“ΕΛΠΙΔΑ” – Γ. Ζεμπιλιάδου: «Δίκαιη» Μετάβαση 2021-2027: Τρία χρόνια ΘΑ…. Μην περιμένουν να πανηγυρίσουμε μαζί τους για αυτό

30 Ιανουαρίου 2023
22:06

Η πρόσφατη μάζωξη της εξ Αθηνών ομάδας του Ταμείου με τον Περιφερειάρχη, επισφραγίστηκε με ιαχές επιτυχίας περί “ιστορικότητας” της συνάντησης.

Αιτία όπως μας είπαν η «ολοκλήρωση του Σχεδιασμού» και η έναρξη του Προγράμματος!

Ένα Πρόγραμμα που έπρεπε εδώ και τρία χρόνια να τρέχει, απλά σχεδιάστηκε…. Και πανηγυρίζουν..

Πανηγυρίζουν γιατί χωρίς Σχέδιο όπως επιβεβαιώνεται πλέον, μας έσπρωξαν σε μια βίαιη Μετάβαση.

Χωρίς, ακόμη μέχρι σήμερα, να έχουν  Χωροταξικό Σχέδιο.

Βαδίζουν χωρίς Χωροταξία,  γιατί στην αταξία βασίζεται η λεηλασία που επιδιώκουν.

Λεηλασία γης και λεηλασία δικαιωμάτων. Ερήμην της τοπικής Κοινωνίας, αφού ένας αδύναμος και ανήμπορος Περιφερειάρχης, αντί να διαμορφώνει τις εξελίξεις, έγινε παρακολούθημα του πιο αποτυχημένου μοντέλου Διακυβέρνησης.

Μια Επιτροπή Παρακολούθησης εξ  Αθηνών, με 72 άτομα και μόλις τρία (3) από τη Δυτική Μακεδονία.

Εκτός Επιτροπής οι Δήμοι μας, τα Επιμελητήρια μας, τα Εργατικά μας Κέντρα, οι Αναπτυξιακές και Ερευνητικές μας δομές, εκτός και οι εκπρόσωποι της Κοινωνίας.

Στην Αθήνα ακόμη και η Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος!

Και εξαγγέλλουν και άλλες Επιτροπές… Εδαφικές τις ονοματίζουν σε αντίθεση με τις …. «Ανεδαφικές» προφανώς. Και από κοντά και Επιστημονικές Επιτροπές!

Αντί για μια ευέλικτη Επιτροπή Παρακολούθησης και μια επί τόπου Διαχειριστική Αρχή  που θα συνδιαλέγεται καθημερινά με τους Φορείς και θα λύνει προβλήματα, όλα στην Αθήνα…

Επιτροπές και καρέκλες, ροκανίζουν χρόνο και κονδύλια.

Συζητήσεις, αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς για έργα ανούσια.

Καταρτίσεις και συμβουλευτικές για απασχόληση, αφού οι θέσεις εργασίας είναι ανύπαρκτες.

Το Πρόγραμμα μας «κλειδωμένο» στην Αθήνα και η Γη μας εκεί, κλειδωμένη σε μια Α.Ε ….

Πανηγυρίζουν για την ανύπαρκτη «Διαβούλευση», με τον Περιφερειάρχη, να φιμώνει το Περιφερειακό Συμβούλιο, καθώς, πότε «ξεχνούσε» και πότε «δεν προλάβαινε» να καταθέσει την Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Διαβούλευση.

Πρόγραμμα 1,6 δις€ χωρίς Διαβούλευση! Το Ευρωπαϊκό κεκτημένο στο απόσπασμα…

Όπως στο απόσπασμα πήγαν και η Ευρωπαϊκή και Εθνική Νομοθεσία για το Περιβάλλον και την Χωροταξία….. τουλάχιστον μέχρι να παρέμβει το Συμβούλιο Επικρατείας στο οποίο με τις μικρές μας δυνάμεις προσφύγαμε. Για να σώσουμε οτιδήποτε και αν σώζεται.

Πανηγυρίζουν γιατί το Ταμείο και τα επενδυτικά κίνητρα, μοιράστηκαν και στα νησιά. Και λένε ψέματα, ότι τάχα αυτό προβλεπόταν στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, ενώ ήταν μια εσωτερική απόφαση της «Επιτροπής Μουσουρούλη» με τις πλάτες του Περιφερειάρχη….

Και αντί τα αυξημένα κίνητρα, να τρέχουν από 1/1/2022 που εγκρίθηκε το καθεστώς,  η προκήρυξη του Αναπτυξιακού Νόμου πάει από τον Ιούνιο του 2022, στον Σεπτέμβριο, μετά στον Δεκέμβριο και τώρα στο «πρώτο τρίμηνο του 2023» …!

Ρυθμοί χελώνας σε ένα πρόγραμμα που διαφημίστηκε ότι θα έχει διαδικασίες  «fast truck»…

Πανηγυρίζουν… γιατί χάνουμε ευκαιρίες

 Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκαν 31δις ευρώ έργα σε όλη τη Χώρα. Μεγάλα έργα. Όμως τα δικά μας έργα, ο Σιδηρόδρομος, ο Κάθετος Άξονας, τα φράγματα και τα αρδευτικά μας είναι εκτός. Δίπλα μας η  Ήπειρος με έργα πάνω από 1 δις€ μετατρέπεται σε διεθνές Διαμετακομιστικό Κέντρο και εμάς μας καταδικάζουν στην εσωστρέφεια.

Και ακόμη, σε προκηρύξεις 600εκ€, του Ταμείου Ανάκαμψης, που έγιναν εντός του 2022 για ιδιωτικές επενδύσεις, τα ευνοϊκά κίνητρα για εμάς δεν ίσχυσαν.  Πώς να έρθουν επενδύσεις;

Δεν γνωρίζουμε αν η «εικονική πραγματικότητα» στην οποία ζει ο Περιφερειάρχης είναι μεταδοτική, ή αν τα 500χλμ που μας χωρίζουν από την Αθήνα, κάνουν την Περιφέρεια μας «αόρατη».

Δεν εξηγείται αλλιώς πως δεν βλέπουν:

ότι τρία χρόνια τώρα η φτώχεια και η μετανάστευση έχουν εκτιναχθεί.

ότι οι νέοι φεύγουν και η προοπτική ανάκαμψης του τόπου φεύγει μαζί τους

ότι γεωργοί και κτηνοτρόφοι, είναι απελπισμένοι, από την τρομακτική λεηλασία της γης τους, από Φωτοβολταϊκά και Ανεμογεννήτριες.

ότι το όφελος της πράσινης ενέργειας δεν μένει εδώ αλλά μαζί με τα πράσινα δικαιώματα ταξιδεύει για αλλού

ότι έμποροι και επιχειρηματίες κλείνουν τα μαγαζιά τους και πάνε γκαρσόνια στη Μύκονο και τη Σαντορίνη;

ότι οι δομές της κοινωνίας καταρρέουν με κυρίαρχη αυτή της υγείας

ότι στον τόπο μας καλπάζει μόνο η φτώχεια, η ανεργία και η ερήμωση.

Μην περιμένουν όμως να πανηγυρίσουμε μαζί τους γι΄ αυτό.

Ο ρόλος του ιθαγενή που ξεγελιέται με καθρεφτάκια δεν μας ταιριάζει.

Μαζί με την Κοινωνία θα δημιουργήσουμε ένα ισχυρό ανάχωμα για το τόπο και τα συμφέροντα του.

Η Μετάβαση που εμείς οραματιζόμαστε θα είναι πραγματικά Δίκαιη, Πράσινη και Βιώσιμη γιατί θα αφορά το κοινό καλό και όχι το όφελος των λίγων.

Γιατί ο τόπος μας και το μέλλον μας είναι δική μας υπόθεση.

Γεωργία Ζεμπιλιάδου

Περιφερειακή Σύμβουλος

Επικεφαλής του Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ»

13 σχόλια

  • Έτσι ακριβώς! Όλο το χρήμα στην Αθήνα και για μας ούτε “γιαρμάς”. Βρήκαν τον Γιώργο καλόβολο και τον έπιασαν κότσο! Ούτε κιχ και όλη η διαχείριση στην Αθήνα χωρίς δυνατότητα συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας! Το έργο είναι στημένο και στα μέτρα τους!

  • Δε θα ξεχασω περυσι ειδα στην αθηνα ενα παρκο που ειχε πινακιδα που ελεγε οτι εγινε απο το ταμειο δικαιης μεταβασης. Ποσο παραμυθι τρωμε τελικα

  • Το ΘΑ το έσπειραν και δε φύτρωσε… έτσι λέει ο σοφός λαός.Απο τέτοιους σπόρους ο Γιώργος άπειρους.Ναι αλλά ο γεωργός πρέπει να θερίζει κάποτε,Γιώργο εσύ τι θα θερίσεις από αυτό που εσπειρες;;;;

  • Τι γκρινιάζει μωρέ η Γεωργία, μόνο 10% του πληθυσμού μας χάσαμε,πως κάνει έτσι;

    Περιμένετε να δείτε τώρα το white dragon που δεν θα ξέρετε που να πρωτοδουλέψετε, ας κλείσει η ΔΕΗ την εδώ παραγωγή και όλα θα τα φτιάξει η δεξιά μας.

  • Δηλαδή εάν η κα. Ζεμπιλιαδου εκλεγεί Περιφερειάρχης θα δημιουργήσει ανάχωμα και δεν θα κάνει χρήση των προγραμμάτων αυτών. Με τι πόρους δηλαδή θα υλοποιήσει ανάπτυξη στην περιοχή. Δυστυχώς αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση.

    • Αυτό κατάλαβες εσύ; Ανάχωμα στην ανικανότητα λέει η Γεωργία . Μας πήραν ότι μας ανήκει γη λεφτά προγράμματα και τα ροκανίζουν στην Αθήνα με τον ανίκανο που μπλέξαμε

  • Δεν έχω ψηφισει ποτε ΠΑΣΟΚ, πότε κουκουλοπουλο δήμαρχο, πότε Μαλουτα. Αλλά αυτή τη στιγμή η Ζεμπιλιαδου ή κάποιος αντίστοιχος είναι αναγκαιότητα για την περιοχή κυρίως γιατί είναι μεγάλο πρόβλημα η κοινή κομματική προέλευση κυβέρνησης και τοπικών παραγόντων.

  • Μα γιατί κ. Ζεμπιλιάδου, δεν ήρθε η ανάπτυξη;;; Δεν βλέπετε το “όραμα” του κ. Μητσοτ… εεε … του κ. Κασαπίδη για την περιοχή;
    Δυστυχώς, με αυτή την περιφερειακή αρχή είμαστε καταδικασμένοι ως περιφέρεια.

  • ΓΕΩΡΓΙΑ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΣΟ ΣΤΟΙΧΙΖΟΥΝ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ .ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΣΟΥΡΤΑ ΦΕΡΤΑ.ΕΤΣΙ ΚΑΝΑΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΗΜΕΕΡΩΝ ΣΑΣ.

  • Η Κρήτη και τα βόρεια νησιά μπήκαν στο ΣΔΑΜ.Ο Ανδρουλάκης αν ήταν όλα για την Κρήτη.Πάλι καλά που μας δίνουν και εμάς. τρελά πράγματα.εκεί που δεν ξέρουν τι να τα κάνουν τα λεφτά,από τον τουρισμό που σε λίγα χρόνια ούτε για γκαρσόνια δεν θα μας θέλουν.

  • Ολοι οι τοπικοί φορείς φιμώθηκαν κυριολεκτικά – όχι αυτοί που δεν είχαν τιποτα να πουν πέρα ή να προτείνουν και απλά ψέλιζαν λαικιστικες κραυγές αλλά κι αυτοί που γνωρίζοντας κάθε σπιθαμή της περιφέρειας και των προβλημάτων της παραγκωνίστηκαν και απλά χρησιμοποιήθηκαν κυριολεκτικά για να έχουν τις πληροφορίες που χρειαζόταν οι “ιθύνοντες” της μετάβασης. Μοίρασαν βιλαέτια σε όποιον πήγαινε με τα νερά τους και φυσικά σε όποιον δοθείσας ευκαιρίας ανακάλυψε το χρώμα του χρήματος και την ευκαιρία της ζωής τους να γίνουν χαλίφηδες με..τήβενο.

  • Τα είπε όλα σε ένα μικρό κείμενο.Μπραβο στην Ζεμπιλιάδου.Η μοναδική που επισημαίνει όλη την κοροϊδία της περιοχής μας.Γιατι αν περιμένεις από τον Καρυπίδη ή από την κατά τα άλλα συμπαθή τραγουδίστρια ή από τους κυβερνητικούς βουλευτές, ζήτω που καηκαμε.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.