Δυτική Μακεδονία: Mια από τις ιστορικότερες περιφέρειες της Ελλάδας χωρίς  κανένα Στρατιωτικό Μουσείο (γράφει ο Νικόλαος Γκόνης)

2 Φεβρουαρίου 2023
11:06

 

Στη Χαλκίδα, σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του eviaonline.gr, την τρέχουσα χρονική περίοδο πραγματοποιούνται εργασίες για την αποπεράτωση του Νέου παραρτήματος του Πολεμικού Μουσείου εντός του εμβληματικού χώρο της Σχολής Πεζικού Χαλκίδας. Ένα αντίστοιχο έργο, ίσως και μεγαλύτερο, θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να πραγματοποιείται στο Στρατόπεδο «ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ» της Κοζάνης. Είναι δυνατόν όλη η Δυτική Μακεδονία, μια από τις ιστορικότερες περιφέρειες της Ελλάδας, να μην έχει κανένα Στρατιωτικό ή Πολεμικό Μουσείο;

Μήπως, δεν έχουμε αρκετή ιστορία να αναδείξουμε;

Μήπως, η Κοζάνη δεν το έχει τόσο ανάγκη όσο η Χαλκίδα;

Τον Ιανουάριο του 2021 υποβλήθηκε από την Στρατιωτική Υπηρεσία, μέσω του Υ.ΕΘ.Α., μια ολοκληρωμένη μελέτη ύψους 1.250.000 ευρώ στην Περιφέρεια για την ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου της «Δημιουργίας Στρατιωτικού Μουσείου στο Διοικητήριο του πρώην Α΄ Σώματος Στρατού» στη Κοζάνη. Η ισχυρή θέληση όλης της στρατιωτικής και πολιτικής ιεραρχίας του Υ.ΕΘ.Α. για την υλοποίηση του έργου ήταν έκδηλη σε όλες τις επισκέψεις τους και τις συζητήσεις μας για την περιοχή μας. Επίσης, όλοι οι τοπικοί φορείς στις συχνές οχλήσεις από την Ταξιαρχία αλλά και τις προσωπικές επαφές μου φαινόταν ότι πραγματικά ήθελαν το Μουσείο. Δυστυχώς, όμως, η γραφειοκρατία του δημοσίου τομέα απέτρεψε ακόμα μια φορά την υλοποίηση ενός μεγάλου έργου χωρίς κάποιον ουσιαστικό λόγο.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής στην τεράστια  προσφορά αίματος της περιοχής μας στην επανάσταση του 1821, στον Μακεδονικό Αγώνα, στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο, στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο πρέπει να δοθεί μεγάλη βαρύτητα σε αυτό το έργο, ώστε επιτέλους η ιστορία αυτού του τόπου να βρει έναν μουσειακό χώρο για να στεγαστεί και να αναδειχτεί.

Η ίδρυση του Στρατιωτικού Μουσείου στη Κοζάνη και ιδιαίτερα στο ιστορικό κτήριο του πρώην Διοικητηρίου του Α΄ Σώματος  Στρατού, θα αποτελούσε ένα νέο χαρακτηριστικό «σημείο αναφοράς» για την πόλη και την περιοχή ευρύτερα. Θα άνοιγε ένα νέο σημαντικό κεφάλαιο για τον τόπο μας, που θα προσέδιδε σημαντικά οφέλη στη ζωή των κατοίκων, καθώς θα αποτελούσε σημαντικό «πόλο έλξης» για μικρούς και μεγάλους φίλους της πλούσιας ιστορίας της περιοχής μας, ενώ θα τόνωνε την εθνική μας μνήμη και την αυτογνωσία μας.

Καθώς με ενδιαφέρει πολύ η ιστορία αλλά και η ευημερία του τόπου μας ευελπιστώ να μην ξεχαστεί το υπόψιν έργο από τους υπευθύνους και να ενταχθεί στο επόμενο ΕΣΠΑ κατά προτεραιότητα εκπληρώνοντας έτσι τελικά το χρέος μας έναντι των νεκρών ηρώων του λαού της Δυτικής Μακεδονίας.

 

Νικόλαος Γκόνης

 

9 σχόλια

  • Σε ενδιαφερει η ευημερια του τοπου σου ;και τι εκανες εσυ για αυτο;Εχουν μαζεψει ολα τα στρατοπεδα στην πελοποννησο και στην Αθηνα και εσυ θελεις να ανοιξει μουσειο;Ανοιξτε το να μπουν ολα τα απολιθωματα του παρελθοντος!Καληνυχτα σας κυριοι αποστρατοι που περασατε και δεν ακουμπησατε!Οχι τιποτα αλλο δηλαδη καθονται και μας,δουλευουν…..

    • Ειναι φανέρο οτι δε ξερετε πως τα στρατοπεδα ανοιγουν ή κλεινουν με πολιτικες αποφασεις. Οταν λοιπον εκλεισε το Α σωμα στρατου το 2014 οι πολιτικοι της περιοχης κοιμοντουσαν και συνεχιζουν. Θα συμφωνησω οτι κοιμοντουσαν και κάποιοι απο τους ταξιαρχους που περασαν…

      • Επισης ειναι φανερο οτι δεν ξερεις οτι ξερω μετα απο προτασεις των ντοπιων στρατιωτικων της περιοχης στην ιεραρχια τους στην Αθηνα κλεινουν τα στρατοπεδα και οι σττατιωτικες υπηρεσιες πχ ΔΕΠΣ επομενως δεν κοιμοντουσαν οι πονηρουληδες ,το τι συνεβαινε ας κρινει η κοινωνια….

    • Αγαπητή/ε κυρία/ε θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω ότι προσωπικά έδωσα αρκετούς αγώνες ,όταν ήμουν εν ενεργεία, για να μη κλείσει τίποτα στη περιοχή και δεν υπέγραψα ούτε ένα χαρτί ενάντια στο συμφέρον τις Δυτικής Μακεδονίας παρότι δέχτηκα αρκετές πιέσεις και ανώτεροι από εμένα υπόγραφαν αντίθετα πράγματα θέτοντας σε κίνδυνο την καριέρα μου. Επίσης για κάποια σχετικά ζητήματα στη περιοχή της Φλώρινας είχα ενημερώσει τους φορείς τις περιοχής πολύ πριν συμβούν.
      Τέλος για το πρόσφατο ζήτημα του στρατοπέδου των Γρεβενών ενημέρωσα, ως απόστρατος πλέον, επίσημα με παρέμβαση μου στο ΔΣ της περιφέρειας για τα επιχειρήματα που πρέπει να χρησιμοποιήσουν για να ανατρέψουν την διαφαινόμενη κατάσταση βοηθώντας όσο μπορώ.

      • Πιο πανω γραφει αναγνωατης οτι τα στρατοπεδα κλεινουν και ανοιγουν με πολιτικες αποφασεις !Βουλευτης της περιοχης εσκιζε τα ιματια του οτι αυτα ειναι αποφασεις των στρατιωτικων(του ανωτατου συμβουλιου συγκεκριμενα)και ειναι και σοβαρα ειχειρησιακα θεματα ,τελικα ποιος μας δουλευει κυριε Γκονη;ΥΓ :Δεν εχω κανενα λογο να αμφισβητησω αυτα που γραφετε!

  • Υπάρχει απόφαση για δημιουργία μουσείου μάχης Λαζαράδων στο χωριό Λαζαραδες Κοζάνης. Με χώρο στο παλιό σχολείο του χωριού. Για ποιον λόγο δεν προχώρησε;

  • Καλά κάθε χωριό θα μπορούσε να έχει το δικό του μουσείο…. Αλλά αυτό θέλουμε πραγματικά!!! Ποιος θα τα επισκευτεί??? Το σωστό θα ήταν να υπάρχει ένα μουσικό σε κάθε περιφέρεια που να αφορά όλη την περιοχή και να μην έχουμε μουσική σε κάθε πιθανή της Ελλάδας…

  • Κύριε συμφωνώ μαζί σας ένα στρατιωτικό μουσείο και ενδεχομένως άλλα μουσεία, σε ένα αξιοποιημένο πρώην στρατόπεδο με πάρκα αθλητικές εγκαταστάσεις και πολλές θέσεις στάθμευσης θα ήταν κάτι πολύ σημαντικό για την πόλη. Όμως για να γίνουν όλα αυτά πρέπει από κοινού να τα διεκδικήσουμε. Φυσικά χρειάζεται και δημοτική αρχή που σήμερα δυστυχώς δεν υπάρχει.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.