Θα ξεκινήσω με ένα πιο συναισθηματικό κλισέ, προχθές γύρισα στην Κοζάνη, για το διάβασμα της εξεταστικής και πραγματικά ένιωσα σαν να με αγκαλιάζει. Όχι η τέφρα της, αλλά οι δρόμοι της, θα σας φανεί παράλογο αλλά η Κοζάνη έχει πολλές ομορφιές πέρα απ’ τα στραβά της.

Άλλωστε κανείς δεν πήγε μπροστά εμμένοντας στα στραβά της πόλης του, αντιθέτως τα πήγε καλά εστιάζοντας στις προοπτικές και τις ελπίδες. Είχα διαβάσει πριν καιρό ένα άρθρο με τίτλο «Οι νέοι στην Κοζάνη δεν ζούμε, επιβιώνουμε» εν μέρει είναι πράγματι τραγικό το γεγονός ότι έχουν χαθεί τόσες θέσεις εργασίας, δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για διασκέδαση και εργασία οι οποίες να είναι απτές.

Δουλειά μας λοιπόν, ( για εμένα προσωπικά δεν ξέρω επειδή είμαι και στην Θεσσαλονίκη αγαπώντας όμως παθιασμένα την γενέτειρα μου) είναι να αναδείξουμε την Κοζάνη του μέλλοντος. Το δάσος του Άγιου Θωμά, το δάσος πάνω απ’ το Υπαίθριο, τον Αη Λιά, τα τρένα, τον Άη Σαράντη, τον Ξενία, μέρη που κάνουν την διαφορά στην πόλη μας.

Είμαστε πολύ τυχεροί που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μέρη με πράσινο, με λιγότερη κινητικότητα, μέρη της νέας εποχής, της οικολογίας, που ανεβάζουν κατά πολύ το βιοτικό επίπεδο των Κοζανιτών και το λέω ως κάποιος που τα εκμεταλλεύτηκε στο έπακρον.  Για σκεφτείτε πόσο πιο ελκυστική πόλη θα ήταν η Κοζάνη αν γινόντουσαν πράσινα κάποια πάρκα της (Ηρώων, Σκούρκα (?) για νέους φοιτητές, ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, οικογένειες, ορειβάτες και δημιουργόντουσαν κι άλλα.

Μια φορά είχα συναντήσει στον Αη Λιά δύο κορίτσια απ’ τη Γαλλία, φανταστείτε να άνοιγαν ένα δύο μαγαζιά εκεί πάνω, να υπήρχαν περισσότερα δέντρα, πόσο πιο όμορφο και κερδοφόρο μέρος θα ήταν. Αν επιτέλους το «Ξενία» αξιοποιηθεί, και γίνει ένα κέντρο γνώσης της Βόρειας Ελλάδας, συνεδριακό κέντρο, η κέντρο υποδοχής νέων απ’ το Εξωτερικό; Πόσα έσοδα και πόση αναγνωρισιμότητα θα είχε η Κοζάνη μας;

Η Φώφη Ζαγορίτου και το ΔΗΠΕΘΕ προσέφεραν ένα νέο θεατρικό στην πόλη, η ποδοσφαιρική ομάδα ΚΟΖΑΝΗ ΑΕ έχει τις νίκες της, η GO Alive αυτήν την στιγμή φιλοξενεί σε ξενοδοχείο της Αιανής 40 νέους απ’ όλη την Ευρώπη, Το Κοτέτσι μαζεύει όλο τον φοιτητόκοσμο και μέχρι και εμείς που είμαστε ξενιτεμένοι το επιζητάμε τα βράδια, η αποκριά έρχεται και οι φανοί ετοιμάζονται να τα δώσουν όλα, η Παρέμβαση οργανώνει τα λογοτεχνικά της συμπόσια.

Κοινώς, ας αξιοποιήσουμε τον τουρισμό και τις δυνατότητας μας ατομικά, προσφέροντας στην πόλη μας, και το σημαντικό, ο Δήμος και η Περιφέρεια ας δώσουν ακόμη περισσότερα για την ανάπτυξη της νέας γενιάς της πόλης. Ας δείξουμε, ας διαφημίσουμε και ας φωνάξουμε ποια Κοζάνη είμαστε και θέλουμε!