kozan.gr: Δημοπρατείται η δομική ενίσχυση κι αποκατάσταση ακραίων σπονδύλων της Υψηλής Γέφυρας των Σερβίων με προϋπολογισμό 152.022,96€ (με το Φ.Π.Α.)

5 Ιανουαρίου 2023
16:53

Δημοπρατείται η δομική ενίσχυση κι αποκατάσταση ακραίων σπονδύλων της Υψηλής Γέφυρας των Σερβίων με προϋπολογισμό 152.022,96€ (με το Φ.Π.Α.). Η μελέτη στην οποία βασίζεται το εν λόγω έργο είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της Υποδιεύθυνσης Γεφυρών της Εταιρείας «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» και του Εργαστηρίου Πειραματικής Αντοχής Υλικών και Κατασκευών (ΕΠΑΥΚ) του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ. κι αποτελεί προσφορά των ανωτέρω προς την τοπική κοινωνία της ευρύτερης περιοχής της Π.Ε. Κοζάνης και λόγω θεσμικής εμπλοκής τους στο σχεδιασμό και συντήρηση του Εθνικού Οδικού Δικτύου.

Προκειμένου να διερευνηθεί η παθολογία της Γέφυρας έχουν λάβει χώρα οι παρακάτω βραχυπρόθεσμου ορίζοντα ενέργειες:
1. Παροχή υπηρεσίας ποσού 34.720,00€ για την«ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΝΟΡΓΑΝΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΤΗΝΥΨΗΛΗΓΕΦΥΡΑΣΕΡΒΙΩΝΠΕΚΟΖΑΝΗΣ», (ολοκληρώθηκε)
2. Παροχή υπηρεσίας ποσού 37.200,00€ για την«ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΝΟΡΓΑΝΗΣ ΜΕΡΙΚΩΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΠΡΟΒΟΛΩΤΜΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΙΒΩΤΟΕΙΔΟΥΣ ΦΟΡΕΑ ΤΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΣΕΡΒΙΩΝ ΤΗΣ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ», (ολοκληρώθηκε)
3. Παροχή υπηρεσίας ποσού 37.130,44€ για την«Τοπογραφική Αποτύπωση υφιστάμενης κατάστασης τμήματος της υψηλής γέφυρας Σερβίων με τη χρήση γεωδαιτικής μεθοδολογίας», βρίσκεται υπό διαδικασία ανάδειξης Αναδόχου. Παράλληλα με τα παραπάνω, έχει λάβει χώρα η παρακάτω μακροπρόθεσμου ορίζοντα ενέργεια: Επιλογή μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας (δημοπράτηση) Τεχνικού Συμβούλου, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντα α) προμελέτη συντήρησης της Γέφυρας, β) σύνταξη τευχών δημοπράτησης της βασικής μελέτης με τίτλο «ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ -ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΣΕΡΒΙΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣΕΝΟΤΗΤΑΣΚΟΖΑΝΗΣ», και γ) επίβλεψη των εργασιών του Μελετητή της βασικής μελέτης (αφού αυτός αναδειχθεί μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας).Σήμερα έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη και ο έλεγχος των τευχών δημοπράτησης,τα οποία έχουν παραληφθεί από την ΔΤΥ και έχει ζητηθεί έγκριση διάθεσηςπίστωσης (Α.Π. 196858/12-12-2022) για την εκπόνηση της βασικής μελέτης προϋπολογισμού 2.547.090,10 € (με Φ.Π.Α.). Πρόκειται για την βασική Μελέτη που πραγματεύεται την ολική συντήρηση και ανακαίνιση της Γέφυρας.
Επίσης διενεργήθηκαν για πρώτη φορά έλεγχοι του σκυροδέματος και των οπλισμών του φορέα,έγινε εκτενής μακροσκοπικός έλεγχος του φορέα και αναδείχθηκαν σημαντικές σημειακές παθογένειες της Γέφυρας, οι οποίες αντιμετωπίζονται με το έργο του θέματος. Περιλαμβάνεται η εκτέλεση επειγόντων εργασιών αποκατάστασης ρηγματώσεων και προσθηκών – ενισχύσεων με εξωτερικές προεντάσεις στο συγκεκριμένο τμήμα της Γέφυρας για την εξασφάλιση της φέρουσας ικανότητάς της.Σκοπός είναι να δοθεί παράταση χρόνου στην ασφαλή χρήση της Υψηλής Γέφυρας Σερβίων, προκειμένου στο μεταξύ να καταστεί δυνατόν να δημοπρατηθεί και εκπονηθεί η βασική μελέτη και στη συνέχεια να δημοπρατηθεί το έργο ανακαίνισης της Γέφυρας. Με το συγκεκριμένο έργο πρόκειται να υλοποιηθούν παραπάνω περιγραφόμενες εργασίες,οι οποίες κρίνονται ως
Α) ιδιαίτερα επείγουσες, λόγω του χαρακτήρα τους καθώς και της ανάγκης άμεσης αντιμετώπισης των συγκεκριμένων προβλημάτων
Β) ιδιαίτερα εξειδικευμένες, καθώς η τεχνική εμπειρία που απαιτείται να έχει ο Ανάδοχος (υλοποίηση προεντάσεων σε υφιστάμενο φορέα γέφυρας) δεν είναι συνηθισμένη ή τυπική.
Η δημοπράτηση του έργου θα γίνει με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση.Προκειμένου να διασφαλισθεί ικανός ανταγωνισμός, θα προσκληθούν στη διαπραγμάτευση τουλάχιστον δύο (2) οικονομικοί φορείς.

kozan.gr

12 σχόλια

  • Τρελάνετε μας. Υπάρχουν υπάλληλοι που τα δέχονται αυτά; Αν υπάρχουν δεν είναι μηχανικοί αλλά πολιτικοί. Εκτός και αν υπάρχουν λεφτοδεντρα.Η αντιπολίτευση σε λιθαργο μπορεί από άγνοια.

  • Εγώ απ’ ότι καταλαβαίνω για άλλη μια φορά, είναι ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη γέφυρα. Τέσσερα χρόνια τώρα ακούω για μελέτες, εννοείται πως χωρίς μελέτη δεν μπορείς να νά κανείς κάποιο έργο, αλλά εδώ το θέμα είναι πάρα πάρα πολύ σοβαρό…. Έπρεπε να προχωράνε πιο γρήγορα οι διαδικασίες (γραφειοκρατία), διότι εδώ διαβάζουμε στο άρθρο παραπάνω ότι:
    **αναδείχθηκαν σημαντικές σημειακές παθογένειες της Γέφυρας,
    **εκτέλεση επειγόντων εργασιών αποκατάστασης ρηγματώσεων και προσθηκών – ενισχύσεων με εξωτερικές προεντάσεις στο συγκεκριμένο τμήμα της Γέφυρας για την εξασφάλιση της φέρουσας ικανότητάς της.
    **εργασίες,οι οποίες κρίνονται ως
    Α) ιδιαίτερα επείγουσες, λόγω του χαρακτήρα τους καθώς και της ανάγκης άμεσης αντιμετώπισης των συγκεκριμένων προβλημάτων
    **Σκοπός είναι να δοθεί παράταση χρόνου στην ασφαλή χρήση της Υψηλής Γέφυρας Σερβίων.
    Άρα…άρα….άρα, έπρεπε χθες να γίνουν όλα αυτά και όχι να μιλάμε ακόμα για δημοπράτηση έργου. Εννοείται βέβαια πως ξέρουν καλύτερα οι ειδικοί, και είναι και οι υπεύθυνοι.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.