…Σείστηκαν !!! τα χώματα της Προσφυγομάνας Θεσσαλονίκης από τους  «Μύστες της Πυρρίχειας Τελετουργίας» , τους λεβέντες Σεραντζήδες ! που έκαναν πράξη το : «Να τρομάζ το χώμαν , για να χορεύ ‘νε και να κείνται αναπαμένα τα ψύα που κι ΑΝΑΣΠΑΛΩΜΕΝ !..» Να σείεται το χώμα για να χορεύουν και να κείτονται αναπαυμένες οι ψυχές που δεν ΞΕΧΝΟΥΜΕ ! …) . 

Χείμαρρος οι σκέψεις και τα συναισθήματά που βιώσαμε στην αληθινά συγκλονιστική Παράσταση . Μέσα από τα μάτια του αθάνατου Δ. ψάθα , ξεκινώντας από την παιδική του ηλικία , στην γενέτειρα του Τραπεζούντα , την κοσμοπολίτικη , Ιστορική Πρωτεύουσα των Κομνηνών και του και μεγάλου αστικού και Πολιτιστικού Κέντρου του Ποντιακού Ελληνισμού , ξετυλίχθηκε μπροστά μας το κουβάρι της Ιστορίας . Έτσι όπως επιτέλους ! θα πρέπει να διδασκόμαστε στα σχολεία…. (Την Ιστορία του Προσφυγικού Ελληνισμού εν γένει.  Από Πόντο μέχρι Καππαδοκία ! ..)

Εξαίρετη καθ’ ΟΛΑ  η Θεατρική Υπερπαραγωγή . Με διασκευή Πάνου Αμαραντίδη , σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και συμμετοχή σαράντα άριστων  ηθοποιών και χορευτών , να αποδίδουν ευλαβικά και πανέμορφα την μεταφορά του βιβλίου- Βίβλου των Ποντίων «ΓΗ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ» επί σκηνής , συνοδεία κορυφαίων Μουσικών και των μοναδικών αδελφών Τσαχουρίδη !!! 

Των υπέροχων , ταλαντούχων , ταπεινών πλασμάτων , με τραγούδι και λύρα να προσαρμόζεται από τα βάλς στα σαλόνια της αστικής Τραπεζούντας , στην αγάπη , τις χαρές , στους αγώνες , τον πόνο , την λεβεντιά , ως το σπαρακτικό μοιρολόι και την άσβεστη , απύθμενη νοσταλγία !……

🎶..Σουμέλα λεν την Παναγιά…🎶Η μάνα εν κρύο νερόν…🎶Να σάν την μάναν που γεννά …🎶 Αητέντς επαραπέταεν ….🎶Την Πατρίδαμ έχασα …🎶Αναστορώ τα παλαιά …🎶Πατρίδαμ αραέβω σε …ενδεικτική αναφορά των όσων είχαμε την τύχη να απολαύσουμε ….

Γέλιο , κλάμα , χαρά , υπερηφάνεια , θυμός , νοσταλγία , πίστη και Ιερός Όρκος ενάντια στη λήθη ……..

📍Και υποκλίνομαι !!! Πέραν όλων των άλλων , στον Πολιτιστικό Πολιτισμό ΟΛΩΝ των συντελεστών της Παράστασης . Aλλά , επιτρέψτε μου να σταθώ λίγο στους Καλλιτέχνες της καρδιάς μου (-μας ) Κωνσταντίνου και Ματθαίου Τσαχουρίδη  , Ματθαίος Τσαχουρίδης / Matthaios Tsahouridis που με τα κομμάτια της ψυχής τους , έντυσαν την υπέροχη ροή της Ιστορίας μοναδικά !!!

📍.. Φοβόμουν  μην και ακουστεί η αναπνοή μου , στο μοιρολόι σου για την σφαγή των Αρμενίων !… στο : Νασάν την μάναν που γεννά !…στην είσοδό σου στο «Καλίνγκα» ! ….και όχι μόνον !….φίλτατε κι αγαπημένε μου ( -μας ) Κωνσταντίνε . Καθηλωτικός !!!

Όσο για Εσένα , επίσης φίλτατε κι αγαπημένε μου ( -μας ) Ματθαίο , ο ήχος της Λύρας σου , έσπασε το φράγμα του χρόνου ,κι  έκανε και τον Θεό Απόλλωνα να ζηλέψει ! Ξύπνησε μνήμες και Ιερά χρέη……

Κι όταν παρατώντας την Θεϊκή σου κεμεντζέ , μπήκες και χόρεψες για λίγο Σέρρα , μάθε , πως μαζί σου χόρεψαν και οι ψυχές όλων μας ! ..ακόμα κι εκείνων στον ουρανό , όπως ο δικός μου(-μας) Πατέρας , χορευτής Σέρρας !!! 

Και εις άλλα με Υγείαν λοιπόν !!! 

Γιατί τα Μέλη,  τα παιδιά και οι Φίλοι του Πολιτιστικού Συλλόγου Καπνοχωρίου , αποδεδειγμένα αγαπούν το θέατρο !!! Τιμούν και πρεσβεύουν την Παράδοση και τον Πολιτισμό και απο όποιο μετερίζι αξιώνονται , συμμετέχουν και υπηρετούν το Ιερό χρέος ενάντια στην λήθη !……..♥️

Και το  Ράδιο Σιτυ  κατάμεστο ! απο ένα υπέροχο κοινό . 

Αγάπη Αμαραντίδου 

Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καπνοχωρίου Κοζάνης.