Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο «Λογική και οντολογική ύπαρξη» της Δήμητρας Χριστοπούλου από τις Εκδόσεις Παρέμβαση

1 Φεβρουαρίου 2023
13:15
Κανένα σχόλιο

 

Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο «Λογική και οντολογική ύπαρξη» της Δήμητρας Χριστοπούλου από τις Εκδόσεις Παρέμβαση. Πρόκειται για μια επιστημονική μελέτη που διερευνά την έννοια της Λογικής ως κλάδο της Φιλοσοφίας. Επιχειρείται μια αποσαφήνιση του όρου και των χαρακτηριστικών του, όπως και μία σύνδεση με την επιστήμη των Μαθηματικών -δείγμα το σύγχρονο ρεύμα του Νεοφρεγκεανισμού/Νεολογικισμού- εξετάζοντας πώς αυτή επιτυγχάνεται, καθώς και το ποια είναι τα μεταξύ τους όρια.

***

«Η Φιλοσοφία της Λογικής διερευνά τη φύση και το γνωσιολογικό status της Λογικής. Θέτει διαφορετικά ερωτήματα από την Ιστορία της Λογικής και διακρίνεται σαφώς από αυτή. Η Φιλοσοφία της Λογικής μελετά τα τυπικά χαρακτηριστικά και τις διαφορές των λογικών συστημάτων, διασαφηνίζει την έννοια της “λογικότητας”, διερευνά τη σχέση της Λογικής με τις άλλες επιστήμες καθώς και με τη φιλοσοφία. Διερευνά επιπλέον τη διασύνδεση της Λογικής με οντολογικά και γνωσιολογικά ζητήματα της αναλυτικής Φιλοσοφίας».

 

***

Η Δήμητρα Χριστοπούλου, μέλος ΔΕΠ του ΕΚΠΑ, διδάσκει εδώ και δεκαπέντε χρόνια Φιλοσοφία των Μαθηματικών και Λογική σε ελληνικά Α.Ε.Ι. Έχει ασχοληθεί ερευνητικά με την οντολογική και γνωσιολογική προβληματική του P. Benacerraf, το Νεοφρεγκεανισμό, τη διαμάχη μετα- ξύ μαθηματικού Ρεαλισμού και Αντι- ρεαλισμού, το οντολογικό status των αριθμών, τη σημασιολογία της μαθηματικής γλώσσας, γνωσιολογικά ζητήματα για τα μαθηματικά όπως η μεθοδολογία της αφαιρετικής λειτου- ργίας και διάφορα θέματα από την προβληματική της Φιλοσοφίας της Λογικής.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.