Με τη συμμετοχή πολλών πιστών (από τις πλησιέστερες Ενορίες, αλλά και από το Βελβεντό, το Πλατανόρρευμα, τα Σέρβια και την Κοζάνη), σε μια ηλιόλουστη και ζεστή χειμωνιάτικη ημέρα, πανηγύρισε και ελάμπρυνε ανθρώπους και φύση (21 και 22-2-2023) το Ιερό Μητροπολιτικό Εξωκλήσι του Αγίου Βαραδάτου Κουβουκλίων, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

Το Εσπέρας της 21ης οι πατέρες: Πρωτοπ. Νικόλαος Τσιπλακάκης (Βαθύλακκος) και Οικον. Νικόλαος Κανταρτζής (Μεσιανή, Κουβούκλια και Αγίου Βαραδάτου)  τέλεσαν τον Μέγα Εσπερινό με Αρτοκλασία. Έψαλε ο Αχιλλέας Καγιόγλου (Μεσιανή).

Το πρωί της 22ας τελέσαμε τον Όρθρο (από την ‘’Ακολουθία του Οσίου και θεοφόρου Πατρός ημών ΒΑΡΑΔΑΤΟΥ’’ που εποιήθη ‘’εν Αγίω Όρει υπό Γερασίμου Μοναχού Μικραγιαννανίτου, Υμνογράφου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας’’), τη Θεία Λειτουργία και διαβάσαμε τα κόλλυβα εις μνήμην του εορταζόμενου Αγίου Βαραδάτου. Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο εκπροσώπησε και μετέφερε στην ιερή πανήγυρη την ευλογία Του, και κήρυξε τον θείο λόγο ο Πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας Αρχιερατικός επίτροπος της Α.Π.Β. Συλλειτούργησαν οι πατέρες: Οικον. Νικόλαος Κανταρτζής και Οικον. Λάζαρος Βασδέκης (Λεύκαρα και Νεράιδα). Έψαλε στον Όρθρο και στη Θεία Λειτουργία ακούραστα, ο ψάλτης Αχιλλέας Καγιόγλου (Μεσιανή).

Ακολούθησε εορταστικό (σύμφωνα με την εβδομάδα της Τυρινής) κέρασμα στον υπόγειο και ζεστό χώρο του Ναού, ετοιμασμένο από την Εκκλησιαστική Επιτροπή: Τσιπραηλίδη Νικόλαο, Θωμίδη Μιχαήλ, Βουτσίδη Νικόλαο, Καραπακλίδου Ανδρονίκη. Συγχαρητήρια στην Επιτροπή και στους συνεργάτες τους για την εν γένει φροντίδα που δείχνουν για το Ναό και για τον περιβάλλοντα τον Ναό χώρο.

Ο ψάλτης στη Θεία Λειτουργία έψαλε το Μεγαλυνάριον: ‘’Χαίροις Βαραδάτε Πάτερ σοφέ, ο την των Αγγέλων, μιμησάμενος βιοτήν, χαίροις ο μεσίτης, ημών προς τον Δεσπότην, ω πρέσβευε σωθήναι, τους σε γεραίροντας’’. Ακολουθεί το Δίστιχο: ‘’Βαραδάτε πρόσδεξαι τούτον τον ύμνον // Ον σοι Γεράσιμος εξύφανεν ήδη’’. Πρόκειται για τον νεο-καταταχθέντα Άγιο, Όσιο Γεράσιμο τον Μικραγιαννανίτη. Μια αδιάκοπη αλυσίδα Αγίων από τα παλιά ως τα σήμερα. Να έχουμε την ευχή τους.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος

23-2-2023