Μιχάλης Παπαδόπουλος: Το έργο «TRANSFORMER» θα αναδείξει τη Δυτική Μακεδονία σε παράδειγμα δίκαιης μετάβασης

23 Φεβρουαρίου 2023
14:42

 

Τα οφέλη από τη συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «TRANSFORMER» ανέδειξε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές, κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, κατά την 1η συνάντηση εργασίας φορέων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για το έργο.

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι η μετάβαση στην ενεργειακά ουδέτερη εποχή για τη Δυτική Μακεδονία έχει ήδη ξεκινήσει με το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών, που αποτελεί έναν ολοκληρωμένο πολυδιάστατο αναπτυξιακό Οδικό Χάρτη για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Όπως είπε ο Υφυπουργός Μεταφορών:

«Η Κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει στο ΣΔΑΜ δράσεις που επικεντρώνονται σε πέντε πυλώνες ανάπτυξης, που αφορούν στη βελτίωση των υποδομών και την εναλλακτική αξιοποίηση των εδαφών που σήμερα καταλαμβάνονται από τα λιγνιτωρυχεία.

Οι πέντε πυλώνες είναι η Πράσινη ενέργεια, η «έξυπνη» γεωργία, ο Βιώσιμος τουρισμός, η βιοτεχνία και βιομηχανία και τέλος η Ψηφιακή οικονομία και εκπαίδευση.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη Δυτική Μακεδονία του 2030, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 380 έργα, προϋπολογισμού 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα αλλάξουν την όψη της Δυτικής Μακεδονίας και θα δρομολογήσουν πολλές νέες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.»

Εξειδικεύοντας στο ευρωπαϊκό έργο «TRANSFORMER», ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχει με άλλες Περιφέρειες από τη Γερμανία, την Πολωνία και την Ιταλία στο έργο, στο πλαίσιο του οποίου θα δημιουργηθούν Εργαστήρια Μετάβασης για την επιτάχυνση της μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα. Όπως εξήγησε:

«Σκοπός είναι η δημιουργία στρατηγικών αναπτυξιακών δυνατοτήτων για την αναγέννηση της τοπικής οικονομίας, την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων, υψηλής ποιότητας, θέσεων απασχόλησης.

 Το έργο «TRANSFORMER» ακολουθεί την καινοτόμο προσέγγιση των «Εργαστηρίων Μετάβασης» (Transition Super-Labs). Πρόκειται ουσιαστικά για πρωτοβουλίες μεγάλης εδαφικής κλίμακας, με αντικείμενο τη διαχείριση της μετάβασης από τις τοπικές οικονομίες, που βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα, σε τοπικές οικονομίες μηδενικού άνθρακα”.

Ολόκληρες περιφέρειες λειτουργούν ως ζωντανά εργαστήρια, στα οποία μπορούν να αναπτυχθούν, να δοκιμαστούν και να εφαρμοστούν καινοτόμοι τρόποι μετάβασης προς ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον, ακολουθώντας την προσέγγισης ενός οικοσυστήματος διατομεακής συνεργασίας.

Μια σύμπραξη, δηλαδή, της πολιτείας, των οικονομικών παραγόντων, της έρευνας και των υπόλοιπων εμπλεκόμενων φορέων.» 

Ο Υφυπουργός Μεταφορών σημείωσε ότι σε αυτή την κατεύθυνση εστιάζει το Υπουργείο Μεταφορών, αναλαμβάνοντας μέτρα και πρωτοβουλίες που συνδυάζουν την ανάπτυξη πράσινων μεταφορών, με την ψηφιοποίηση των μεταφορών και των logistics και την περιβαλλοντικά φιλική και καινοτόμο ανάπτυξη της οικονομίας των μεταφορών.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε:

«Οι δραστηριότητες στις οποίες εστιάζει το ΕΚΕΤΑ και η ΑΝΚΟ στο πλαίσιο του έργου TRANSFORMER, είναι η καθαρή κινητικότητα στις δημόσιες μεταφορές και η καθαρή ενέργεια, οι καινοτόμες τεχνολογίες μέτρησης διοξειδίου του άνθρακα και μείωσης εκπομπών στη γεωργία και ο συνδυασμός τους με την κυκλική οικονομία και την αλυσίδα αξιών.

Οι τομείς αυτοί αποτελούν δέσμες προτεραιότητας και στο ΣΔΑΜ, συνεπώς, η συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο ευρωπαϊκό έργο «TRANSFORMER» κρίνεται ως μείζονος σημασίας.

Η υιοθέτηση της καινοτόμου προσέγγισης των «Transition Super-Labs» θα αναδείξει τη Δυτική Μακεδονία σε παράδειγμα δίκαιης μετάβασης χωρίς την εξάρτηση από τον λιγνίτη, προς ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, προς ένα πιο αισιόδοξο, πιο ελπιδοφόρο μέλλον.

Το υπουργείο Μεταφορών θα είναι συνοδοιπόρος και αρωγός στη δημιουργία του πρώτου ελληνικού «Transition Super lab» στη Δυτική Μακεδονία.»

 

14 σχόλια

 • προτείνουμε να μας δωσει ο κύριος Υφυπουργός στολές transformers τώρα που έχουμε και απόκριες. Ίσως να μας τις δώσει μέσω του κολλητού του Αμανατιδη που αρέσκεται σε δωρεές στολών. Απόκριες είναι κάντε κάτι και για τους απλούς πολίτες.

 • Όλο αυτό το άρθρο μας θυμίζει το υδρογόνο του Κασαπίδη που δεν ήρθε ποτέ.
  Δεν αναφέρει κάτι εφαρμόσιμο αλλά δήθεν στο μέλλον κάτι θα γίνει.

 • Ο ένας με τις τρανσφορμες,ο άλλος με το zenga,το επιτραπέζιο παιχνιδι,σε λίγο θα βγει και ο Μελενιος και μετα η Κοκκινοσκουφιτσα με το γαλάζιο
  καλαθι της φτώχειας!!
  Ιδού,ωραίο πεδιο- (καρναβαλιστικο αρμα) δοξης-λαμπρό!
  Ο κόσμος υποφερει κι εσεις;
  Από παραμύθι σε παραμύθι,βρίσκεστε!

 • … λόγια λόγια λόγια από τον υφυπουργό των Μεταφορών την ίδια στιγμή στο υπουργείο του δουλεύουν για την ανάταξη του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. Συστήθηκαν επιτροπές, αποφασίσθηκαν έργα, παραγγέλθηκαν μελέτες. Την ίδια στιγμή που η ανατολική σιδηροδρομική Εγνατία τρέχει με γρήγορους ρυθμούς ενώ για τη δυτική δεν κουνιέται φύλλο. Τί έχει να δείξει ως έργο του ο υπουργός για τη Δ. Μακεδονία, το απόλυτο τίποτα.

 • κλασσικες νουδουλικες μπαρουφες απο τον κυριο δεν μου παιρνετε την καρεκλα ουτε με λοβοτομη. Αντε να παιξετε με κανα τρανσφομερ μινιατουρα να σας φυγει η καψα γιατι μεχρι εκει ειστε.
  4 χρονια χαμενης ζωης και αξιοπρεπειας ηταν πολλα για να ακουμε αυτες τις αερολογιες απ τις μπλε ακριδες!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.