Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Τοπικό Συμβούλιο Αιανής: “Η πράσινη ανάπτυξή τους κλείνει σπίτια”

14 Φεβρουαρίου 2023
14:10

 

Το Τοπικό Συμβούλιο (ΤΣ) Αιανής συνεδρίασε στις 7/2 με μοναδικό θέμα γνωμοδότησης-έκφραση γνώμης επί ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων)  για  εγκατάσταση  Φωτοβολταϊκού στα όρια της  Αιανής- Χρωμίου, σε μια περιοχή  που χαρακτηρίζεται ένα μέρος  ως καταφύγιο Άγριας ζωής  , το άλλο  ως βιότοπος και είναι χορτολιβαδικές – δασικές εκτάσεις.

Παρά το γεγονός ότι ζητείται η γνώμη του ΤΣ εκπρόθεσμα και την τελική απόφαση εγκατάστασης του Φωτοβολταϊκού πάρκου έχει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Υπουργείο, εκφράσαμε την άποψη της Λαϊκής Συσπείρωσης, λέγοντας ότι το έργο αυτό είναι  ενταγμένο στο πλαίσιο της απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης του τομέα της Ενέργειας, που υλοποιούν εδώ και χρόνια η ΕΕ, όλες οι αστικές κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) και στηρίζουν οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές με τις ενεργειακές κοινότητες κλπ. Έτσι βλέπουμε την επέλαση   στην περιοχή επιχειρηματικών ομίλων  με σκοπό τα κέρδη.  Το  επιχείρημα σε όλα αυτά ήταν «καθαρό περιβάλλον -φθηνό ρεύμα».

Αντίθετα τι είδαν οι κάτοικοι της περιοχής Αιανής και του Χρωμίου και γενικότερα οι  λαϊκές οικογένειες;  Ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα , ακρίβεια σε όλα τα ήδη κατανάλωσης ενώ αυξάνονται τα κέρδη των εταιριών. Υπάρχει ο κίνδυνος   λαϊκές οικογένειες να μείνουν χωρίς ρεύμα στο σπίτι τους ή στις επαγγελματικές τους ασχολίες.

Συγχρόνως  πλήττονται κτηνοτρόφοι της Αιανής και του Χρωμίου (χωριά με παράδοση στον πρωτογενή τομέα) , νέοι σε ηλικία , από τους λίγους , που επέλεξαν να συνεχίσουν την οικογενειακή ασχολία και να μείνουν στην περιοχή,  μια περιοχή  που με επίσημα  στοιχεία παρουσιάζει φθίνουσα πορεία και λόγω της απολιτγνιτοποίησης. Εξαιτίας της  συγκεκριμένης εγκατάστασης του Φωτοβολταϊκού   θα αναγκαστούν να εκδιωχθούν οι κτηνοτρόφοι με ζωικό κεφάλαιο 4.000 περίπου αιγοπρόβατα και  100 βοοειδή, να επηρεαστούν σταβλικές εγκαταστάσεις-ποτίστρες και  να  οδηγηθούν σε οικονομικό αδιέξοδο, αφού ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων , λόγω της ΕΕ και της ΚΑΠ (το τεράστιο κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές παραγωγής κλπ). Επιπλέον αποκαλύπτεται η ταξική πολιτική της κυβέρνησης αφού απέρριψαν αίτημα από τους εν λόγω κτηνοτρόφους  για άδεια σταβλικών εγκαταστάσεων με το επιχείρημα ότι καταλαμβάνει δασική έκταση  .

Ως Λαϊκή Συσπείρωση είμαστε από θέση αρχής αντίθετοι με την εκχώρηση της δημόσιας έκτασης για την εγκατάσταση του Φωτοβολταϊκού πάρκου. Γιατί είμαστε αντίθετοι από θέση  αρχής , στην εκχώρηση της ενέργειας στα χέρια των ιδιωτικών εταιρειών και αγωνιζόμαστε η παραγωγή και η διανομή της ενέργειας από όλες τις πηγές ενέργειας να ανήκει αποκλειστικά σε ένα δημόσιο φορέα, στο πλαίσιο της γενικότερης αλλαγής που επιδιώκουμε σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας , ώστε να εξασφαλίζουν φθηνό ρεύμα σε όλο το λαό και για την κάλυψη των αναγκών της οικονομίας , με σαφή χωροθέτηση και με σεβασμό στο περιβάλλον.

Καλούμε τους κατοίκους , τους  κτηνοτρόφους και γενικότερα το λαό της περιοχής να οργανώσουν τον αγώνα τους σε αυτή την κατεύθυνση.

Να μην μείνουμε μόνο στις αποφάσεις του ΤΣ, αλλά όλοι μαζί με τους κτηνοτρόφους που έμειναν στην παραγωγή, να αγωνιστούμε  για  να μην περάσουν τα σχέδιά τους.

14/2/2023

2 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.