Πρακτικές οδηγίες για γονείς με παιδιά που δίνουν εξετάσεις (Γράφει η Πηνελόπη Μελίδου)

22 Ιανουαρίου 2023
15:34
Κανένα σχόλιο

Αγαπητοί γονείς παιδιών που δίνουν εξετάσεις και ειδικά Πανελλήνιες εξετάσεις έχω κάτι για εσάς.

Σας έχω φτιάξει ένα φυλλάδιο που μέσα σας δίνω κάποια tips για το πώς να στήριξετε το παιδί σας όταν δίνει εξετάσεις και συγκεκριμένα Πανελλήνιες εξετάσεις. Ωστόσο, τα ίδια tips ισχύουν και για όποιες άλλες εξετάσεις μπορεί να δίνει ένα παιδί.

Η αλήθεια είναι πως η περίοδος των εξετάσεων για ένα παιδί είναι αρεκτά απαιτητική καθώς πολλά και ανάμεικτα συναισθήματα εμφανίζονται. Συχνά, αν όχι πάντοτε, το παιδί έχει να διαχειριστεί όχι μόνο το δικό του άγχος αλλά και το άγχος από τον περίγυρο, τις προσδοκίες των σημαντικών ανθρώπων, τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις τόσο τις δικές του όσο και του περιβάλλοντος.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται γύρω από το παιδί, μπορούν να διαδραματίσουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στα επίπεδα του άγχους και της πίεσης που βιώνει. Ένα μη βοηθητικό περιβάλλον μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα άγχους, πίεσης και σε χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση του παιδιού.

Από την άλλη, η ύπαρξη ενός δικτύου που υποστηρίζει και ενθαρρύνει το παιδί που δίνει εξετάσεις μπορεί να συμβάλλει στην μείωση του στρες, στην καλύτερη απόδοση αλλά και στην ενδυνάμωση της αίσθησης και της εικόνας του εαυτού.

Για να μην σας κουράσω πολύ, στο φυλλάδιο που σας έχω ετοιμάσει θα βρίτε 5 σημαντικά tips για να βοηθήσετε το παιδί σας, κάποιες εκφράσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατά την επαφή σας με το παιδί αλλά και κάποιες εκφράσεις που καλό είναι να αποφύγετε.

Αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι ειδικά οι έφηβοι, επειδή ακριβώς βρίσκονται σε μια ιδιαίτερη περίοδο της ζωής τους, χρειάζονται υποστήριξη, ένα περιβάλλον που νιώθουν ότι τους ακούει και αφουγκράζεται τις ανάγκες τους και όχι ένα περιβάλλον που μόνο υποδεικνύει και κρίνει τις επιλογές και τα συναισθήματα.

Καλή επιτυχία γονείς στην υποστήριξη προς τα παιδιά σας. Την χρειάζονται ακόμη κι αν δεν το λένε.

Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν το φυλλάδιο εδώ

 

Με εκτίμηση,

Μελίδου Πηνελόπη

MSc Ψυχολόγος Υγείας

Βας. Σοφίας 30, Πτολεμάιδα

2463400494, 6906928843

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.