«Αριστερή Συμπόρευση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία»: “Η ύπαρξη συμπατριωτών μας στη Δυτική Μακεδονία που έχουν ιστορικά και άλλη μητρική γλώσσα που την ονομάζουν πατροπαράδοτα «μακεδονική», είναι μια πραγματικότητα που ήταν ανέκαθεν γνωστή στους πάντες τουλάχιστον στην περιοχή μας”

27 Ιανουαρίου 2023
08:47

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε στις 23/1/23 κατατέθηκε από τον Περιφερειάρχη κ. Κασαπίδη ψήφισμα κατά της αναγνώρισης του σωματείου με την επωνυμία “ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ”. Με αυτή την αφορμή και σε ένα εθνικιστικό παραλήρημα που συναγωνίζεται ακόμα και την ορολογία της Χρυσής Αυγής, το ψήφισμα, επί της ουσίας, αναφέρει πως δεν υπάρχει «Μακεδονική» ούτε «Σλαβομακεδονική» γλώσσα ή ιδίωμα στη Δυτική Μακεδονία και ούτε κάτοικοι που τη μιλάνε. Γράφει στο ψήφισμα «…..ως «Μακεδονική», αναγνωρίζεται η γλώσσα των πολιτών του κράτους των Σκοπίων και δεν υπάρχει καμία μειονοτική διάλεκτος ή ιδίωμα με την ίδια ονομασία που ομιλείται από Δυτικομακεδόνες»

Εμείς καταψηφίσαμε και καταδικάζουμε το ψήφισμα του Περιφερειάρχη που είναι διχαστικό, μισαλλόδοξο αλλά και αντίθετο προς τις διεθνείς συμφωνίες της χώρας, βλέπε «..κράτους των Σκοπίων…»

Ταυτόχρονα κατατέθηκαν και άλλα δυο ψηφίσματα από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης: Ένα από τις Παρατάξεις του κυρίου Καρυπίδη και της κυρίας Ζεμπιλιάδου το οποίο στην ουσία ήταν τροποποίηση της πρότασης του Περιφερειάρχη και παρότι αφαιρεί το ακραίο εθνικιστικό παραλήρημα του κ. Κασαπίδη, κινείται όμως στην ίδια λογική της απαγόρευσης της γλώσσας. Ψήφισμα κατέθεσε και η «Λαϊκή Συσπείρωση» το οποίο ορθά στέκεται στο αντιιμπεριαλιστικό κομμάτι όμως κατά τη γνώμη μας δεν αποσαφηνίζει ξεκάθαρα το ζήτημα της γλώσσας.

Γι αυτό καταψηφίσαμε και τα δυο ψηφίσματα της αντιπολίτευσης και καταθέτουμε τη δική μας πρόταση όπως αναπτύχθηκε από τον εκπρόσωπό μας  στη συνεδρίαση του Π.Σ:

Η ύπαρξη συμπατριωτών μας στη Δυτική Μακεδονία που έχουν ιστορικά και άλλη μητρική γλώσσα που την ονομάζουν πατροπαράδοτα «μακεδονική», είναι μια πραγματικότητα που ήταν ανέκαθεν γνωστή στους πάντες τουλάχιστον στην περιοχή μας. Η άρνηση αυτής της πραγματικότητας, σε συνέχεια της κρατικής καταπίεσης που είχαν υποστεί για δεκαετίες οι συμπατριώτες μας αυτοί, την καταπάτηση βασικού ανθρώπινου δικαιώματος στην ελευθερία γλωσσικού, πολιτισμικού, καταγωγικού αυτοπροσδιορισμού. Η ανεμπόδιστη άσκηση του δικαιώματος αυτού είναι μια βασική προϋπόθεση για να μη βρίσκει πρόσφορο έδαφος καμιά σχετική αποσταθεροποιητική προσπάθεια στα πλαίσια κρατικών ανταγωνισμών και γεωπολιτικών εκβιασμών από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Η στήριξη από οποιαδήποτε Τοπική Αυτοδιοίκηση σε κρατικές σκοπιμότητες και σε ανιστόρητες εθνικιστικές φοβίες που συντηρούν δηλητηριώδεις διακρίσεις, ανισοτιμία και εχθρότητα στις τοπικές κοινωνίες, δεν προοιωνίζεται τίποτα καλό. Αυτό το παγκοσμίως αναγνωρισμένο ανθρώπινο δικαίωμα, που το αμφισβητεί ο Εθνικισμός, πρέπει να το έχουν και όλες οι άλλες πληθυσμιακές ομάδες που μιλούν και άλλη γλώσσα εκτός από τα Ελληνικά όπως Βλάχοι, Αρβανίτες κ.α Αποτελεί δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών, συμπατριωτών μας να ομιλούν τη γλώσσα των προγόνων τους, να τραγουδούν και να χορεύουν τους σκοπούς τους, να διατηρούν τα ήθη και έθιμά τους. Για όλα αυτά δεν χρειάζονται την άδεια ούτε από τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής ούτε από κανέναν άλλο νοσταλγό των εθνικιστικών διωγμών.

Ταυτόχρονα δεν πρέπει να αγνοούμε ή να υποβαθμίζουμε το ρόλο των Αμερικανών και το ΝΑΤΟ στην Περιοχή και τα ιμπεριαλιστικά γεωστρατηγικά τους σχέδια που υπονομεύουν την ειρήνη και έρχονται να επιβάλλουν τον Αμερικανο- νατοϊκό έλεγχο σ’ όλα τα Δυτικά Βαλκάνια.

Αυτή είναι η αλήθεια και ο μόνος δρόμος που μένει στους λαούς των Βαλκανίων είναι οι αγώνες ενάντια στο ΝΑΤΟ και τους Αμερικάνους και να λύσουν τις όποιες διαφορές υπάρχουν μεταξύ τους ειρηνικά και μέσα από το διάλογο.

Κοζάνη 26/1/2023

«Αριστερή Συμπόρευση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία»

25 σχόλια

  • ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ ΤΑ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΜΕΛΑ ΔΙΟΤΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΑ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΣΥΝΝΕΝΟΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥΣ ΔΙΟΤΙ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ!

  • ΑΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΑΘΕΤΑ ΜΑΖΙ ΣΑΣ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΕΙΞΑΤΕ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΑΣ!
    ΕΙΣΤΕ ΣΥΝΕΠΕΙΣ!
    ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

  • Καλά εσείς είστε στην κοσμάρα σας!!!Είστε “διεθνιστές” σαν τον σύριζα που θέλει να γκρεμίσει τον φράχτη στον Έβρο και να να μπαίνει ο καθένας στην Ελλάδα σαν να είμαστε ξέφραγο αμπέλι. Για να γνωρίζετε λοιπόν….κανείς ποτέ δεν απαγόρεψε κανέναν σε αυτή την χώρα να ομιλεί ότι γλώσσα ή γλωσσικό ιδίωμα έχει ως μητρικό άκουσμα (εννοείται ότι αναφέρομαι στα χρόνια κατά τα οποία έχουμε ομαλότητα και Δημοκρατικό πολίτευμα και όχι τα μαύρα χρόνια που πολλές ελευθερίες είχαν καταπατηθεί ούτως ή άλλως)…..αν κατέβεις άλλωστε στο κέντρο των Αθηνών από Ομόνοια έως Σεπόλια και κάτω Πατήσια είναι αμφίβολο αν ακούσεις Ελληνικά…Το να αναγνωρισθεί όμως ένα γλωσσικό ιδίωμα ως “ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ” σημαίνει αντίστοιχα και αναγνώριση μειονότητας.Υπάρχει δηλαδή κατά την γνώμη σας μειονότητα η οποία θα πρέπει να αναγνωρισθεί; Πείτε το ευθέως….και το ζήτημα δεν είναι στο επίπεδο του “κάποιοι συμπατριώτες μας που ιστορικά απλώς ομιλούν κάτι άλλο”…Δείτε τους χάρτες που κυκλοφορεί το “ουράνιο τόξο” του Βοσκόπουλου….Δείτε τις σκληροπυρηνικές αναρτήσεις των απόδημων σκοπιανών σε Καναδά και Αυστραλία οι οποίοι ομιλούν ευθέως για “κατεχόμενη από την Ελλάδα Αιγιακή Μακεδονία” και το σιγονταρισμα της τουρκίας (η οποία σιγά μην έχανε ευκαιρία να ανακατευτεί). Θέλετε να παίξετε το παιχνίδι τους; Αν είστε τόσο αφελείς κάντε το…

    • ΝΑ ΘΥΜΙΣΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ
      ΕΞΥΠΝΑΚΗΔΕΣ,ΟΤΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΑΣ ΥΙΟΘΕΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟ,ΔΗΛ.ΕΚΒΟΥΛΓΑΡΙΣΤΗΚΑΝ.ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΟΜΩΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΟΝΟΜΑΖΟΥΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟ.

  • «Είμαστε Σλάβοι» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ στην ενημερωτική εκπομπή «Top Tema» του τηλεοπτικού σταθμού TELMA». Πηγή: voria.gr 22.10.2018

    Οι Σκοπιανοί μεθοδευουν την δημιουργία τεχνητής μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα.

    Η περίπτωση του κράτους των Σκοπίων, που μετονομάστηκε «Βόρεια Μακεδονία», ήταν η προκλητικότερη γελοιοποίηση της Ιστορίας από τους επαγγελματίες της πολιτικής. Μια καλοστημένη ψυχολογικά μωροφιλοδοξία, για αφελείς αναλφάβητους του αλβανοσλαβικού αχταρμά με σκοτεινό το ρόλο των Αμερικανών και το ΝΑΤΟ στην Περιοχή.

  • Μπράβο!! Επιτέλους κάποιος λέει τα πράγματα με το όνομα τους!

    Να κατάθεση ψήφισμα ανάλογο αυτό του Κασαπίδη η περιφέρεια Πελοποννήσου να το καταλάβω καθως δεν γνωριζουν τι συμβαίνει εδώ πάνω.
    Αλλά ο περιφερειάρχης να μην γνωρίζει ότι μεγάλο μέρος των πολιτών αυτής της περιφέρειας (Καστοριά , Φλώρινα και Εορδαία) δεν είχαν τα ελληνικά ως μητρική γλώσσα είναι ντροπή.

    Μπράβο στην ΑΡΣΥ

      • Ναι “ρε” σοβαρά.
        Δηλαδή τι γλώσσα μιλούσαν στα χωριά της Εορδαίας Φλώρινας και Καστοριάς που τα αποκαλούμε ντόπια;
        Μέχρι και αυτοί που γεννήθηκαν την δεκαετία του ’40, ελληνικά έμαθαν στο δημοτικό

        • ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ.Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΠΟΝΤΟ,ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΚΙ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.

        • ΣΛΑΒΙΚΑ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΠΑΛΙΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ,ΦΙΛΕ ΝΤΟΠΙΕ.ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΔΙΑΛΕΚΤΟ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΜΙΛΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ.ΕΑΝ ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΜΙΛΑΤΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ,ΤΟΤΕ ΔΚΕΨΟΥ ΟΤΙ ΛΕΝΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ.ΔΕΧΕΣΑΙ ΔΗΛ.ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΕ ΤΟΤΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ,ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΝΩΘΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ,ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΑΣ;

      • Φυσικά και δεν είναι φαντασίωση.
        Δηλαδή τι γλώσσα μιλούσαν στα χωριά της Εορδαίας Φλώρινας και Καστοριάς που τα αποκαλούμε ντόπια;
        Μέχρι και αυτοί που γεννήθηκαν την δεκαετία του ’40, ελληνικά έμαθαν στο δημοτικό

        • ΦΙΛΕ ΝΤΟΠΙΕ,ΕΑΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΑΛΕΚΤΟ ΤΩΝ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΘΕΙΣ ΜΕ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ,ΤΟΤΕ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΑ ΕΞΗΣ ΠΡΩΤΟΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΒΟΥΚΓΑΡΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟ.

        • ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΙΛΟΥΝ ΜΙΑ ΔΙΑΛΕΚΤΟ,ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ.ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΝΥΟΠΙΟΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΜΙΛΟΥΝ ΚΑΝ.

  • Θλιβερός “δεκάρικος” που ζέχνει αριστερίστικη διεθνιστική, ανθελληνική, εμφυλιοπολεμική ναφθαλίνη.
    Στο τέλος, το κλασικά τσιτάτα για Αμερικάνους, ΝΑΤΟ κλπ…
    Μια ζωή η ίδια μιζέρια, που κρατάει την Ελλάδα 60 χρόνια πίσω.

  • ΠΟΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ,ΡΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ;;;ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΥΙΟΘΕΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟ,ΟΤΑΝ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΕΙΧΑΝ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ,ΔΗΛ.ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΕΚΒΟΥΛΓΑΡΙΣΑΝ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΑΣ.Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ ΗΤΑΝ,ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΑΣ.Ο Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ.ΣΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙ ΚΙ Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΦΙΛΟΣΚΟΠΙΑΝΟΙ.ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!

  • ΑΝΩΝΥΜΕ,ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΕΙΣΕΒΑΛΛΑΝ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ.ΚΑΙ ΤΑ ΝΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΛΑΒΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ, ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ.

  • ΑΝΩΝΥΜΕ,ΤΑ ΝΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΛΑΒΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ,ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ.ΚΑΙ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΕΙΣΕΒΑΛΛΑΝ ΣΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.