Την επίδοση των διοριστηρίων Γραμμάτων (και τις συνοδευόμενες με αυτά Ευχές) του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου στα Μέλη (Τακτικά και Αναπληρωματικά) του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και στα Μέλη του Φιλοπτώχου του Ιερού Ενοριακού Ναού του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω στο Βελβεντό, έκανε στο τέλος της Πρωτοχρονιάτικης Θείας Λειτουργίας και Δοξολογίας (1-1-2023) ο λειτουργών εφημέριος πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας προϊστάμενος του Ναού και αρχιερατικός επίτροπος της Α.Π.Β.

Η σύνθεση του νέου Εκκλησιαστικού Συμβουλίου (2023-2025) είναι η εξής:

Τακτικά Μέλη: Κρομμύδα Άννα, Παπαγεωργίου Περικλής, Δουλδούρα Ολυμπία, Στεφάνου Δημήτριος.

Αναπληρωματικά Μέλη: Κουτσιούκης Λάμπρος, Ευαγγέλου Γεώργιος, Τσιαπανίκας Εμμανουήλ, Τζινίκου Αλεξάνδρα.

Η σύνθεση του Φιλόπτωχου: Γεωργάκη Άννα, Παπαγόρα Ανθή, Παπαδημητρίου Άννα.

Με την ευχή του Επισκόπου και Μητροπολίτη μας κ. Παύλου και την ευλογία του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω, υγεία ψυχής και σώματος σε όλους και καλή διακονία.

‘’ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ 2023’’. Έγινε φέτος μετά την πρωτοχρονιάτικη Θεία Λειτουργία και Δοξολογία (1-1-2023) στον Άγιο Διονύσιο Βελβεντού το παραδοσιακό έθιμο ‘’Βασιλιάδες 2023’’ – μετά τη διακοπή λόγω κορωνοϊού.

Οι ‘’Βασιλιάδες 2023’’ έψαλαν μέσα στο Ναό τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στον παπά: ‘’Αρχή που βγήκε ο Χριστός – άγιος και πνευματικός – στη γη να περπατήσει – και να μας καλοκαρδίσει’’. Στη συνέχεια το έθιμο θέλει τους ‘’Βασιλιάδες’’ να άδουν και να ψάλλουν τα κάλαντα στις γειτονιές και στα σπίτια μεταφέροντας τη χαρά και την ελπίδα στους ανθρώπους. Το έθιμο ολοκληρώνεται στο αρχονταρίκι με την ευλόγηση και την κοπή της Βασιλειόπιτας και με το εορταστικό κέρασμα. Το φλουρί βρέθηκε στο κομμάτι των ψαλτών.

Πρωτοχρονιάτικες ευχές: ‘’Να αξιοποιήσουμε τον νέο χρόνο της χρηστότητος του Κυρίου ‘’εν ειρήνη και μετανοία’’ εμπιστεύοντας ‘’εαυτούς και αλλήλους και πάσαν την ζωήν ημών Χριστώ τω Θεώ’’. Να γίνουμε άνθρωποι καλής θελήσεως, ταπεινόφρονες, με ‘’νουν Χριστού’’ και να επανεύρουμε και να διαφυλάξουμε την ταυτότητά μας. Και η δική μας ταυτότητα γράφει: ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ!’’ (Σεβ. Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος. Ποιμαντορική Εγκύκλιος Πρωτοχρονιάς 2023).

ΥΓ. Ποιος (αρμόδιος-υπεύθυνος) θα βάλει φρένο σε μια Αυτοκέφαλη-Πατριαρχική Εκκλησία του ορθόδοξου βορρά, που με ίππειον θράσος εισέβαλε (αντικανονικά) στο Χαλκηδόνειο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας;

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας, παπαδάσκαλος. 2-1-2023