Σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία, με θέα την κοιλάδα του Αλιακμονα να ξεχωρίζει στον μολυβένιο ορίζοντα και τον παλιό χωματόδρομο Σπάρτου-Κρόκου να τέμνει τον αυλογυρο απο το ερειπωμένο εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου, σήμερα παραμονή της γιορτής, οι κάτοικοι της Άνω Κώμης εστησαν με πολύ μεράκι την πρώτη τους γιορτή πράσου.
Οργανωτές και οικοδεσποτες ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Κώμης και ο Γυμναστικος Σύλλογος Ελιμειας. Οι πραγματικές ομως οικοδέσποινες ήταν οι είκοσι και γυναικες της Άνω Κώμης που ετοιμασαν με τα χεράκια τους τις καταπληκτικες πρασόπιτες και πρασοκεφτέδες , όλες με βάση το πράσο, το κατ’ εξοχήν Top προϊόν του χωριού μαζί με τα γκαρμπολαχανα και τα νεροκρομμυδα!
Χαιρομαι ιδιαίτερα που μια παλιά πρόταση πήρε σάρκα και οστά και ελπίζω αυτή η πολύ όμορφη μάζωξη των κατοίκων και των επισκεπτων να αποτελεσει πλέον θεσμό για την Άνω Κώμη , μια χειμωνιάτικη συνάντηση όλων που θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο βάζοντας πάντα σε πρώτο πλάνο αυτά τα φημισμένα αγροτικά προϊόντα, το σήμα κατατεθέν του χωριού!
Οι ντοπιοι αγρότες που τα καλλιεργούν φθίνουν χρονο με τον χρόνο σε αριθμό, με ελάχιστους νεους να συνεχίζουν τις παραδοσιακες καλλιεργειες των πατεράδων τους καθώς η παραγωγή αυτών των προϊόντων απαιτεί κόπο και μόχθο με οικονομικό αντίκρυσμα μικρό !
Η παράδοση ομως αυτή μαζι με την τεχνογνωσία δεν θα πρέπει να εκλείψει από την περιοχή που μπορεί να μην έχει πια τα νερα του παρελθόντος εξακολουθεί ομως να διαρρέεται από τα λιγοστά νερα του ρέματος του Κρόκου.
Χρέος όλων να στηρίξουμε αυτές τις παραδοσιακές καλλιέργειες του τόπου που συνδέονται και με εξαιρετικά χειμωνιάτικα εδέσματα !
Συγχαρητήρια σε όλους τους διοργανωτές και κυριως στις αξίες γυναικες του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Κώμης !
Και του χρόνου με υγεία !