Αυτό είναι το υπόμνημα του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης προς τον Πρωθυπουργό

14 Φεβρουαρίου 2023
09:47
Κανένα σχόλιο

      

Κύριε Πρωθυπουργέ,

       Υπό το βάρος της ευθύνης που επωμιζόμαστε ως εκπρόσωποι ενός θεσμού που εκφράζει το σύνολο της κοινωνίας μας αλλά και υπό το βάρος των εξελίξεων που σηματοδοτούν καταιγιστικές αλλαγές και συνάμα μεγάλη ανησυχία, σας υποδεχόμαστε στην περιοχή μας.

Όπως πολύ καλά θα γνωρίζετε, η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης είναι μία περιοχή που δίνει σκληρό αγώνα προκειμένου να στέκεται όρθια την ώρα που δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα.

  • Οικονομική Κρίση
  • Ανεργία
  • Έλλειψη επενδυτικών δράσεων, εξαιτίας εκκρεμοτήτων υλοποίησης του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να ολοκληρωθεί.
  • Πολλαπλές απώλειες από την απολιγνιτοποίηση, που έχει  ξεκινήσει από το 2010 είναι ορατές σε όλα τα επίπεδα και έχουν οδηγήσεις σε μία συρρίκνωση η οποία ξεκινά από το επίπεδο διαβίωσης και γενικεύεται σε μία σειρά σημαντικών πεδίων
  • Πανδημία Covid,

είναι μερικοί μόνον από τους παράγοντες με τους οποίους καθημερινά βρισκόμαστε αντιμέτωποι, αναζητώντας τρόπους «αναχαίτισης» των επιπτώσεων.

Την ώρα που χιλιάδες οικογένειες κάνουν καθημερινά σκληρό αγώνα προκειμένου να συντηρήσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, έχουν ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν έναν πολύ σκληρό Ενεργειακό Χειμώνα.

Οι συνθήκες (τόσο οι θερινές όσο και οι χειμερινές) αποδεικνύουν κάθε φορά ότι  ΧΩΡΙΣ τη συμβολή και συνεισφορά του λιγνίτη το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, δημιουργώντας αστάθεια η οποία καταλήγει σε επαπειλούμενη ηλεκτροδότηση.

Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί μία απλή διαπίστωση, αλλά μία πραγματικότητα η οποία θα είναι ακόμα χειρότερη αν συνεχιστεί το πλάνο παύσης λειτουργίας όλων των λιγνιτικών μονάδων καθότι αυτό σημαίνει ότι μελλοντικά ΔΕΝ θα υπάρχουν οι μονάδες βάσης να «βάλουν πλάτη» και να απορροφήσουν τους κραδασμούς του συστήματος. Ενός συστήματος που θα βρεθεί στο έλεος των εισαγόμενων καυσίμων, της συννεφιάς ή της ανομβρίας και θα κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να καταρρεύσει και κατάρρευση σημαίνει μπλάκ άουτ με πολλές δυσάρεστες και οικονομικά δυσβάσταχτες συνέπειες.

Πέραν τούτου, η απολιγνιτοποίηση είναι σαφές, ότι θέτει σε κίνδυνο την απρόσκοπτη λειτουργία της Τηλεθέρμανσης την οποία ΔΕΝ έχουν την πολυτέλεια να στερηθούν οι πολίτες μιας περιοχής με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Οι παραπάνω συνθήκες

επιβάλλουν:

  • Να παραταθεί η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων, για όσο χρόνο χρειαστεί, ώστε η μετάβαση να γίνει με τις μικρότερες δυνατές απώλειες και με τις μεγαλύτερες εγγυήσεις.
  • Να διασφαλιστεί η λειτουργία της μονάδας “ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5”, όπως και των επενδυτικών έργων της τηλεθέρμανσης, έως την απόσβεση τους.
  • Να προβλεφθεί η παροχή Φυσικού αερίου ως εναλλακτικό βασικό ή εφεδρικό καύσιμο για την περιοχή (Στο σημείο αυτό διευκρινίζεται ότι το φυσικό αέριο – λόγω του μεγέθους απαιτούμενης ισχύος της εγκατάστασης τηλεθέρμανσης Κοζάνης – αποτελεί την μοναδική εναλλακτική κύρια πηγή ενέργειας για την συνέχιση της λειτουργίας της).
  • Να δοθεί επαρκής χρόνος προετοιμασίας για την ανάπτυξη υποδομών στην τηλεθέρμανση, ώστε να είναι σε θέση να αξιοποιηθεί το φυσικό αέριο ως καύσιμο.
  • Με την απογραφή του έτους 2021 να δείχνει μείωση του πληθυσμού της τάξεως -10,1 % στην Περιφέρειά μας, επιβάλλετε να δοθούν κίνητρα και να υπάρξει άμεσα υλοποιήσιμος προγραμματισμός που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας και προοπτικές μόνιμης αποκατάστασης, ώστε να σταματήσει η «αιμορραγία» και να δυναμώσει ο πληθυσμιακός ιστός της περιοχής και ταυτόχρονα να μειωθεί η μεγάλη ανεργία (σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού για το Β’ τρίμηνο του 2022 της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ποσοστό 20% η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται στην 1η θέση)
  • Να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση εδαφών
  • Να επαναλειτουργήσει ο σιδηροδρομικός σταθμός με σύγχρονο στόλο ώστε να συντελεστεί και το άνοιγμα του εμπορίου της περιοχής προς την Ε.Ε.
  • Να κατασκευαστεί σύγχρονος αυτοκινητόδρομος Κοζάνης – Λάρισας
  • Να γίνουν παρεμβάσεις και να αναβαθμιστεί το αεροδρόμιο της Κοζάνης ώστε να αποκτήσει τον ρόλο που του αρμόζει
  • Να δημιουργηθεί Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και νέα τμήματα στις υφιστάμενες σχολές
  • Να αποφασιστούν Φορολογικά μέτρα για εξυγίανση και ελάφρυνση των επιχειρήσεων
  • Να ενισχυθεί η πρόταση που συζητείτε ανάμεσα στην ΔΕΗ και τις Δημοτικές επιχειρήσεις για μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού-θερμότητας υψηλής απόδοσης (επειδή προτάσσεται υποχρεωτικά έναντι των άλλων θερμικών μονάδων) καθότι αποτελεί μια πολύ καλή βασική πρόταση για μετά τον λιγνίτη, η οποία θα συνεχίσει να δίνει φθηνή θέρμανση στους κατοίκους της περιοχής.
  • Να δρομολογηθούν επενδύσεις (που θα ακολουθούν και θα υπόκεινται σε όλους τους κανονισμούς) που έχουν σχέση με την καύση των σκουπιδιών  (καθότι έχουμε και την ολοκληρωμένη διαχείριση τους στην περιοχή μας (ΔΙΑΔΥΜΑ)).
  • Να υπάρξει στοχευόμενος προγραμματισμός για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την άθληση ώστε να αναδειχθούν οι ήδη υπάρχουσες δομές, να εφαρμοστούν πιλοτικά έργα, αλλά κυρίως να δημιουργηθούν περαιτέρω προοπτικές που θα δώσουν την ευκαιρία να αξιοποιηθούν: ανθρώπινο δυναμικό, κτιριακές δομές και οτιδήποτε διαθέτει η περιοχή σε τεχνογνωσία σχετικά με τη ΔΕΗ, τον λιγνίτη, τα ορυχεία και τους Σταθμούς  Παραγωγής.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

 

Το Ε.Κ.Ν.Κ, μαζί με τους υπόλοιπους θεσμούς, φορείς και την τοπική κοινωνία, δίνει τον αγώνα του με γνώμονα πάντα το καλό των εργαζόμενων, των ανέργων, των συνταξιούχων και υπό αυτό το δεδομένο θα υπερασπιζόμαστε με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία το γενικό συμφέρον.

 

Για το ΕΚΝΚ

 

Ο Πρόεδρος                                                        Ο Γ. Γραμματέας

 

 

Ελευθέριος Αδάμ                                                   Στυλιανός Μάρου

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.