Το ερώτημα που προκύπτει είναι πολύ συγκεκριμένο και αφορά τόσο τη ΝΔ όσο και το ΣΥΡΙΖΑ. Αξίζουν την εμπιστοσύνη μας; (του Πάρι Κουκουλόπουλου)

14 Φεβρουαρίου 2023
08:47
Η υπερσύγχρονη λιγνιτική μονάδα Πτολεμαιδα V έχει τη δική της ιστορία που φωτίζει αθέατες πλευρές της ενεργειακής πολιτικής στην πατρίδα μας. Το έργο αποφασίστηκε το 2007 και χρειάστηκε αγώνας για να μπει στο δρόμο της υλοποίησης το 2010 από την κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου-ΠΑΣΟΚ.
Η αρχική σύμβαση προέβλεπε την εγκατάσταση του αναδόχου Μάρτιο 2015 ώστε η μονάδα να μπει σε εμπορική λειτουργία Μάρτιο 2019. Η μονάδα αναμένεται να μπει σε εμπορική λειτουργία Μάρτιο 2023, δηλαδή τέσσερα ακριβώς χρόνια αργότερα από το σχεδιασμό της.
Στοιχειώδης γνώση των δεδομένων της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, αλλά και των λειτουργικών χαρακτηριστικών της μονάδας οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η Πτολεμαιδα V έλειψε αισθητά από το δίκτυο επί τέσσερα χρόνια και τα τελευταία δυο η έλλειψη της ήταν τραγική καθώς οι επιδοτήσεις, σε αυτό το διάστημα, του πανάκριβου ΦΑ στοίχισαν στον κρατικό προϋπολογισμό εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Το ζήτημα είναι ότι οι καθυστερήσεις δεν προέκυψαν τυχαία, κάθε άλλο.
Η πρώτη σοβαρή καθυστέρηση σημειώθηκε με την ανάληψη καθηκόντων της κυβερνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που ανέβαλε την εγκατάσταση του αναδόχου ζητώντας επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης. Όταν τελικά κινήθηκαν οι διαδικασίες εγκατάστασης είχαν προκύψει τα capital controls με αποτέλεσμα την αδυναμία έκδοσης εγγυητικής επιστολής από τον ανάδοχο. Έτσι δόθηκε ένας ολόκληρος χρόνος παράτασης πριν καν εγκατασταθεί ο ανάδοχος και το έργο τελικά παραδόθηκε στην κυβέρνηση της ΝΔ με ημερομηνία ολοκλήρωσης Δεκέμβριο 2020. Το φθινόπωρο 2019 μετά την εξαγγελία της βίαιης απολιγνιτοποίησης από τον πρωθυπουργό ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι περί μετατροπής της λιγνιτικής μονάδας σε Φυσικού Αερίου για την οποία έχουν δαπανηθεί αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Η ενεργειακή κρίση έβαλε τέλος στο γαϊτανάκι καθώς το κόστος παραγωγής της μονάδας εδώ και δυο χρόνια είναι πολυ φθηνότερο από αυτό των μονάδων ΦΑ. Καθόλου τυχαία λοιπόν η καθυστέρηση, αλλά το τίμημα βαρύ.
Η πρώτη καθυστέρηση είναι το βαρύ τίμημα της εμμονής και της ιδεοληψίας που χαρακτήρισε και εξακολουθεί να χαρακτηρίζει το ΣΥΡΙΖΑ. Η δεύτερη και μεγαλύτερη καθυστέρηση είναι το ακόμα πιο βαρύ τίμημα της συνειδητής εκχώρησης της ΗΕ σε μεταπρατικά συμφέροντα του εισαγόμενου ΦΑ από την κυβέρνηση της ΝΔ. Το ερώτημα που προκύπτει είναι πολύ συγκεκριμένο και αφορά τόσο τη ΝΔ όσο και το ΣΥΡΙΖΑ. Αξίζουν την εμπιστοσύνη μας;

21 σχόλια

  • το καλυτερο για εμπιστοσυνη εισαι εσυ Παρη?
    αστο….ακομα ποναμε απο οσα περασαμε χαρις των Σαμαροβενιζελων φιλων σου την περιοδο 12-14 και τα….του ΓΑΠ του επισης φιλου σου το 10 που ξεκινησε ο μεγαλος κατηφορος χαρις εσας και των νουδουληδων!

  • Εντάξει Παρη , ΠΑΣΟΚ μόνο ρε φίλε μη το συζητάς καν ….

    Αν είστε τοσο καλοί θα μετρηθεί και στην κάλπη μην αγχώνεσαι

  • Το αποφασίσατε το 2007 και οκτώ χρόνια (2015) μετά δεν είχε γίνη τίποτα, δεν το λες και επιτυχία.
    Συνεπώς το ερώτημα αφορά και εσάς γιατί “αρχή ήμισυ του παντος”.

  • Ρε Πάρι τελευταία φορά που σε εμπιστευθήκαμε, μας έφερε μια μικρή ΔΕΗ ιδιωτών, από απομείωση της περιουσίας της μεγάλης ΔΕΗ και προίκα κάτι χιλιάδες καταναλωτές να πουλάν το ρεύμα τους.

  • Ηταν τότε που στην αίθουσα τέχνης ο Γεώργιος Παπανδρέου μας έλεγε για την πράσινη ενέργεια και τα πράσινα άλογα,
    Τοτε που μέσα ο Παπανδρέου και εσύ χειροκροτουσατε και έξω τα ΜΑΤ έριχναν χημικά για αυτή την περίπτωση λες πρώην δήμαρχε

  • Δεν μας εκπλήσσει η Αλαζονεία ούτε οι μεταμορφώσεις του ΠΑΣΟΚ κτλ για αυτούς που απευθύνεται μια χαρά ειναι, μια χαρά τα λένε, μια χαρά πορεύονται και βολεύονται, αλλα θυματε ο κύριος έστω και μια συμβαση που παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ απο την ΝΔ που έστω για τα μάτια δεν την επαναδιαπραγματευκε; Θυματε μηπως το αποτελεσμα της επαναδιαπαργματευσης;

  • κ. Κουκουλόπουλε, τα πολιτικάντικα θα σας κάνουν τελικά ζημιά. Η σύμβαση για τη νέα μονάδα Πτολ/δα 5 υπογράφηκε το Μάρτη 2013, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε στα τέλη Ιανουαρίου 2015, ο υπουργός Λαφαζάνης υπέγραψε τις οικοδομικές άδειες το καλοκαίρι 2015 και εξασφάλισε με δάνειο τη χρηματοδότηση της μονάδας. Αυτό το λες καθυστέρηση ή επιτάχυνση; Μην μας τρελαίνεις με τα πολιτικάντικα!!

  • Πάρη μου, κοίτα νά βγεις βουλευτής, που μάλλον εσύ θά εκλεγείς,αν πάρει έδρα τό ΠΑΣΟΚ στο νομό . Φιλική συμβουλή. κράτα χαμηλά την μπάλα, ίσως λέω, ίσως για τό καλό της πατρίδος, να είσαι συγκυβέρνηση με την ΝΔ και αναγκαστείς να αλλάξεις φρασεολογία!! Επίσης αν δεν εκλεγείς, λέω πάλι εγώ, πώς θά θέλεις νά θέσεις υποψηφιότητα,για την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας,με την στήριξή ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ λέω πάλι εγώ!!!

  • Είσαι ο κύριος πολιτικός υπεύθυνος για την διαφορετική εφαρμογή του νόμου Καλλικράτη στο νομό Κοζάνης από ότι σε όλους τους άλλους ηπειρωτικούς νομούς της Ελλάδας. Ο τότε υπουργός που τον εφάρμοσε τώρα είναι εκλεγμένος στο ΣΥΡΙΖΑ. Όσο κι αν προσπαθείτε να διαφοροποιηθείτε, είστε μια από τα ίδια με το ΣΥΡΙΖΑ.

  • Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν αξίζουν εμπιστοσύνη ο Κουκουλόπουλος και το Κιναλ: εσείς χαρίσατε τις εκτάσεις των ορυχείων στη ΔΕΗ, εσείς δεν αφήσατε τη ΔΕΗ να εκσυγχρονίσει μονάδες, εσείς δεν αφήσατε τη ΔΕΗ να μπει στις ΑΠΕ, εσείς δείρατε τους κατοίκους της Μαυροπηγής όταν ζητούσαν μετεγκατάσταση, εσείς δεν προχωρήσατε τις μετεγκαταστάσεις Ακρινής & Αναργύρων, εσείς ξεπουλήσατε το λιγνίτη για χάρη του φυσικού αερίου, εσείς λεηλατήσατε την Αγροτική τράπεζα και δεν πληρώνετε τα αρπαγμένα, εσείς, εσείς, εσείς, τα κολλητάρια της Καϊλή, οι μόνοι συνεπείς στη λεηλασία της χώρας.
    Άιντε ρε Κουκουλόπουλε να πας κά’να καφέ στο Βενιζέλο κι άσε τα σάπια!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.