτωχου: Γεωργάκη Άννα, Παπαγόρα Ανθή, Παπαδημητρίου Άννα.

Με την ευχή του Επισκόπου και Μητροπολίτη μας κ. Παύλου και την ευλογία του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω, υγεία ψυχής και σώματος σε όλους και καλή διακονία.

‘’ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ 2023’’. Έγινε φέτος μετά την πρωτοχρονιάτικη Θεία Λειτουργία και Δοξολογία (1-1-2023) στον Άγιο Διονύσιο Βελβεντού το παραδοσιακό έθιμο ‘’Βασιλιάδες 2023’’ – μετά τη διακοπή λόγω κορωνοϊού.

Οι ‘’Βασιλιάδες 2023’’ έψαλαν μέσα στο Ναό τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στον παπά: ‘’Αρχή που βγήκε ο Χριστός – άγιος και πνευματικός – στη γη να περπατήσει – και να μας καλοκαρδίσει’’. Στη συνέχεια το έθιμο θέλει τους ‘’Βασιλιάδες’’ να άδουν και να ψάλλουν τα κάλαντα στις γειτονιές και στα σπίτια μεταφέροντας τη χαρά και την ελπίδα στους ανθρώπους. Το έθιμο ολοκληρώνεται στο αρχονταρίκι με την ευλόγηση και την κοπή της Βασιλειόπιτας και με το εορταστικό κέρασμα. Το φλουρί βρέθηκε στο κομμάτι των ψαλτών.

Πρωτοχρονιάτικες ευχές: ‘’Να αξιοποιήσουμε τον νέο χρόνο της χρηστότητος του Κυρίου ‘’εν ειρήνη και μετανοία’’ εμπιστεύοντας ‘’εαυτούς και αλλήλους και πάσαν την ζωήν ημών Χριστώ τω Θεώ’’. Να γίνουμε άνθρωποι καλής θελήσεως, ταπεινόφρονες, με ‘’νουν Χριστού’’ και να επανεύρουμε και να διαφυλάξουμε την ταυτότητά μας. Και η δική μας ταυτότητα γράφει: ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ!’’ (Σεβ. Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος. Ποιμαντορική Εγκύκλιος Πρωτοχρονιάς 2023).

ΥΓ. Ποιος (αρμόδιος-υπεύθυνος) θα βάλει φρένο σε μια Αυτοκέφαλη-Πατριαρχική Εκκλησία του ορθόδοξου βορρά, που με ίππειον θράσος εισέβαλε (αντικανονικά) στο Χαλκηδόνειο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας;

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας, παπαδάσκαλος. 2-1-2023

 

6 σχόλια

  • Στην κοσμααααρα σας,στους βασιλιάδες σας!
    Ούτε παράπονα για μισθούς,ούτε για αύξηση καυσιμων ,ούτε για αύξηση τιμών στα προιοντα!
    Όλα πριμα- πλωρα,δόξα ναχει η αγια Υποκρισία που την εορτάζετε…. 365 ημέρες τον χρονο!

  • Ούτε μια ευχή για Ειρήνη και προκοπη σ όλο τον κόσμο , ανεξάρτητα από θρήσκευμα ..!
    Τέτοια στενότητα στην αντίληψη δεν έχουν καμία σχέση με χριστό και θεό.!

  • Το ιππειον θράσος ή η ιππεια υποκρισια σας!
    Ο ίππος δεν υποκρίνεται τον προικισε ή φύση με ελευθερία,αλίμονο στους λογικούς χωρίς συναισθήματα και με μπολικο” σφάξε με Αγαμ ν αγιασω”
    Μια ζωή, έξω απ τη ζωή και έξω απ τα προβλήματα του ανθρωπου!
    Δόξα ναχει ο Θεος για μας…και για τους άλλους,δόξα ναχει ο θεος της δυστυχίας των.

  • Τόσοι ιερείς υπάρχουν στην Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης και ποιούν έργον αθόρυβα,τελικά μόνον αυτός είναι τόσο ασπόνδυλος,τόσο σιελόβρεκτος!
    Εγωισμός και υποκρισία,δηλωτικα του Μεσαιωνισμού

  • Πατερα,Κων/νε,ως αρχιερατικος της ΑΠΒ,παρακαλω,ενημερωσε το λαο της περιοχης για τη λειτουργια της Ι.Μ.του αγιου Νεκταριου
    Παλαιογρατσανου.Τι αδελφοτητα ειναι;απο που ηρθαν;γραφτηκε πως ηρθαν απο την Ουκρανια;ειναι με το νεο μητροπολιτη Κιεβου η με το Πατριαρχειο Μοσχας;Ποια η εκκλησιαστικη σας σχεση;Προτεινετε εσεις στο ποιμνιο να επισκεπτεται το μοναστηρι η το αντιθετο;Τελικα ποτε δεν απαντησατε στο ερωτημα που σας κανανε μεσω του ιστολογιου,που φιλοξενει τα αρθρα σας,γιατι αρον-αρον διωχτηκαν απο το αλλο μοναστηρι του Βελβεντου οι μοναζουσες;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.