Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καπνοχωρίου “Ο Άγιος Γεώργιος” παρακολούθησε τη θεατρική παράσταση «Γη του Πόντου» Δ. Ψαθά (στο Ράδιο Σιτυ)

25 Ιανουαρίου 2023
13:03

 

…Σείστηκαν !!! τα χώματα της Προσφυγομάνας Θεσσαλονίκης από τους  «Μύστες της Πυρρίχειας Τελετουργίας» , τους λεβέντες Σεραντζήδες ! που έκαναν πράξη το : «Να τρομάζ το χώμαν , για να χορεύ ‘νε και να κείνται αναπαμένα τα ψύα που κι ΑΝΑΣΠΑΛΩΜΕΝ !..» Να σείεται το χώμα για να χορεύουν και να κείτονται αναπαυμένες οι ψυχές που δεν ΞΕΧΝΟΥΜΕ ! …) . 

Χείμαρρος οι σκέψεις και τα συναισθήματά που βιώσαμε στην αληθινά συγκλονιστική Παράσταση . Μέσα από τα μάτια του αθάνατου Δ. ψάθα , ξεκινώντας από την παιδική του ηλικία , στην γενέτειρα του Τραπεζούντα , την κοσμοπολίτικη , Ιστορική Πρωτεύουσα των Κομνηνών και του και μεγάλου αστικού και Πολιτιστικού Κέντρου του Ποντιακού Ελληνισμού , ξετυλίχθηκε μπροστά μας το κουβάρι της Ιστορίας . Έτσι όπως επιτέλους ! θα πρέπει να διδασκόμαστε στα σχολεία…. (Την Ιστορία του Προσφυγικού Ελληνισμού εν γένει.  Από Πόντο μέχρι Καππαδοκία ! ..)

Εξαίρετη καθ’ ΟΛΑ  η Θεατρική Υπερπαραγωγή . Με διασκευή Πάνου Αμαραντίδη , σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και συμμετοχή σαράντα άριστων  ηθοποιών και χορευτών , να αποδίδουν ευλαβικά και πανέμορφα την μεταφορά του βιβλίου- Βίβλου των Ποντίων «ΓΗ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ» επί σκηνής , συνοδεία κορυφαίων Μουσικών και των μοναδικών αδελφών Τσαχουρίδη !!! 

Των υπέροχων , ταλαντούχων , ταπεινών πλασμάτων , με τραγούδι και λύρα να προσαρμόζεται από τα βάλς στα σαλόνια της αστικής Τραπεζούντας , στην αγάπη , τις χαρές , στους αγώνες , τον πόνο , την λεβεντιά , ως το σπαρακτικό μοιρολόι και την άσβεστη , απύθμενη νοσταλγία !……

🎶..Σουμέλα λεν την Παναγιά…🎶Η μάνα εν κρύο νερόν…🎶Να σάν την μάναν που γεννά …🎶 Αητέντς επαραπέταεν ….🎶Την Πατρίδαμ έχασα …🎶Αναστορώ τα παλαιά …🎶Πατρίδαμ αραέβω σε …ενδεικτική αναφορά των όσων είχαμε την τύχη να απολαύσουμε ….

Γέλιο , κλάμα , χαρά , υπερηφάνεια , θυμός , νοσταλγία , πίστη και Ιερός Όρκος ενάντια στη λήθη ……..

📍Και υποκλίνομαι !!! Πέραν όλων των άλλων , στον Πολιτιστικό Πολιτισμό ΟΛΩΝ των συντελεστών της Παράστασης . Aλλά , επιτρέψτε μου να σταθώ λίγο στους Καλλιτέχνες της καρδιάς μου (-μας ) Κωνσταντίνου και Ματθαίου Τσαχουρίδη  , Ματθαίος Τσαχουρίδης / Matthaios Tsahouridis που με τα κομμάτια της ψυχής τους , έντυσαν την υπέροχη ροή της Ιστορίας μοναδικά !!!

📍.. Φοβόμουν  μην και ακουστεί η αναπνοή μου , στο μοιρολόι σου για την σφαγή των Αρμενίων !… στο : Νασάν την μάναν που γεννά !…στην είσοδό σου στο «Καλίνγκα» ! ….και όχι μόνον !….φίλτατε κι αγαπημένε μου ( -μας ) Κωνσταντίνε . Καθηλωτικός !!!

Όσο για Εσένα , επίσης φίλτατε κι αγαπημένε μου ( -μας ) Ματθαίο , ο ήχος της Λύρας σου , έσπασε το φράγμα του χρόνου ,κι  έκανε και τον Θεό Απόλλωνα να ζηλέψει ! Ξύπνησε μνήμες και Ιερά χρέη……

Κι όταν παρατώντας την Θεϊκή σου κεμεντζέ , μπήκες και χόρεψες για λίγο Σέρρα , μάθε , πως μαζί σου χόρεψαν και οι ψυχές όλων μας ! ..ακόμα κι εκείνων στον ουρανό , όπως ο δικός μου(-μας) Πατέρας , χορευτής Σέρρας !!! 

Και εις άλλα με Υγείαν λοιπόν !!! 

Γιατί τα Μέλη,  τα παιδιά και οι Φίλοι του Πολιτιστικού Συλλόγου Καπνοχωρίου , αποδεδειγμένα αγαπούν το θέατρο !!! Τιμούν και πρεσβεύουν την Παράδοση και τον Πολιτισμό και απο όποιο μετερίζι αξιώνονται , συμμετέχουν και υπηρετούν το Ιερό χρέος ενάντια στην λήθη !……..♥️

Και το  Ράδιο Σιτυ  κατάμεστο ! απο ένα υπέροχο κοινό . 

Αγάπη Αμαραντίδου 

Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καπνοχωρίου Κοζάνης.

 

3 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.