Με αφορμή άρθρο που κυκλοφόρησε στον ηλεκτρονικό τύπο με τίτλο ΄Τα χωριά μας και τα μάτια μας ΄ (Γράφει ο Κ. Περτσινίδης)

12 Φεβρουαρίου 2023
15:58


 

Έπρεπε να περάσουν σχεδόν 15 χρόνια για να διαπιστώσουν και να ανησυχήσουν κάποιοι ότι τα ζωντανά κύτταρα της περιφέρειας, της Ελλάδας, είναι οι μικρές τοπικές κοινωνίες που περιβάλουν τους μεγάλους νέους Καλλικρατικούς δήμους, όπου ζούμε και αναπνέουμε δεκαετίες τώρα στις Τοπικές Κοινότητες και τα Χωριά μας.

Τοπικές κοινότητες που απαξιώθηκαν στο νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με το σχέδιο ¨Καλλικράτη¨.

Τοπικές Κοινότητες που μαστίζονται από την έλλειψη θέσεων εργασίας με μεγάλα ποσοστά Ανεργίας,

Τοπικές Κοινότητες που το ζήτημα της περιφερειακής ανάπτυξης , σχεδιασμού και υλοποίησης σήμερα είναι επιτακτικό όσο ποτέ, εξάλλου η τελευταία απογραφή πληθυσμού το αποδεικνύει περίτρανα, η ύπαιθρος αιμορραγεί, ερημώνει, η φυγή νέων ανθρώπων στα μεγάλα αστικά κέντρα και σε πόλεις του εξωτερικού αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον είναι γεγονός και σήμερα είναι το ζητούμενο.

Τοπικές κοινότητες που οι εναπομείναντες κάτοικοι δίνουν το δικό τους σκληρό αγώνα για επιβίωση με σοβαρά προβλήματα που αφορούν ευρύτερα την Ζωή τους, ( βλ, Γεωργία, Κτηνοτροφία, Απασχόληση, έλλειψη θέσεων εργασίας, Θέρμανση, Συγκοινωνία, κ.α.)

Οι τοπικές κοινότητες ήταν και είναι τα πρώτα θύματα της βίαιης απολιγνιτοποίησης με το χάσιμο χιλιάδων θέσεων εργασίας, τα περίφημα ισοδύναμα που διεκδικούσαμε πλέον έγιναν πράσινη ενέργεια και έξυπνη πόλη.

Έτσι στο βωμό της δήθεν πράσινης ανάπτυξης με αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου ερήμην των πολιτών παραχωρήθηκαν χιλιάδες στρέμματα πολύτιμης Γης σε εξευτελιστικές τιμές σε ιδιωτικές εταιρείες να εγκαταστήσουν χιλιάδες καθρεφτάκια και φουρφούρια, ανεξέλεγκτα χωρίς καν έναν στοιχειώδη σχεδιασμό, χωρίς μελέτες βιωσιμότητας, χωρίς περιβαλλοντικές μελέτες για τις συνέπειες όλων αυτών.

Στη λογική αυτή προσπαθούν να μας πείσουν αφορίζοντας με μεγάλη ευκολία το για κακό παρελθόν της λειτουργίας των Ορυχείων, των ΑΗΣ και του βρώμικου Λιγνίτη όπου εδώ και εβδομήντα χρόνια στηρίζει την οικονομία και την ανάπτυξη της Πατρίδας μας, στηρίζει τις Τοπικές Κοινωνίες της ευρύτερης περιοχής, μέσα από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ, με τις γνωστές συνέπειες.

Ξεχνούν εσκεμμένα τα εκατομμύρια του ανταποδοτικού Τοπικού Πόρου ανάπτυξης από την ΔΕΗ που διαχειρίστηκαν οι ίδιοι μέσω των Δήμων και της Περιφέρειας , τι απέγιναν άραγε όλα αυτά και τι απέμεινε τελικά.

Ξεχνούν εσκεμμένα ότι ο βρώμικος Λιγνίτης ακόμα και σήμερα με τις πολικές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή μας, θερμαίνει χιλιάδες νοικοκυριά με την Πράσινη Ενέργεια των τηλεθερμάνσεων τις πόλεις της Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, κλπ. (Βλ. ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, Καρδιάς, Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου)

Αγαπητέ κύριε συντάκτη του άρθρου.

Δεν χρειάζονται διατάξεις και νομοσχέδια για την φωνή των πολιτών της υπαίθρου και της εκπροσώπησης τους Πολιτικές χρειάζονται από τους διοικούντες εν τη Ιερουσαλήμ που έχουν ξεχάσει που βρίσκονται τα χωριά μας, έχουν ξεχάσει τι πρεσβεύουν, έχουν ξεχάσει το ρόλο που θα πρέπει να πρεσβεύουν μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Με αποφάσεις πλειοψηφίας και την όποια νομιμότητα τους παρέχει ο νόμος, αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς, χωρίς φραγμούς, χωρίς αρχές και αξίες που μας πρεσβεύουν εκπροσωπώντας μας στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου στο Ναό της Δημοκρατίας, αποκλείουν και απαξιώνουν φωνές πολιτών που ζητούν απαντήσεις σε ερωτήματα που καταθέτουν και αφορούν τον τόπο τους στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Τίθεται το ερώτημα ότι είναι Νόμιμο είναι και Ηθικό..?

Διοικούντες όπου η απουσία τους πλέον είναι αισθητή στα χωριά μας, το αποτύπωμα τους πλέον έχει ξεθωριάσει απο τις τελευταίες εκλογές τι φοβούνται άραγε..? αναφέρομαι για τον δικό μου τόπο που ζω δεκαετίες τώρα, το χωριό μου το Μαυροδένδρι, που με αφορμή την πανδημία πάρθηκαν αποφάσεις ερήμην των κατοίκων του, (βλ. εγκατάσταση φωτοβολταικών Πάρκων, λατομείων ) χωρίς καν την στοιχειώδη διαβούλευση με τους κατοίκους του, χωρίς τις στοιχειώδεις προτάσεις και κίνητρα για την επόμενη μέρα, για μία νέα αρχή με ορίζοντα το μέλλον του τόπου που έδωσε και αυτός ¨Γη και Ήδωρ¨

 

Αγαπητέ κ. συντάκτη του άρθρου, είναι πολύ αργά για Κροκοδείλια Δάκρυα και μάλιστα σε μια προεκλογική περίοδο.

Η πραγματική και αυθεντική έκφραση των τοπικών κοινωνιών θα έρθει μόνο όταν θα γίνει Δημόσια Αυτοκριτική για όλα αυτά που αποφασίσατε από τα όργανα και τους θεσμούς που υπηρετήσατε όλοι ¨Οι Παροικούντες εν τη Ιερουσαλήμ¨ εμείς οι Δημότες, οι Πολίτες ήμασταν και είμαστε τα θύματα των πολιτικών σας αυτών, γιατί πιστέψαμε, ότι έρχεται κάτι διαφορετικό, νέο και αισιόδοξο.

Δυστυχώς εξαπατηθήκαμε.

Η πραγματική έκφραση των τοπικών κοινωνιών και ευρύτερα της Ελλάδας , θα έρθει όταν παραδώσετε και αφήσετε την σκυτάλη στους νέους να αναλάβουν τις τύχες τους να διαμορφώσουν το δικό τους Μέλλον, το Δικό τους Κόσμο, μέσα από τα δικά τους Μάτια.

Με Σεβασμό και εκτίμηση

Περτσινίδης Κωνσταντίνος

Κάτοικος Μαυροδενδρίου Δήμου Κοζάνης

9 σχόλια

  • Μπράβο στον κ Περτσινιδη που ξεσκεπάζει την υποκρισία του Κουκουλοπουλου για την υποκρισία του για το δήθεν οψιμο ενδιαφέρον του για τα χωριά μας..!
    Το ενδιαφέρον του είναι υποκριτικό γιατί ο ίδιος και το κόμμα του απαξίωσαν και συρρίκνωσαν τις κοινωνίες των κοινοτήτων..!

  • Μπράβο στον κ Περτσινιδη που ξεσκεπάζει την υποκρισία του Κουκουλοπουλου για το δήθεν οψιμο ενδιαφέρον του για τα χωριά μας..!
    Το ενδιαφέρον του είναι υποκριτικό γιατί ο ίδιος και το κόμμα του ΠΑΣΟΚ τώρα και ΚΙΝΑΛ απαξίωσαν και συρρίκνωσαν τις κοινωνίες των κοινοτήτων..!

  • Έχει δίκαιο ο κ Περτσινιδης αφού με τον Καποδίστρια και στη συνέχεια με τον Καλλικράτη αφαιρέθηκαν αρμοδιότητες και πόροι ώστε να αντιμετωπίζουν σοβαρα και τρέχοντα ζητήματα που τις απασχολούν , για μα μην εξαρτώνται από τα κέφια του κάθε δημάρχου και δημοτικού Συμβουλίου. ..

  • Αν ενδιαφέρονταν για τα χωριά και τις γύρω κομοπωλεις θα διαμόρφωναν εντελώς διαφορετικά την πόλη ώστε να τους υποδέχεται φιλικά , να μπορούν να βρίσκουν θέση στάθμευσης να έχει μια αξιοπρεπή αστική συγκοινωνία και να έφτιαχναν μια πλατεία που να προσελκύει επιχειρήσεις εστίασης και όχι χορευτικά συγκροτήματα…..κάτι ανάλογο της Λάρισας , η υποκρισία στο μεγαλείο της και τα πικροχολα λόγια για τους ανθρώπους της υπαίθρου πίσω από τις πόρτες πολλά , η οικονομία όμως και τι μέλλον του Δήμου είναι εκεί ….κρίμα

  • Στο να κρίνεις κ. Περτσινιδη είσαι πρώτος. Και καλός μπορώ να πω. όσο δεν εκτίθεσαι στην κρίση του κόσμου όμως, είσαι απλά ένας ακόμη που επέλεξε τον εύκολο και αναίμακτο δρόμο. περιέχει ανακρίβειες το κείμενό σου και είναι λογικό αφού κρίνεις αυτόν που ήταν πάντα ο φόβος του δικού σου βουλευτή.

  • Συγνώμη κύριε Περτσινίδη αλλά πιστεύω πως δεν έχετε καμία σχέση με τον κλάδο της οικονομίας και γενικότερα δεν αντιλαμβάνεστε τον όρο “οικονομία κλίμακας”. Επίσης, όντας μέλος της ΕΕ οι βαθιές τομές στην
    αυτοδιοίκηση ήταν αναγκαίες όπου οι εταίροι ζητούσαν ακόμη μεγαλύτερους δήμους. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής απαιτεί διαφορετική αντιμετώπιση.

  • Από τη μια ο συστημικός τοπικός άρχοντας που για πολλά χρόνια βολεύτηκε βολεύοντας. Από την άλλη το θάρρος της άγνοιας και της αγραμματοσύνης που ετσιθελικά προσπαθεί να πάρει το ρόλο του γνώστη.
    Δυστυχώς, η περιοχή μας συμβιβάζεται με τις μετριότητες μια περασμένης εποχής και νοοτροπίας. Εύχομαι να αναδειχθούν ικανοί και ελπιδοφόροι της νεότερης γενιάς για το καλό του τόπου μας.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.